Colombia beschikt over verschillende eilanden. Denk bijvoorbeeld aan eilandgroepen als de Rosario-eilanden en de San Bernardo-eilanden. Ook heeft Colombia verschillende eilanden die niet direct voor de Colombiaanse kust liggen, maar wel een onderdeel van het land zijn. Een goed voorbeeld hiervan is San Andrés, wat in de Caribische Zee ligt. Op deze pagina lees je meer over dit eiland met info over onder andere:

Wat is San Andres?

Isla de San Andrés is een Colombiaans eiland met een oppervlakte van zo’n zestien vierkante meter. Hiermee is het eiland aanzienlijk groter dan veel andere eilandjes die voor de Colombiaanse kust liggen. Het eiland ligt aan de oostkust van Nicaragua en vormt samen met het eiland Providencia en een aantal kleinere eilandjes een archipel. Op het eiland wonen circa 65.000 Colombianen en zijn jaarlijks tientallen toeristen te vinden, die op zoek gaan naar rust en mooi weer.

WIST JE DAT – San Andres op 800 km van Colombia ligt!?

San Anders is een prachtig eiland met hagelwitte stranden, kristalhelder water en een laid-back leven. Toch is het centrum van het eilandje niet zo mooi. Je komt hier echt voor de stranden. Duikers zitten hier goed want je hebt meer dan 35 indrukwekkende duikplekken met onaangetaste koraalriffen.

San Andres Town

Alle voorzieningen die je nodig hebt liggen in San Andres Town. De andere twee dorpjes op het eiland, La Loma in het binnenland en San Luis aan de oostkust, zijn veel minder toeristisch maar wel erg indrukwekkend.

TIP ♥ – Het Johnny Cay Natural Park is een prachtig koraal eilandje met palmbomen en stranden.

san andres

Het water is kristalhelder

Bezienswaardigheden in San Andres

Wanneer je een bezoek aan San Andrés brengt, zal dit in de meeste gevallen voor de rust en het heerlijke weer zijn. Op dit eiland vind je verschillende fraaie zandstranden, waar in de zomer tientallen Colombianen en toeristen een bruin kleurtje proberen te krijgen of uitrusten van hun werk. Er zijn enkele stranden die er hierbij uitspringen, namelijk: Cayo Bolivar en Playa de San Luis.

Verschillende duikplekken

Rondom het eiland San Andrés vind je verschillende duikplekken, waar je op zoek kunt gaan naar koraalriffen en exotische zeedieren. Vaak zijn in de buurt van deze duikplekken organisaties te vinden die je kunnen helpen tijdens het duiken. Zij organiseren volledige duiktrips en kunnen je meer vertellen over de omgeving waarin je duikt.

TIP – Wil je graag je PADI halen? Dat kan hier. Er zijn in totaal meer dan 35 duikplekken en meerdere duikscholen. Banda Dice Shop biedt PADI cursussen aan voor COP$750.000, zo’n €230. Je kunt ook 2 losse duiken boeken voor COP$150.000.

LET OP! De zee kan gevaren met zich meebrengen! Wanneer je wilt duiken bij San Andrés maar niet bekend bent in de omgeving, is het raadzaam om eerst een aantal keer met een organisatie te duiken.

Jardin Botanico de San Andrés

San Andrés heeft meer te bieden dan fraaie zandstranden! Breng bijvoorbeeld ook een bezoek aan de Jardin Botanico de San Andrés, wat een prachtige botanische tuin is. Deze bezienswaardigheid is vooral gericht op tuinliefhebbers, omdat hier verder weinig te zien is. In de botanische tuin is het erg stil, waardoor je hier een heerlijke wandeling kunt maken langs tal van verschillende soorten planten, bomen en struiken. 

san andres
san andres

Doordat het zo rustig is heb je vaak stranden voor jezelf!

Providencia

Op 90 kilometer van San Andres ligt Providencia. Dit is een heerlijk afgelegen en traditioneel Caribische eiland met een adembenemend landschap, prachtige gouden zandstranden, vriendelijke bevolking en een geweldige duiklocaties. En het mooiste is, het is lastig te bereiken dus dit stukje paradijs hoef je niet met een menigte te delen.

TIP – de enige manier om Providencia te bereiken is door een korte vlucht in een gammel vliegtuigje of op een drie-uur durende catamaran tocht, beiden vanuit San Andrés.

Providencia is een stuk minder ontwikkeld dan San Andres. De enige vorm van toerisme die je hier vindt zijn wat kleine huisjes met hangmatjes in Aguadulce en Bahía Suroeste aan de westkust. Hier vind je ook wat hotels en een aantal restaurantjes.

Doordat er zo weinig mensen komen wordt hier nog steeds Creole gesproken en staan plaatsnamen op de borden aangegeven in oude Engelse namen i.p.v. de Spaanse. Providencia is zo’n bestemming waar je altijd langer blijft dan gepland en lekker ontspant bij de turkooisblauwe zee, gaat wandelen of gewoon chilled in een hangmat.

san andres

Wie wil hier nou niet lopen?

Hoe kom je er?

Een van de voordelen aan San Andrés is het feit dat het eiland over een eigen vliegveld beschikt. Dat is tevens de snelste manier om er te komen. 

Het vliegveld ligt in San Andrés Town en in 10 minuten loop je naar het centrum. Je kunt ook een taxi nemen voor COP$10.000 of een brommer voor COP$5.000 richting het stadscentrum. Er zijn maar 3 maatschappijen die hier naar toe vliegen. Dat zijn Avianca, Copa en LAN.

TIP – om op San Andrés te komen moet je een ‘tourist card‘ kopen op het vaste land. Dit kost COP$46.000 (€14)

Naar Providencia

Wil je ook graag naar Providencia? Dat kan. Je kunt met Satena een retourtje boeken voor COP$360.000, zo’n €110. Je kunt ook met de boot, Dan doe je er 2,5 uur over en dat kost je COP$240.000, zo’n €75.

De boot gaat alleen op maandag, woensdag, vrijdag en zondag.

san andres

Beste reistijd

De beste tijd om San Andres te bezoeken is net na het regenseizoen of net er voor. De maanden april, mei, november en december zijn de beste maanden. De temperatuur komt hier nooit onder de 20°C, de gemiddelde temperatuur is 27°C met pieken boven de 30°C in augustus, september en oktober.

Regen- en droogseizoen

San Andres ligt dicht bij de evenaar dus eigenlijk heb je hier 365 dagen lang mooi weer. De seizoenen zoals wij die kennen hebben ze hier niet. Je hebt alleen het regen- en droogseizoen. Het regenseizoen begint in juni/juli en eindigt rond oktober of november.

Wisselingen van droog naar regenseizoen gaan gepaard met flinke stormen die veel regen meebrengen. Maar maak je niet te veel zorgen over stormen. San Andres ligt namelijk net buiten bereik van de meeste stormen. Het brengt wel regen met zich mee, maar niet de extreme stormen.

san andres
san andres

Locatie San Andrés