Gelegen in een smalle vallei met een schitterende skyline is Medellin een van de mooist gelegen steden in Colombia. Het aangename klimaat geeft de stad zijn bijnaam – De Stad van de Eeuwige Lente. De stad ging vroeger gebukt onder drugsoorlogen onder leiding van Pablo Escobar (die hier tevens gedood is). De regering heeft veel geïnvesteerd in de stad en vandaag de dag is het een van de leukste en veiligste steden in Zuid-Amerika.

TIP – bij CheapTickets boek je voor €461 een retourtje Colombia

Medellin is een van de bekendste en meest bezochte steden van Colombia. Op deze pagina willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op je reis naar deze stad met informatie over onder andere:

Medellín; intro

Het is moeilijk te bevatten dat dit ooit een van de gevaarlijkste steden ter wereld was. De oorlog tussen rivaliserende drugsbendes was in de jaren ’80 en ’90 op het hoogtepunt.

In die tijd werden huurmoordenaars (sicarios) ingehuurd die voor slechts $30 een oude rekeningen kwamen vereffenen. Het drugskartel stond onder leiding van de bekende drugsbaron Pablo Escobar. Aan het eind van de jaren 80 werden er gemiddeld vierduizend moorden per jaar gepleegd. De stad was praktisch onbegaanbaar voor toeristen.

WIST JE DAT – Medellin in de jaren ’90 DE stad was als het ging om cocainehandel? Dat is de laatste jaren gelukkig wel veranderd.

Medellin

De stad in de avond.

De stad vandaag de dag

Toen de drugskoning Pablo Escobar in 1993 werd gedood, begon Medellín haar griezelige verleden te achter zich te laten. De beruchte Pablo Escobar zorgt echter nog steeds voor een grote aantrekkingskracht.

Door de gigantische investeringen kom je vandaag de dag in een uitnodigende, moderne stad met een van de lekkerste klimaten van het land. Het hele jaar door heb je een gemiddelde temperatuur van 24°C.

Veiligheid

De laatste jaren is de veiligheid in Medellín aanzienlijk verbeterd. Toch blijft is hog altijd niet 100% veilig. We raden daarom ook sterk aan om een taxi te nemen als je ’s avonds de straat op wil gaan. Probeer verder zo min mogelijk alleen door de stad te reizen.

Medellin

Zonsondergang boven de stad

Bezienswaardigheden in Medellin

Het moge duidelijk zijn dat Medellin zich steeds meer op toeristen is gaan richten. Dit zie je onder meer terug in het feit dat je overal per metro kunt komen binnen de stad. Daarbij zijn er in Medellin tal van toeristische attracties te bezoeken. Denk aan de vele oude kerken in Medellin, het Parque de los Pies Descalzo, de mogelijkheid om de Caro Nutibara te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht over de stad, enzovoorts.

WIST JE DAT – Pablo Escobar voor veel geweld zorgde in de stad? Toch zijn veel bewoners van Medellín trots op hem. Je ziet zijn afbeeldingen overal in de stad terugkomen tijdens een rondwandeling.

El Poblado

Je kunt Medellin opdelen in twee delen. Het oude centrum met de oude kerken en pleinen en het nieuwere, hippere El Poblado. El Poblado werd al gesticht in 1616, maar is pas de laatste jaren populair onder de toeristen. Het is een fijne wijk met veel sfeer en gezelligheid.

De populairste gebied in El Poblado is Parque Lleras. Dit vormt het epicentrum van de wijk met bars, hotels, hotels, hippe winkels en restaurants. Dit gebied werd aanvankelijk ontworpen als de eerste formele woningbouwcomplex van de stad. Het oorspronkelijke doel was om honderden boeren- en migreringsfamilies te huisvesten die naar de stad waren gekomen, maar geen plek hadden om te verblijven. Dat is echter veranderd en dit gedeelte van de stad is nu DE plek om te zijn in Medellin.

Medellin

Op de top van de Nutibara Hil nabij Medellin vind je Pueblito Paisa, een nagebouwd dorpje

Paragliden in Medellin

Medellin wordt in Colombia gezien als dé plek om te paragliden, door de wind die hier waait. Bij het paragliden ren je van een hoge rots af en laat je jezelf meevoeren op de wind. Het geeft je een uniek uitzicht over de stad en de omgeving hiervan. Vanzelfsprekend word je bij het paragliden begeleidt door een ervaren instructeur.

Basílica de la Candelaria

De Basílica de la Candelaria is absoluut een bezoekje waard als je kerken en kathedralen leuk vindt. Deze kathedraal werd in 1770 gebouwd en werd een lange tijd gezien als de centrale kerk in de Colombiaanse stad. Het gebouw is prachtig en biedt je de mogelijkheid om even uit te rusten van je wandeling door de stad.

Het oude centrum

Het oude centrum van Medellin is zeker een bezoek waard. Hier vind je alle mooie oude kerken en gezellige pleintjes. Er is ontzettend veel moois te zien. Voor het oude centrum kun je makkelijk een dag uittrekken. Zo vind je hier gebouwen als het Old Railway Station, Palacio Nacional, het Botero Square of de Veracruz Church. En dit is slechts een kleine geep uit de vele bezienswaardigheden hier.

De leukste manier om dit deel van de stad te ontdekken is met een gratis Walkingtour. Deze kun je boeken bij Real City Tours. Deze tour is van maandag tot en met vrijdag (en zaterdag ochtend) en brengt je langs alle mooie plekken van de stad.

Medellin
Medellin

La Candelaria Church en Parque de Berrio

Medellin

Het Botero Plaza

Pablo Escobar tour

Als er één tour is die je ‘moet’ doen is het natuurlijk de Pablo Escobar tour. Pablo Escobar groeide op in een stadje op zo’n 10 minuten van Medellin, maar spendeerde een groot deel van zijn leven in Medellin. Pablo Escobar werd uiteraard bekend (en gehaat) door zijn drugskartel. Hij verdiende er gigantisch veel geld mee. Op een gegeven moment leverde de cocaine handel hem 60 miljoen dollar per dag op! Hij was in die tijd redelijk populair onder de armere inwoners van Medellin omdat hij veel deed voor hun.

Natuurlijk is Pablo Escobar geen goedheiligman. Sterker nog, vandaag de dag merk je een vrij grote afkeer tegen Don Pablo. Terecht ook, want niet alleen is hij verantwoordelijk voor de moord op meer dan 30.000(!) mensen, hij heeft ook grote schade aangerecht in Medellin.

BOEKEN EN KOSTEN – Tijdens de tour loop je 3 uur door de stad en zie je onder andere voormalig huizen, panden, kantoren, het graf en de plek waar hij werd neergeschoten. De tour kun je het beste boeken bij Casa Kiwi Hostel. Het kost je 60.000 peso per persoon

Kabelbaan

Een van de goedkoopste, maar leukste tours in Medellin is de Cable Car. Deze kabelbaan is in 2004 aangelegd en vervoert elke dag duizenden mensen. De kabelbaan start in de stad zelf en brengt je helemaal naar Parque Arvi, in de bergen rondom Medellin.

Hoe kom je er? – Het is vrij makkelijk om er te komen. Je stapt in de metro en rijdt helemaal naar de halte Acevedo. Dit kost je hooguit 2.000 peso, afhankelijk waar je vandaan komt. Hier kun je gewoon doorlopen naar de kabelbaar. Je ‘rijdt’ dan naar Santa Domingo. Hier moet je overstappen op een andere kabelbaan. Stap niet gelijk over, maar ga even de wijk in bij Santa Domingo. Het is een van de levendigste en traditionele wijken van de stad.

Bij Santa Domingo koop je een kaartje voor 4.600 peso (€1,50). Vervolgens hoef je alleen maar te genieten terwijl je over de wijken heen zweeft. Het is een bijzondere ervaring. Eenmaal in Parqua Arvi kun je verschillende dingen bezoeken of gewoon rondwandelen.

Het dak waar Pablo Escobar werd neergeschoten

medellin

De kabelbaan die je naar Parque Arvi brengt

De geschiedenis van Medellin

Zoals eerder beschreven droeg Medellín in haar beginjaren de naam Poblado de San Lorenzo. Op 2 november 1675, zo’n zestig jaar na de stichting van de stad, werd de naam veranderd in Villa de Nuestra Senora de la Candelaria de Medellín. Officieel is Medellín pas sinds 1813 een echte stad. Dertien jaar nadat Medellín als officieuze stad werd erkend, werd het uitgeroepen tot hoofdstad van het departement Antioquia.

TIP – probeer de arme wijken van de stad zoveel mogelijk te mijden en blijf vooral in het goed ontwikkelde centrum van de stad. Zo voorkom je problemen!

Ten tijde van de industrialisering in de 20e eeuw maakte Medellin een spectaculaire groei door en werd de stad uitgebreid met grote sloppenwijken. Deze sloppenwijken bevonden zich voornamelijk aan de rand van de stad. De komst van de sloppenwijken zorgde onder meer voor een toenemend aantal geweldsincidenten binnen de stad, onder leiding van het drugskartel van Pablo Escobar.

In 1981 liep het geweld zelfs zodanig op, dat de Verenigde Staten hun consulaat in de stad sloten en een negatief reisadvies uitgaven. Inmiddels heeft de stad deze periode achter zich gelaten en is de modernisering van de stad ingezet. Het is er nu een stuk veiliger voor burgers en toeristen.

Medellin

Medellin is een flinke stad

Medellin

Het centrum van de stad is een must-see

Hoe kom je er?

De stad is heel erg goed bereikbaar. En ook in de stad zelf kun je makkelijk rondreizen. De meeste reizigers komen met de bus of het vliegtuig naar Medellin.

Vliegtuig 

Doordat de stad over een eigen vliegveld beschikt kun je vrij eenvoudig naar Medellin reizen als je de bus niet ziet zitten. Zo vlogen wij van Santa Marta naar Medellin voor €40 per persoon. Het is veel duurder dan de bus maar ook een stuk sneller. VivaColombia is vaak de goedkoopste maatschappij, maar ok duidelijk de slechtste. Vluchten zijn bijna altijd vertraagd en het personeel is onbeschoft. Wij raden aan om iets meer te betalen en met bijv. Avianca te vliegen.

TIP – voor COP$ 7.500 (€2,30) rijden er minivans van het vliegveld naar de stad.

Festival

Een leuke periode om Medellin te bezoeken is de maand augustus. In deze maand wordt namelijk een week lang het Feria de las Flores gevierd. Het is het grootste feest van de stad.

Een ander festival is Alumbrado Navideno in december en januari.

Bus

Er zijn twee busstations in de stad, een in het noorden en een in het zuiden. Vanaf het noordelijke busstation rijden bussen naar Bogota (COP$60.000, 9 uur), Cartagena (COP$85.000, 13 uur) en Santa Marta voor Ciudad Perdida (COP$94.000, 16 uur).

Vanaf het zuidelijke busstation gaan er bussen naar Manizales (COP$32.000, 5 uur), Armenia (COP$35.000, 6 uur) en Cali (COP$45.000, 9 uur).

Metro

Er is hier kortgeleden een uitgebreid metronetwerk aangelegd. Hiermee kun je naar de verschillende bezienswaardigheden in en rondom de stad reizen als je het lopen even zat bent. De metro is een stuk goedkoper en sneller dan de taxi. Van El Poblado naar bijvoorbeeld de kabelbaar kost je nog geen euro per persoon.

Op de top van de Nutibara Hil nabij Medellin vind je Pueblito Paisa, een nagebouwd dorpje

Beste reistijd

Medellin is een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken. Het wordt ook wel de City of Eternal Spring genoemd dus het weer is eigenlijk altijd goed. Het droge seizoen in Colombia loopt van december tot en met maart. In combinatie met juli en augustus zijn die ook de beste maanden om de stad te bezoeken.

beste reistijd medellin

Locatie Medellin

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.