Tayrona National Park wordt ook wel het mooiste stukje van Colombia genoemd. Ben je in Colombia aan het reizen en wil je het mooiste stukje van het land niet overslaan, dan raden wij je zeker aan om een bezoek te brengen aan dit prachtige gebied. 

Dit is een van de meest bezochte nationale parken in Colombia (en terecht). Ga je het bezoeken? Lees dan deze pagina goed door waar je we vertellen over onder andere:

TIP – Tayrona National Park gaat DICHT van 28 januari 2018 tot 1 maart. Dit om de natuur te laten herstellen.

Tayrona National Park; onze ervaring

Wij vertrokken vanuit Taganga naar Tayrona National Park. Je kan een tour boeken, maar de bus is veel goedkoper. Wij betaalde COP$7.000, zo’n €2,10. Bij aankomst moet je je eerste inschrijven, wat best lang duurt. Dat wachten wordt echter wel beloond. Odra we het park binnen waren en de menigte achter ons hadden gelaten kwamen we in een oogstrelend mooi park terecht. Het landschap varieert van zandstranden langs de kust tot regenwouden op een hoogte van 900 meter. Het is moeilijk te beschrijven hoe het park er uit ziet omdat het zo anders is dan wat we al gezien hadden.

Wij hebben er 1 dag doorgebracht, maar je kunt hier ook meerdere dagen wandelen. De meeste mensen bezoeken Tayrona National Park om de prachtige stranden die middenin het nationaal park liggen. Je zou het niet verwachten, maar midden in de jungle vind je de mooiste stranden van Colombia.

LET OP – vergeet je paspoort niet. Die heb je nodig om binnen te komen.

Entree prijzen en openingstijden

De entrance-fee tot het park is COP$42.000, zo’n €12,65 voor toeristen. Locals betalen COP$16.000, ongeveer €4,80. Het is de moeite waard om een paar dagen in het park te blijven. Zeker omdat je €12 moet betalen om binnen te komen. *Prijzen apr. 2017

TIP ♥ – het park is open van 8:00 tot 17:00 uur

tayrona national park

 Tayrona National Park 

Tayrona National Park

 Tayrona National Park 

Bezienswaardigheden bij Tayrona National Park

De meest bijzondere bezienswaardigheid is het park zelf. Ben je in dit prachtige natuurgebied, dan kom je in aanraking met de meest bijzondere planten, bloemen, bomen en diersoorten en heb je echt de ervaring van een tocht door de jungle. Naast het natuurpark zelf, zijn er natuurlijk ook nog andere dingen die je bij Tayrona National Park kunt doen. Welke dingen dit zijn, lees je in onderstaande alinea’s.

El Cabo San Juan

El Cabo San Juan ligt in de directe omgeving van het park en biedt je eigenlijk alles wat je nodig hebt om lekker te ontspannen op vakantie. Denk hierbij aan een spierwit strand, lekker warm en vooral rustig water, veel palmbomen en een heerlijk zonnetje. Je kunt beter gaan zwemmen in de zee van El Cabo San Juan dan in de zee aan Tayrona National Park, want de stroming van de zee bij Tayrona National Park kan erg sterk en dus gevaarlijk zijn.

El Pueblito

El Pueblito ligt in Tayrona National Park en betreft een unieke ruïne van de Tayrona indianen. Je kunt deze ruïne bezoeken door naar El Cabo San Juan te gaan en hier een deel te nemen aan een dagtocht naar de ruïnes. Doe wel stevige schoenen aan, want een wandeling door de jungle kan best zwaar zijn.

TIP ♥ – als je een tour boekt betaal je veel meer. Je leert ook wel meer van van een gids, maar het park is prima op eigen gelegenheid te bezoeken. Wij hebben onze 4-daagse hike naar Ciudad Perdida geboekt bij Magic Tours. Een super goede touroperator met Engels sprekende gidssen die ook tours naar Tayrona hebben.

Tayrona
Tayrona
tayrona national park

 Tayrona National Park 

Wat is er te doen in Tayrona National Park

Tayrona National Park staat bekend om de mooie stranden. De meeste mensen die hier komen, komen ook voor de stranden. Of je hier nu één of twee dagen bent doet niet zo veel af van de activiteiten. Er is echter wel meer te doen dan alleen maar aan het strand liggen. We hebben een aantal leuke activiteiten op een rij gezet.

1. Wandelen naar de mini Ciudad

Als je hier overnacht – en zelfs als je er maar één dag bent – kun je mooie wandelingen maken. De bekendste wandelingen zijn die naar de campings en langs de kust. Je kunt echter ook naar de ruïnes van een kleine oude stad, bekend als ‘Pueblito’ (Little Town). Deze ligt bovenop de berg achter de camping Cabo San Juan. Het beginpunt is van achter Cabo San Juan (naast de douches). De stad wordt gezien als een kleinere versie van Ciudad Perdida.

TIP ♥ – de wandeling duurt ongeveer 2-3 uur

2. Verken de onderwaterwereld

Er zijn een paar goede snorkelenplekken in Tayrona National Park. La Piscina Beach en Cabo San Juan bieden allebei een fantastische onderwaterwereld, met kleurrijk, beschermde koraal van de Caribische kust. De prijzen voor het huren van snorkelspullenariëren van verkoper tot verkoper, zeker in het laagseizoen. Reken op niet meer dan €5 voor een snorkelset voor de dag.

TIP ♥ – een andere optie is om snorkelspullen in Santa Marta te kopen. Veel goedkoper.

3. Chillen op de camping

Op de camping van Cabo San Juan vind je vaak locals die  traditionele ‘vallenato’-muziek voor de toeristen spelen. De muziek en de sfeer hierbij zijn geweldig. Ze zingen echter niet zo lang, tenzij reizigers ‘We Want More’ schreeuwen. Natuurlijk spelen ze voor een fooi, dus geef ze iets als je van de muziek hebt genoten.

4. Zwemmen

Een van de beste stranden in Zuid-Amerika vind je in dit park, dus je kunt hier ook goed zwemmen. Zorg ervoor dat je de stranden verkent, aangezien er veel plekken zijn waar je goed kunt zwemmen.

TIP ♥ – zorg ervoor dat je niet bij het strand van Arrecifes en Bukaru zwemt, aangezien hier extreem gevaarlijke onderstromingen staan.

5. Staren naar de sterrenhemel

Er zijn bijna geen lichten in Tayrona waardoor ‘s nachts echt pikkedonker wordt.  Je ziet geen hand voor ogen. Het voordeel daarvan is dat je ‘s nachts ook een adembenemende sterrenhemel kunt bewonderen. Als er niet zo veel wolken zijn kom dan ‘s nachts je tentje uit en bekijk een van de wonderen van Moeder Natuur.

TIP – het park sluit meestal in februari om de natuur te laten herstellen. Dit is echter niet altijd het geval. Check daarom de officiele website.

Tayrona
tayrona national park

Het prachtige El Cabo San Juan

Kamperen in Tayrona

Er zijn een paar opties als het gaat om kamperen in Tayrona National Park. Er zijn een aantal campings in het park waar je kunt kamperen. Het makkelijkste is om je eigen spullen mee te nemen, maar je kunt ook spullen huren. Dit zijn de drie campings.

Cabo San Juan

De meest populaire camping ligt in Cabo San Juan. Dit is ook de drukste en de meest toeristische door de ligging aan het mooiste strand. Het zit dan ook snel vol. Dit is ook de camping met het mooiste uitzicht (op zee). De camping ligt in een soort baai, waar je ook de meeste foto’s van voorbij ziet komen.

Cañaveral

Cañaveral is de camping die het eerst bereikt wordt wanneer je het park binnenkomt. Het is ook bereikbaar per auto en het ligt dicht bij de ecohabs en een mooi strand. Het is een stuk rustiger dan de camping van Cabo San Juan.

Bukaru

Als drukte niet je ding is, dan kun je ook kamperen op Bukaru. Het is 1,5 tot 2 uur wandelen door de jungle. De camping Bukaru is veel rustiger dan Cabo San Juan, maar je kunt hier niet zwemmen. En neem deze waarschuwing serieus. De stroming is sterk en gevaarlijk en heeft al veel levens gekost.

TIP ♥ – als je veel bagage hebt, heb je de mogelijkheid om een paard te huren (echt!) voor COP$30.000 (€10).

TIP – ga vroeg naar het park als je zeker wil zijn van een goed kampeerplekje!

Kosten

Je kunt overnachten in hangmatten en tenten. De hangmat hangen onder een rieten dak en alle hangmatten hebben een klamboe. Deze hangmatten kosten $12.000 per persoon. De camping is erg groot met veel ruimte. Een tent en matras huren kost je $20.000 per persoon. Je moet zelf een kussen en deken meenemen.

TIP ♥ – heb je een eigen tent? Dan betaal je $15.000 per persoon.

Tayrona National Park

De camping bij Cabo San Juan

Hoe kom je er?

Je kunt Tayrona National Park eenvoudig bereiken vanuit Santa Marta of Taganga. Vanuit deze stad rijden iedere dag meerdere openbare bussen naar het natuurgebied, waarbij je netjes wordt afgezet voor de ingang van het natuurpark.

De bus kost COP$7.000, zo’n €2,10. De bus doet er ongeveer een uur over. De bus vertrekt vanaf de central market in Santa Marta. Bussen vertrekken elk half uur, maar vraag voor de zekerheid maar de actuele tijden bij je accommodatie. Eenmaal in het park kun je nog een shuttle bus nemen voor COP$3.000 (€1) die je naar het startpunt van de hike brengt.

TIP ♥ – als je een minivan neemt vanuit Cartagena of Taganga reken dan op zo’n COP$50.000 per persoon.

Tayrona

Tayrona National Park

Beste reistijd

Bezoek het park in de maanden december, januari, februari, maart of april. Buiten dit seizoen is het regenseizoen in Tayrona National Park en dit betekent dat het meer regent, maar ook echt hard kan regenen. Niet echt ideaal als je een lange trekking maakt door de jungle!

Locatie Tayrona National Park

Comments

4
  1. elian

    Weten jullie of het park in de maand februari weer tijdelijk gesloten word?
    Ik las daar iets over, ivm de natuur zijn rust gunnen.

    Gr Elian

    Beantwoorden

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.