Bij een vakantie in Colombia mag een bezoek aan San Agustin eigenlijk niet ontbreken! Het is een van de belangrijkste vindplaatsen van archeologische ontdekkingen in het Zuid-Amerikaanse land. Nog steeds zie je hier verschillende grafzerken staan, die langgeleden door een mysterieuze indianenstam werden gebouwd. Op deze pagina lees je meer informatie over San Agustin en de bezienswaardigheden die je hier vindt.

Waarom San Agustin?

Het is niet eenvoudig om de beelden van San Agustin, dat zo’n 525 kilometer ten zuiden van Bogota ligt, te vinden. Je dient hiervoor een lang, slingerend pad af te leggen door het heuvelachtige, groene oerwoud (Bosque de las Estatuas) in de omgeving van dit plaatsje.

Opeens komen de beelden tevoorschijn en zal je versteld staan van de diversiteit aan beelden die je hier vindt. Beelden verschillen in formaat en model, denk bijvoorbeeld aan adelaar, krokodillen, slangen, figuren die half mens en half dier zijn, enzovoorts. Het merendeel van de beelden weegt meer dan duizend kilo’s.

TIP – neem voldoende kleding mee voor verschillende weersomstandigheden. In de jungle kan het weer namelijk erg snel veranderen.

San Agustin

Opvallend aan de beelden van San Agustin is het grote aantal mannen wat is afgebeeld. Vaak hebben mannen uitpuilende amandelvormige ogen, een platte neus en een grote mond waarin de hoektanden geaccentueerd zijn. Let ook goed op de omgeving van de beelden. Veel beelden hebben enkele strijders om zich heen staan, wat hun belang of macht tijdens het leven aantoont.

De geschiedenis van San Agustin

Vooralsnog is niet duidelijk welk volk de beelden bij San Agustin geproduceerd heeft. Het zou gaan om een mysterieuze indianenstam, die al voor de komst van de Spanjaarden zou zijn uitgestorven en leefde tussen de zesde en veertiende eeuw na Christus. Ook denken sommige historici dat de stam niet is uitgestorven voor de komst van de Spanjaarden naar het gebied, maar dat de indianenstam zelf is weggetrokken. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om nog iets te weten te komen over de makers van deze fraaie kunst.

TIP – doordat je eerst een deel door de jungle moet trekken, is het raadzaam om samen met een lokale gids te gaan. Zo voorkom je dat je verdwaalt!

De beelden dienden als een soort wachters bij een voormalige graftombe, waarin men gouden schatten en aardewerk bewaarde. Een aantal van deze sarcofagen liggen nog steeds bij de beelden rond San Agustin.

Bezienswaardigheden San Agustin

Wie een bezoek aan San Agustin brengt, doet dit vanzelfsprekend voornamelijk voor de beelden die rond deze plaats liggen. Door de jaren heen zijn circa vijfhonderd van deze beelden teruggevonden en schoongemaakt. Wie het grootste beeld wil zien zal naar Alto de los Ídolos moeten trekken, waar een beeld van maar liefst zeven meter hoog te vinden is.

Parque Arqueológico

Om het merendeel van de beelden, tombes en grafheuvels te kunnen bezichtigen, kun je een bezoek aan het Parque Arqueológico bezoeken. Dit park ligt op zo’n 2,5 kilometer van de stad San Agustin en is goed te bereiken.

Museo Arquelógico

Naast de mogelijkheid om de grotere beelden en graftombes in het Parque Arqueológico te bezoeken, kun je ook een bezoek aan het Museo Arqueológico brengen. Hier vind je vooral kleinere beelden en aardewerk wat in het gebied gevonden is. Daarbij geeft het museum je interessante informatie over het gebied en de beelden.

San Agustin

FARC

In het gebied rond San Agústin was de FARC in de afgelopen jaren actief. Hoewel het inmiddels rustiger is, raden instanties aan om vooraf goed te kijken naar de veiligheidssituatie rond San Agústin.

Hoe kom je er?

Het gebied waarin de verschillende beelden gelegen zijn is erg groot. Om het volledige gebied te kunnen verkennen zal je al snel drie dagen moeten uittrekken voor een bezoek aan de beelden van San Agustin.

Doordat je voor een groot deel door de jungle moet, is het niet mogelijk om dit met een eigen auto te doen. Men raadt aan om gebruik te maken van een paard of jeep als je het gebied wil bezoeken. Je kunt er vanzelfsprekend ook voor kiezen om te lopen vanuit het plaatsje San Agustin.

Locatie San Agustin