De Zona Cafetera, ook wel bekend als de Eje Cafetero of Triángulo del Café (koffiedriehoek”), is het belangrijkste koffieproducerende gebied binnen Colombia. Dat dit gebied het bezoeken waard is tijdens een vakantie in Colombia blijkt wel uit het feit dat het als koffiecultuurlandschap is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Wat is de Zona Cafetera?

Colombia is beroemd om zijn koffie, maar nergens is deze boon belangrijker dan in deze regio. De koffieproductie is erg belangrijk voor Colombia. Nog steeds groeit deze productie! In 2013 werden een kleine elf miljoen zakken koffie, ieder met een gewicht van zestig kilo, geproduceerd. De Zona Cafetera speelt een belangrijke rol in deze koffieproductie. Het centrale deel van de Zona Cafetera wordt door de vallei van de Cauca gevormd.

WIST JE DAT –  heel veel van de koffie uit de Zona Cafetera naar Europa wordt geëxporteerd? Het bekendste koffiemerk hierbij is Juan Valdez.

Klimaat

Het is niet voor niets dat men juist in dit gebied begonnen is met de productie van koffie. Het klimatologische, topografische en geologische karakter van dit gebied sluiten naadloos aan bij de eisen voor de productie van kwalitatieve koffie.

zona cafetera

Bezienswaardigheden Zona Cafetera

Het merendeel van de toeristen wat naar de Zona Cafetera trekt, doet dit om de koffieplantages te bezoeken. Veel van deze koffieplantages zijn openbaar en kun je op ieder gewenst moment bezoeken. Naast de verschillende koffieplantages kent de Zona Cafetera een aantal andere bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn.

Botanische tuin Universidad Tecnológica

De botanische tuin Universidad Technológica is een van deze bezienswaardigheden. De tuin biedt je, naast verschillende vormen van flora en fauna, de mogelijkheid om heerlijk tot rust te komen tijdens een rondwandeling door de tuin. Ook in Quindío vind je een botanische tuin die je kunt bezoeken, evenals een groot vlindercentrum.

Archeologisch Museum Quimbaya

Wanneer je meer wilt weten over de archeologie in de Zona Cafetera, is het Archeologisch Museum Quimbaya een echte aanrader. In dit museum word je meer verteld over de archeologische vondsten in het gebied.

De koffiedriehoek

Deze koffieregio ligt in de zogeheten koffiedriehoek in Colombia. Die koffiedriehoek bestaat uit de dorpjes Manizales, Pereira en Armenia. Je kunt Zona Cafetera het beste bezoeken vanuit Salento of Pereira. Salento ligt op een uur rijden van Zona en Pereira op maar 20 minuten. in beide plaatsen heb je genoeg accommodatie.

zona cafetera

Cocora vallei

De Cocora vallei is een van de bekendste valleien van Colombia, en tevens een van de mooiste. Deze vallei ligt midden in de Zona Cafetara. Het is een populair gebied onder wandelaars en toeristen vanwege de schitterende natuur. De toegangspoort tot deze vallei is het dorpje Salento.

Dit is een leuk, sfeervol dorpje in de bergen met uitzicht op groene heuvels. Het pleintje van de stad is zeker in het weekend een leuke plek om te zijn. Maar de echte reden dat mensen hier komen is toch echt de Cocora Vallei. En dat is begrijpelijk. Een bezoek aan deze vallei is een must tijdens je reis door Colombia!

TIP ♥ – meer weten over deze vallei? Lees dan meer op onze pagina Cocora Vallei 

WIST JE DAT – dat de beste koffie wordt geëxporteerd naar het buitenland? De ‘slechtere’ koffie blijft in Colombia…

Geschiedenis Zona Cafetera

De Zona Cafetera heeft een rijke geschiedenis opgebouwd. In eerste instantie werd het gebied namelijk ingericht voor de productie van bonen, maïs en bananen. Pas in de loop van de twintigste eeuw kregen koffieplantages de overhand in de Zona Cafetera.

Van oorsprong zijn de koffieplanten in dit gebied afkomstig uit Afrika, waarbij de eerste planten in Salazar de las Palmas gepland werden. Doordat de koffie van een dermate hoge kwaliteit is, kiezen veel Europese en Amerikaanse landen voor de import van de Colombiaanse koffie. Slechts een klein deel van de koffie blijft in Colombia zelf.

Tijdens de zomer van 2013 liepen de koffieboeren tegen een grote tegenslag aan. De toenmalige president Juan Manuel Santos ondertekende namens Colombia een vrijhandelsverdrag tussen zijn land en de Verenigde Staten. Dit resulteerde in grootschalige boerenprotesten.

zona cafetera

Hoe kom je er?

Doordat het gebied rond de koffieplantages erg ruig kan zijn, worden er vanuit verschillende plaatsen tours georganiseerd. Bij een dergelijke tour trek je per Jeep richting de koffieplantages, die je vervolgens te voet kunt bezoeken. Een van de parken die speciaal is ingericht voor de koffieteelt is het Parque Nacional del Café in Montenegro.

Het meest dichtbijgelegen vliegveld is het vliegveld van Pereira. Vanuit grotere steden kun je goedkoop naar Pereira. Een enkeltje kost je nog geen €30

FINCA – Net als de wijnindustrie kun je nu ook bij de koffieplantages overnachten. Fincas variëren van traditionele boerderijen bewoond door de eigenaar tot moderne landelijke hotels. De boerderijen kijken uit op de heuvels, begroeid met koffie struiken en afgewisseld met bananenplanten en bamboe-bossen.

Beste reistijd

Opmerkelijk genoeg maakt het bij de Zona Cafetera niet uit wanneer je het bezoekt. Het weer en en temperatuur zijn het hele jaar door goed. Het is dus het hele jaar door te bezoeken. De beste reistijd voor heel Colombia zijn de maanden november tot en met maart dus wellicht dat je dit gelijk kunt combineren.

Locatie Zona Cafetera

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.