Islas (corales) del Rosario, beter bekend als de Rosario-eilanden, is een archipel die in het Caraïbisch gebied gelegen is. De archipel vind je voor de kust vlak bij Cartagena wat het makkelijk bereikbaar maakt. Op deze pagina vertellen we je meer over de Rosario-eilanden en de bezienswaardigheden die je hier treft.

Waarom Rosario?

Deze archipel, ongeveer 35 kilometer ten zuidwesten van Cartagena, bestaat uit 27 kleine koraaleilanden, waaronder een aantal kleine eilandjes. De archipel wordt omringd door koraalriffen, waar de kleur van de zee varieert van turkoois tot paars. Het hele gebied is uitgeroepen tot een nationaal park; het Corales del Rosario y San Bernardo.

TIP – wanneer je een bezoek aan de Rosario-eilanden brengt, mag een bezoek aan de stad Cartagena eigenlijk niet ontbreken. Deze stad heeft tal van fraaie bezienswaardigheden, die een bezoekje waard zijn.

Het duiken is niet zo goed als het ooit was, maar watersporten zijn nog steeds populair bij de twee grootste eilanden, Isla Grande en Isla del Rosario. Het is en typische tropische bestemming met schitterende lagunes, hagelwitte stranden en kristal helder water. Het grootste eiland is ‘Isla Grande’. Ook Isla Rosario, Caribarú en Isla del Tesoro behoren tot de relatief grote eilanden binnen deze archipel.

rosario

Te doen in Rosario

Een bezoek aan de eilanden is vooral de moeite waard als je een groot fan bent van duiken en natuur. Rondom de eilandengroep vind je verschillende duiklocaties, waarvandaan je de koraalriffen kunt bekijken. Naast de duiklocaties staan de eilanden bekend om de hagelwitte zandstranden en het kristalheldere water. Kortom, alle ingrediënten voor een ontspannende stranddag zijn aanwezig. In tegenstelling tot de drukke stranden van Cartagena, is het op deze eilanden erg rustig.

Duiken rond de Rosario-eilanden

Tijdens het duiken rond de Rosario-eilanden zal je voornamelijk zeesterren, papegaaivissen, kreeften, kleine haaien, rode snappers, zeepaardjes en tal van andere exotische vissoorten tegenkomen. Naast de prachtige koraalriffen die in het gebied liggen.

Tours vanuit Cartagena

De meeste reizigers komen naar de Rosario-eilanden als onderdeel van een tour uit Cartagena. De tochten kosten tussen de $20 en $30 per persoon per dag. Het is een vrij korte reis naar de eilanden. Je krijgt de kans om even te snorkelen, en je bezoekt het Oceanario Aquarium. Het merendeel van je tijd wordt eigenlijk doorgebracht in het nabijgelegen Playa Blanca. Dit wordt niet echt gezien als deel van de Rosario-eilanden door de meeste lokale bevolking.

In plaats van een tour te boeken, kun je ook zelf gaan. Er is een aantal betaalbare hotels op de eilanden, die vaak transport hebben als onderdeel van je verblijf. Zo heb je langer de tijd om de eilanden te verkennen. Wel zo leuk!

De twee eilanden

De meeste reizigers zien maar één of twee eilanden. Dat zijn de twee grootste en bekendste eilanden; Isla Rosario en Isla Grande. Beide zijn een bezoek waard.

Isla Rosario

De meeste tours maken een korte stop op Isla Rosario om het Oceanario Aquarium te bezoeken. Heel bijzonder is het niet en de toegangsprijs is bijna nooit inbegrepen in de tour dus wees voorbereid. Er is een kleine dolfijnenshow, waar wij eindelijk geen voorstander van zijn.

Isla Grande

Het favoriete eiland voor veel reizigers. Zoals de naam impliceert, is dit heyt grootste eiland van de Rosario-eilanden en het is een van de weinige eilanden met lokale bewoners. Het eiland wordt vermeden door de meeste tours en een groot deel van de kust is bedekt met prive-huizen en hotels. Het binnenland van het eiland is een geweldige plek om rond te zwerven. Er is ook een groot prive vogelreservaat op het eiland dat bijna geen toeristen bezoeken.

rosario

De geschiedenis van Rosario

Om de onderwaterfauna rond de eilanden zo goed mogelijk in stand te kunnen houden, is de eilandengroep in het verleden tot een nationaal park gekroond.

Sinds 1996 horen deze eilanden samen met de San Bernardo-eilanden bij het Parque nacional natural Islas Corales del Rosario y San Bernardo.

TIP – neem vooraf voldoende eten en drinken mee als je een van de eilanden bezoekt. Op de eilanden kan het warm zijn, waardoor je veel vocht verliest.

Hoe kom je er?

Het is niet mogelijk om de Rosario-eilanden per vliegtuig of auto te bereiken. Je zal hiervoor altijd met een boot moeten gaan. In de verschillende plaatsen rondom de Rosario-eilanden worden boten verhuurd en kun je aansluiten bij een dagtocht. Zeker vanuit Cartagena gaan verschillende dagtochten richting de Rosario-eilanden. Bij deze tours zit vaak een lunch en drinken inbegrepen, zodat je dit niet zelf mee hoeft te nemen.

LET OP – Het water kan behoorlijk golvend zijn tijdens een boottocht. Zorg er daarom voor dat je eventueel een reispilletje neemt en waardevolle spullen vooraf in afsluitbare tassen stop. Zo voorkom je dat de spullen beschadigen!

Beste reistijd

De beste maanden om deze eilanden te bezoeken zijn de maanden december tot en met februari. In deze maanden regent het het minst. De temperatuur is eigenlijk altijd hood. De meeste regen valt in de maanden mei en mei tot en met september. Augustus is over het algemeen de warmste maand, november de ‘koudste’.

beste reistijd rosario

Locatie Rosario eilanden

Comments

2
  1. Martijn

    Olaa,wij zouden Isla del Rosari graag voor 2 nachten willen bezoeken,dus geen dagretour.Enig idee waar en hoe we dit tot stand kunnen brengen? Alvast bedankt voor de reactie

    Beantwoorden

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.