TIP ♥ – check onze nieuwe digitale reisgids van Colombia

Colombia heeft een vrij stabiel klimaat gedurende het hele jaar. Dit komt daardoor het land dicht bij de evenaar ligt. De beste reistijd Colombia is afhankelijk van je eigen wensen maar temperaturen schommelen het hele jaar tussen de 25°C en 30°C. De beste tijd van het jaar om naar Colombia te reizen is tussen december en maart en juli en augustus. Het regenseizoen kan echter wel variëren. 

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd Colombia zijn de maanden december tot en met maart. Dit zijn de droogste maanden van het jaar. Daarnaast zijn juli en augustus ook goede maanden om te reizen. Het is dan wel wat drukker i.v.m. vakanties. De maanden mei en oktober zijn ook goede maanden omdat het dan nog geen hoogseizoen is waardoor prijzen nog laag zijn en de natuur mooi groen is door de regenval van eerdere maanden.

Op deze pagina vertellen we je alles over de beste reistijd Colombia. We geven je tips over ondere andere de volgende onderwerpen:

TIP – de beste reistijd Colombia zijn de maanden december tot en met februari en juli en augustus.

De seizoenen van Colombia

De beste reistijd Colombia heeft niet alleen te maken met het weer maar ook met het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen. Tijdens deze seizoenen kan het namelijk drukker of rustiger worden qua toerisme en kunnen prijzen toe-m en afnemen. Bedenk daarom goed van te voren in welk seizoen je wilt reizen.

Beste reistijd Colombia

Hoogseizoen

Cocora
December t/m februari

De maanden december tot en met februari zijn de beste maanden om Colombia te bezoeken. Het weer is dan namelijk het mooist met zonnige en warme dagen in de bergen. Het kan rond het Amazone gebied wel meer regenen. Hou er tevens rekening mee dat prijzen in deze periode het hoogst zijn.

Tussenseizoen

San Andres
Maart t/m september

Dit zijn tevens goede maanden om te reizen. In de regio’s van Bogotá, Medellín en Cali kan het iets meer regenen in april en mei. De rest van deze maanden is het weer gewoon goed met af en toe een regenbui. Walvissen spoten kan het beste in juli tot en met oktober. Voordeel is dat de prijzen zakken.

Laagseizoen

Ciudad Perdida
Oktober t/m november

In de maanden oktober tot en met november kan het flink spoken in Colombia. Overstromingen zorgen voor onbegaanbare wegen in het Andes gebergte. Cartagena en de kust aan de Caribische Oceaan krijgen extreem veel regen in oktober. De prijzen zijn overal op het laagste punt.

Beste reistijd per maand

De beste reistijd voor Colombia is helaas nooit helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achter elkaar regen. Het kan per maand verschillen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

In januari zit je midden in het hoogseizoen. Samen met de maande december, februari en maart is dit de beste tijd om in Colombia te reizen. Je hebt kans op veel zonnige dagen en deze periode is ideaal voor trekkingen en het bezoeken van steden. Hou er wel rekening mee dat het druk is en prijzen hoger liggen.

Que weer verlijgkbaar met januari. Het enige verschil is dat het in februari langzaam aan rustig begint te worden. De temperatuur is nog steeds goed en er valt weinig regen. Zeker aan het strand is het heerlijk vertoeven. Ook in deze maand liggen de prijzen nog redelijk hoog.

De laatste maand van het hoogseizoen. Tegen het einde van de maand kun je wat meer regen verwachten, maar over het algemeen is maart nog steeds een hele goede maand om te reizen. Een van de beste maanden zelfs omdat veel internationale vakanties weer voorbij zijn.

In begint het regenseizoen langzaam in te zetten. Op sommige plaatsen valt iets meer regen, maar zware regenval is zeer ongebruikelijk in april waardoor het nog steeds een goede maand is om te reizen. Hou rekening met Pasen, een populaire tijd voor lokaal toerisme.

Langzaam begint er steeds meer regen te komen in het land. Toch is mei eigenlijk een goede maand. Omdat je nog steeds kans hebt op goede dagen, de prijzen erg laag zijn en er weinig toeristen zijn is dit een hele goed reismaand. Je hebt alleen wat meer kans op regen.

In juni begint de regen weer een beetje af te nemen. Het is niet de eerste maand waar je aan denkt bij de beste reistijd Colombia, maar je kan hele goede dagen hebben.

Je hebt een soort ‘tussen droogseizoen’ in Colombia. Dat zijn de maanden juli en augustus wanneer er minder regen valt. Dit is dan ook een soort tweede beste reistijd Colombia. Je hebt prima omstandigheden voor het bezoeken van de bezienswaardigheden van Colombia.

Vergelijkbaar met juli. Schitterend weer met strak blauwe luchten en weinig regen. Ideale maand om te reizen in Colombia. Het enige waar je in augustus en juli rekening mee moet houden zijn de hoge prijzen van vliegtickets en veel drukte i.v.m. internationale vakanties.

In september begint het laagseizoen in te zetten. Toch betekent dat niet dat je slecht weer hebt, Het is sowieso nooit echt koud in Colombia. Je hebt alleen wat meer last van regen, maar hierdoor wordt je tijdens het reizen niet gehinderd. Lange periodes van droog weer kunnen nog steeds voorkomen. Prijzen gaan weer omlaag.

Vergelijkbaar met september met als enige verschil dat dit de meest regenachtige maand van het jaar is. Trekkingen in Tayrona of naar Ciudad Perdida kunnen lastig zijn i.v.m. de regen. Als je dat niet erg vindt kun je wel genieten van lage prijzen en heel weinig reizigers.

Het weer begint langzaam aan te verbeteren en zeker richting het einde van de maand heb je genoeg mooie dagen. Het begint weer iets drukker te worden. November is een van de betere maanden om te reizen omdat je vaak goed weer hebt en de prijzen nog laag zijn.

Het begin van de beste reistijd Colombia is nu echt ingezet. Het weer is prachtig, ideaal voor het bezoeken van steden en hikes. Het nadeel is dat het vrij druk is, zeker rond Kerst en Nieuwjaar raden we aan om accommodatie te reserveren. Daarnaast liggen prijzen hoger.

Hoogseizoen

Colombia heeft een stabiel klimaat. De enige regio die er uit springt is het Andes gebergte. In het Andes gebergte valt de minste regen tussen december en februari en juli en augustus. Dit wordt dus beschouwd als het hoogseizoen.

TIP – vermijd Colombia in oktober en november, aangezien dit de meest regenachtige maanden zijn.

Reizen in het hoogseizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel si natuurlijk het goede weer. Nadelen zijn de toenemende prijzen. Soms betaal je in het hoogseizoen tot wel drie keer meer dan in het laagseizoen. Daarnaast moet je vaak reserveren voor accommodatie omdat het snel vol kan zitten.

Medellin

De stad Medellin zul je ongetwijfeld bezoeken als je in Colombia bent

Beste reistijd per regio

Het is lastig aan te geven wat de beste reistijd per regio is omdat dat nogal verschilt. Over het algemeen vormen de maanden december tot en met maart en juli en augustus de beste reistijd Colombia. We hebben de belangrijkste plekken in Colombia op een rij gezet.

Beste reistijd Colombia

Nationale feestdagen

De beste reistijd Colombia heeft niet alleen te maken met het weer. Nationale en internationale feestdagen hebben namelijk ook invloed op de prijzen en beschikbaarheid van accommodatie en bezienswaardigheden. En Colombia heeft nogal wat feestdagen, 16 in totaal.

Op een nationale feestdag gaan bedrijven eerder dicht of helemaal dicht. Locals bezoeken familie. Het kan dus geen kwaad om busreizen en vliegtickets tijdens nationale feestdagen te reserveren. Hetzelfde geldt voor accommodatie. Oud en Nieuw, Kerst , St. Joseph’s Day in maart, Independence Day in augustus en Immaculate Conception in december zijn drukke feestdagen.

TIP ♥ – op de website Colombia Travel vind je info over feestdagen (en meer) zoals data en waar een feestdag wordt gevierd. Een handige website!

Leuke route door Colombia

Colombia is een van de leukste, mooiste en meest indrukwekkende landen waar we zijn geweest en de locals zijn hier gastvrijer dan in menig ander land. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. We raden je zeker aan om naar Colombia te gaan.

Het land biedt zoveel mooie dingen om te zien en doen dat je hier makkelijk een maand kan blijven zonder je een dag te vervelen.

TIP ♥ – wil je graag naar Colombia, maar heb je moeite met het samenstellen van je route? Check dan ons blog over onze route door Colombia.

Reacties

2
 1. Patricia

  Hallo,

  Ik vroeg me af of het goed te doen is om Colombia aan het einde van het jaar te bezoeken. Ik dacht aan November.
  Hoor graag van jullie.

  groeten,
  Patricia

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Patricia,

   in principe is Colombia het hele jaar door goed te bezoeken. In november heb je statistisch gezien wat meer kans op regen, dat wel.
   Helaas is het weer wereldwijd enorm aan het veranderen. Statistieken uit het verleden gaan dus niet altijd meer even goed op.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.