La Guajira, kort gezegd Guajira, is een wild woestijngebied in het noorden van Colombia. Het is een rustige regio waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de steden. Je vindt hier voornamelijk fraaie stranden. Geen witte stranden met palmbomen, maar goudstranden met een woestijnachtige look. Het ligt tegen de grens van Venezuela en staat bekend om de extreme droogte.

Wat kun je verwachten in La Guajira?

Geen stranden zoals Thailand of de Malediven. De stranden in La Guajira lijken meer op een maanlandschap! Dat is ook een van de redenen dat het hier zo rustig is. De kans is vrij groot dat je hier niemand tegen komt, ook omdat de regio zo groot is. Met helder weer kun je hier ‘s nachts heel goed sterren kijken. 

Je kunt overal in een hangmat in slaap vallen aan het einde van de dag. Of je het ook zover laat komen is aan jezelf! Er zijn verschillende appartementen en kleine hotels in te vinden. Zeker buiten de schoolvakanties om kun je op de stranden in het noorden heerlijk tot rust komen.

TIP – neem genoeg cash mee! Pin genoeg geld voordat je Santa Marta of Riohacha verlaat. ATM’s zijn er bijna niet, of werken niet, in La Guajira.

Achter de zandstranden ligt een woestijnachtige landstrook, welke grenst aan Venezuela. Aan de zuidelijke kant van het schiereiland wordt het departement door een grote bergrug (de Sierra Nevada de Santa Marta) van de rest van Colombia gescheiden. Door het ruige klimaat wonen er maar weinig mensen op het Guajira. Alleen de Wayuu indianen vinden het hier prima wonen. Ze leven in kleine dorpjes.

La guajira

Je kunt heerlijk relaxen aan een van de stranden

Wat is er te doen in La Guajira 

De meeste toeristen die naar La Guajira trekken doen dit om bij te komen van een lang jaar school of werk. In het gebied vind je verschillende fraaie stranden, waar het over het algemeen behoorlijk rustig is. Dit biedt je de mogelijkheid om in alle rust bij te komen en te genieten van de Colombiaanse zon.

1. Bezoek Cabo de la Vela

De bekendste (en een van de mooiste) stranden van La Guajira vind je rond Cabo de la Vela. Daarbij is deze plek geschikt om te overnachten, door de verschillende hotelletjes die zich hier bevinden. Op luxe hoef je hierbij niet te rekenen. Vaak overnacht je in een simpel hutje met een bed of zelfs een hangmat! Wanneer je naar deze plek reist zal je af en toe Wayuu Indianen zien lopen. Terwijl jij naar je hotel reist, hoeden zij hun geiten langs de kant van de weg of zoeken ze naar parels in de zee.

2. Leer windsurfen rond La Guajira

Naast de mogelijkheid om te genieten van de zon en het strand kun je een vakantie in La Guajira ook actiever maken. Reis hiervoor naar Punta Gallinas, wat het noordelijkste puntje van La Guajira is. Veel mensen beschouwen Punta Gallinas als het mooiste punt van het schiereiland. Daarbij biedt dit punt de ideale plek om te windsurfen. Er is hier namelijk altijd wind!

TIP ♥ – La Guajira is een goede plek voor wind- en kitesurfen vanwege de ideale windomstandigheden die hier het hele jaar door zijn.

La guajira
La guajira

Duiken in het heldere water kan hier erg goed

3. Ga naar Playa Pilon de Azucar

Hoewel Cabo de la Vela de bekendste stranden heeft vind je de mooiste stranden misschien wel ergens anders. Volgens velen liggen de mooiste stranden namelijk op een eindje lopen van Cabo de la Vela. Hier vind je namelijk Playa Pilon de Azucar.

Als je nog meer mooie stranden wil zien moet je nog wat verder. Op een halfuur lopen van Azucar vind je Ojo de Agua. Hier vind je de typische woestijnstranden met gouden zandstranden en ruig water. Het is er super rustig! Andere toeristen zie je hier bijna niet.

4. Huur een auto

De leukste manier om deze regio te verkennen is door een auto te huren. Met een 4WD kun je grote delen van La Guarija ontdekken.

Tijdens het regenseizoen is het wel lastiger te bereiken, doordat de onverharde wegen onbegaanbaar worden.

Tours naar La Guajira

Je kunt zelf naar Guajira reizen. Steden als Santa Marta, Taganga en Palomino zijn bekende beginpunten voor reizigers. De meeste tours vertrekken echter vanuit Riohacha. Deze stad heeft een vliegveld dus voor reizigers met weinig tijd is dit ideaal. Met de auto vertrek je naar Uribia. Dit is het laatste stadje voordat je daadwerkelijk het woestijngebied van La Guajira in reist.

TIP ♥ – als je goede tours wil boeken check dan deze website

TIP – houd er rekening mee dat La Guajira geen openbaar vervoer heeft. Je dient dus alles te voet of met een gehuurde jeep af te leggen.

La guajira
La guajira

Een zoutmijn in de regio

Hoe kom je er?

La Guarija bestaat voornamelijk uit zand. Het is geen regio die makkelijk te bereizen is. Daarnaast is het niet erg toeristisch. Je komt er het makkelijkste met een 4×4-of met het vliegtuig. Een andere manier is om naar Palomino te reizen met de bus. Palomino is vaak het beginpunt voor een reis naar La Guajira.

Vliegtuig

Het vliegtuig is de makkelijkste en snelste manier om hier te komen. Riohacha is een stad in deze regio met een vliegveld. Een ticket van Bogota naar Riohacha kost je zo’n €90. Het is een directe vlucht van ruim 1,5 uur.

Bus

De meeste reizigers komen van Santa Marta. Om Palomino bereiken moet je eerst naar de centrale markt / busstation in Santa Marta een van de bussen nemen in de richting van Tayrona National Park. Palomino ligt op twee tot vier uur rijden van Tayrona, afhankelijk van hoe vaak je bushaltes. Onderweg heb kun je genieten van een prachtig uitzicht op het ruige strand terrein.

Beste reistijd

De beste tijd om deze regio te bezoeken is het droge seizoen. Dit zijn de maanden december tot en met maart. Het regent dan het minst. Aan het eind van augustus kunnen de eerste tekenen van het komende zomerseizoen zichtbaar worden. Het weer kan hierbij snel omslaan, waardoor het erg belangrijk is om voldoende kleding mee te nemen. Over het algemeen loopt het regenseizoen van september tot november.

La guajira

Locatie la Guajira

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.