Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Beste reistijd Colombia

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 4 september, 2019

Colombia heeft een vrij stabiel klimaat gedurende het hele jaar. Dit komt daardoor het land dicht bij de evenaar ligt. De beste reistijd Colombia is afhankelijk van je eigen wensen maar temperaturen schommelen het hele jaar tussen de 25°C en 30°C. De beste tijd van het jaar om naar Colombia te reizen is tussen december en maart en juli en augustus. Het regenseizoen kan echter wel variëren. 

TIP ♥ – de beste reistijd Colombia zijn de maanden december tot en met februari en juli en augustus.

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd Colombia zijn de maanden december tot en met maart. Dit zijn de droogste maanden van het jaar. Daarnaast zijn juli en augustus ook goede maanden om te reizen. Het is dan wel wat drukker i.v.m. vakanties. De maanden mei en oktober zijn ook goede maanden omdat het dan nog geen hoogseizoen is waardoor prijzen nog laag zijn en de natuur mooi groen is door de regenval van eerdere maanden.

Op deze pagina vertellen we je alles over de beste reistijd Colombia. We geven je tips over ondere andere de volgende onderwerpen:

De seizoenen van Colombia

De beste reistijd Colombia heeft niet alleen te maken met het weer maar ook met het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen. Tijdens deze seizoenen kan het namelijk drukker of rustiger worden qua toerisme en kunnen prijzen toe-m en afnemen. Bedenk daarom goed van te voren in welk seizoen je wilt reizen.

Beste reistijd Colombia

Hoogseizoen

Cocora
December t/m februari

De maanden december tot en met februari zijn de beste maanden om Colombia te bezoeken. Het weer is dan namelijk het mooist met zonnige en warme dagen in de bergen. Het kan rond het Amazone gebied wel meer regenen. Hou er tevens rekening mee dat prijzen in deze periode het hoogst zijn.

Tussenseizoen

San Andres
Maart t/m september

Dit zijn ook goede maanden om te reizen. In de regio’s van Bogotá, Medellín en Cali kan het iets meer regenen dan in april en mei. De rest van deze maanden is het weer gewoon goed met af en toe een regenui. Walvissen spotten kan het beste in juli tot en met oktober.

Laagseizoen

Ciudad Perdida
Oktober t/m november

In de maanden oktober tot en met november kan het flink spoken in Colombia. Overstromingen zorgen voor onbegaanbare wegen in het Andes gebergte. Cartagena en de kust aan de Caribische Oceaan krijgen extreem veel regen in oktober. De prijzen zijn overal op het laagste punt.

Beste reistijd per maand

De beste reistijd voor Colombia is helaas nooit helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achter elkaar regen. Het kan per maand verschillen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Weer in januari

In januari zit je midden in het hoogseizoen. Samen met de maande december, februari en maart is dit de beste tijd om in Colombia te reizen. Je hebt kans op veel zonnige dagen en deze periode is ideaal voor trekkingen en het bezoeken van steden. Hou er wel rekening mee dat het druk is en prijzen hoger liggen.

Weer in februari

Que weer verlijgkbaar met januari. Het enige verschil is dat het in februari langzaam aan rustig begint te worden. De temperatuur is nog steeds goed en er valt weinig regen. Zeker aan het strand is het heerlijk vertoeven. Ook in deze maand liggen de prijzen nog redelijk hoog.

Weer in maart

De laatste maand van het hoogseizoen. Tegen het einde van de maand kun je wat meer regen verwachten, maar over het algemeen is maart nog steeds een hele goede maand om te reizen. Een van de beste maanden zelfs omdat veel internationale vakanties weer voorbij zijn.

Weer in april

In begint het regenseizoen langzaam in te zetten. Op sommige plaatsen valt iets meer regen, maar zware regenval is zeer ongebruikelijk in april waardoor het nog steeds een goede maand is om te reizen. Hou rekening met Pasen, een populaire tijd voor lokaal toerisme.

Weer in mei

Langzaam begint er steeds meer regen te komen in het land. Toch is mei eigenlijk een goede maand. Omdat je nog steeds kans hebt op goede dagen, de prijzen erg laag zijn en er weinig toeristen zijn is dit een hele goed reismaand. Je hebt alleen wat meer kans op regen.

Weer in juni

In juni begint de regen weer een beetje af te nemen. Het is niet de eerste maand waar je aan denkt bij de beste reistijd Colombia, maar je kan hele goede dagen hebben.

Weer in juli

Je hebt een soort ‘tussen droogseizoen’ in Colombia. Dat zijn de maanden juli en augustus wanneer er minder regen valt. Dit is dan ook een soort tweede beste reistijd Colombia. Je hebt prima omstandigheden voor het bezoeken van de bezienswaardigheden van Colombia.

Weer in augustus

Vergelijkbaar met juli. Schitterend weer met strak blauwe luchten en weinig regen. Ideale maand om te reizen in Colombia. Het enige waar je in augustus en juli rekening mee moet houden zijn de hoge prijzen van vliegtickets en veel drukte i.v.m. internationale vakanties.

Weer in september

In september begint het laagseizoen in te zetten. Toch betekent dat niet dat je slecht weer hebt, Het is sowieso nooit echt koud in Colombia. Je hebt alleen wat meer last van regen, maar hierdoor wordt je tijdens het reizen niet gehinderd. Lange periodes van droog weer kunnen nog steeds voorkomen. Prijzen gaan weer omlaag.

Weer in oktober

Vergelijkbaar met september met als enige verschil dat dit de meest regenachtige maand van het jaar is. Trekkingen in Tayrona of naar Ciudad Perdida kunnen lastig zijn i.v.m. de regen. Als je dat niet erg vindt kun je wel genieten van lage prijzen en heel weinig reizigers.

Weer in november

Het weer begint langzaam aan te verbeteren en zeker richting het einde van de maand heb je genoeg mooie dagen. Het begint weer iets drukker te worden. November is een van de betere maanden om te reizen omdat je vaak goed weer hebt en de prijzen nog laag zijn.

Weer in december

Het begin van de beste reistijd Colombia is nu echt ingezet. Het weer is prachtig, ideaal voor het bezoeken van steden en hikes. Het nadeel is dat het vrij druk is, zeker rond Kerst en Nieuwjaar raden we aan om accommodatie te reserveren. Daarnaast liggen prijzen hoger.

Hoogseizoen

Colombia heeft een stabiel klimaat. De enige regio die er uit springt is het Andes gebergte. In het Andes gebergte valt de minste regen tussen december en februari en juli en augustus. Dit wordt dus beschouwd als het hoogseizoen.

TIP ♥ – vermijd Colombia in oktober en november, aangezien dit de meest regenachtige maanden zijn.

Reizen in het hoogseizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel si natuurlijk het goede weer. Nadelen zijn de toenemende prijzen. Soms betaal je in het hoogseizoen tot wel drie keer meer dan in het laagseizoen. Daarnaast moet je vaak reserveren voor accommodatie omdat het snel vol kan zitten.

Medellin

De stad Medellin zul je ongetwijfeld bezoeken als je in Colombia bent

Beste reistijd per regio

Het is lastig aan te geven wat de beste reistijd per regio is omdat dat nogal verschilt. Over het algemeen vormen de maanden december tot en met maart en juli en augustus de beste reistijd Colombia. We hebben de belangrijkste plekken in Colombia op een rij gezet.

beste reistijd Colombia

TIP ♥ – check onze nieuwe digitale reisgids van Colombia

Nationale feestdagen

De beste reistijd Colombia heeft niet alleen te maken met het weer. Nationale en internationale feestdagen hebben namelijk ook invloed op de prijzen en beschikbaarheid van accommodatie en bezienswaardigheden. En Colombia heeft nogal wat feestdagen, 16 in totaal.

Op een nationale feestdag gaan bedrijven eerder dicht of helemaal dicht. Locals bezoeken familie. Het kan dus geen kwaad om busreizen en vliegtickets tijdens nationale feestdagen te reserveren. Hetzelfde geldt voor accommodatie. Oud en Nieuw, Kerst , St. Joseph’s Day in maart, Independence Day in augustus en Immaculate Conception in december zijn drukke feestdagen.

Leuke route door Colombia

Colombia is een van de leukste, mooiste en meest indrukwekkende landen waar we zijn geweest en de locals zijn hier gastvrijer dan in menig ander land. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. We raden je zeker aan om naar Colombia te gaan.

Het land biedt zoveel mooie dingen om te zien en doen dat je hier makkelijk een maand kan blijven zonder je een dag te vervelen.

TIP ♥ – wil je graag naar Colombia, maar heb je moeite met het samenstellen van je route? Check dan ons blog over onze route door Colombia.

Wat wij vinden:
 • 8.7/10
  Zuid-AmerikaExpert - 8.7/10
8.7/10

Samenvatting

Colombia is populair onder reizigers en backpackers. Dit komt door het stabiele klimaat het hele jaar rond. Dit zorgt er voor dat het land het hele jaar door te bezoeken is. De beste reistijd Colombia is afhankelijk van je eigen wensen maar temperaturen schommelen het hele jaar tussen de 25°C en 17°C.

6 comments

 1. Patricia

  Hallo,

  Ik vroeg me af of het goed te doen is om Colombia aan het einde van het jaar te bezoeken. Ik dacht aan November.
  Hoor graag van jullie.

  groeten,
  Patricia

  1. Sjoerd

   Hoi Patricia,

   in principe is Colombia het hele jaar door goed te bezoeken. In november heb je statistisch gezien wat meer kans op regen, dat wel.
   Helaas is het weer wereldwijd enorm aan het veranderen. Statistieken uit het verleden gaan dus niet altijd meer even goed op.

   Groeten,
   Sjoerd

 2. Nienke

  Online lees ik dat het in december en januari hoogseizoen is in Colombia en dat ook de locale bevolking dan vakantie heeft. Is het land van half december tot half januari nog goed te bereizen of is het erg druk overal?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Nienke,

   dat klopt. Het is nog prima reizen in Colombia, maar je moet rekening houden met wat meer drukte. Dat betekent ook dat je op populaire plekken accommodatie beter van tevoren kunt reserveren. Daarnaast liggen de prijzen hoger. Het is niet zo dat het overal helemaal volgepropt zit met locals en reizigers 🙂

   Groeten,
   Ties

 3. Arnold

  Beste reisexpert,

  Heb een rondreis naar Colombia op het oog van 18april t/m 8mei. De route gaat van Bogotá en San Gil tot dag 10. Na een binnenlandse vlucht vervolgt de reis zich naar Santa Marta/Palomino/Minca en Cartagena als eind bestemming. Nu lees ik dat er in April/Mei het regenseizoen begint. Hoe houdt zich dat voor deze route en is de route interresant? (het is een georganiseerde reis met veel vrijheid, dus vandaar de laatste vraag)

  Hoor graag van jullie advies hierin 🙂

  Groetjes,

  Arnold

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Arnold,

   Ik denk persoonlijk dat je dit het beste even kan navragen met de partij waar je de rondreis wil boeken. Zoals op deze pagina beschreven is het niet de meest gunstige periode maar dat hoeft absoluut geen probleem te zijn. Hoe het ter plekke zal zijn kunnen wij helaas ook niet voorspellen.

   happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.