TIP ♥ – check onze nieuwe digitale reisgids van Colombia

Voor dat je daadwerkelijk vertrekt naar Colombia is het aan te raden om te checken of je een visum Colombia nodig hebt. Gelukkig is dat voor Colombia zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is.

Visum Colombia

Zodra je in Colombia aan komt (op het vliegveld) krijg je een toestemmingsbewijs waarmee je 90 dagen in het land mag blijven. Tevens krijg je eens tempel in je paspoort. Als je langer dan 90 dagen wilt blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade.

Hoewel je dus geen visum Colombia nodig hebt, dien je wel te beschikken over een paspoort dat minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Colombia. Je kunt je visum Colombia verlengen met nog eens 90 dagen tot in totaal 180 dagen. Een verlenging noemen ze ook wel een ‘Prorroga de Permanencia’.

TIP – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Colombia blijven

Wat heb je nodig

Hoewel je op het vliegveld toestemmingsbewijs krijgt van 90 dagen, dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum krijgt. Dit zijn;

 • je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn bij vertrek uit Colombia
 • één lege visumpagina voor de stempel van de douane
 • een uitreisticket

Wil je langer dan 90 dagen in Colombia blijven? Neem dan contact op met de ambassade.

TIP ♥ – maak voor vertrek een kopie van je paspoort en ticket. Neem een geprinte versie mee en stuur een ingescande versie naar je eigen e-mail adres. Zo heb je altijd je documenten bij je als je ze verliest.

Visum Colombia

Je krijgt alleen een stempel

TIP – bij vertrek uit Colombia moet je een Airport Tax betalen. Dit omdat je gebruik maakt van de faciliteiten van de luchthaven. Op dit moment is het $35 USD of $61,000 COP (Colombiaanse Peso) maar het veranderd elk jaar.

Visum Colombia verlengen

Je kunt een toeristenvisum van Colombia tot 180 dagen verlengen. Als je langer dan 90 wil blijven kun je je visum verlengen bij de lokale Immigration Affairs (IA) in steden als Bogota, Medellin of Cali. Kosten hiervoor liggen rond de COP$90.000 p.p.

Online verlengen

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om je visum online te verlengen. Dit kan vrij makkelijk, mits je een beetje Spaans kunt lezen. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt (90 dagen is genoeg voor Colombia). De site is nogal onduidelijk, maar met behulp van een local (eigenaar accommodatie) kom je een heel eind.

TIP ♥ – je visum online verlengen kan op deze website

Onze ervaringen bij de grens

Als je voor het eerste naar Colombia, of Zuid-Amerika gaat, kan het best veel vragen oproepen over wat ze wel en niet gaan vragen bij de grens of bij aankomst op de luchthaven. Laat je niet te bang maken door allerlei wilde verhalen. Colombia is niet het Wilde Westen en alles wordt prima geregeld en afgehandeld.

Het uitreisticket

De meeste vragen die wij krijgen over het visum Colombia is of het echt nodig is om een retour- of doorreisticket te hebben. Officieel is het verplicht, maar er wordt zelden om gevraagd. Voor landen als Panama of Thailand gelden dezelfde eisen, maar ook hier wordt het nagenoeg niet gevraagd.

TIP ♥ – tijdens ons bezoek aan Colombia in 2016 werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je EIGEN risico om het niet te regelen.

Vragen ze om een ticket?

Het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die vragen om een retourticket, niet het douanepersoneel. En daar zijn ze niet heel consistent mee. Het kan zijn dat er om gevraagd wordt, maar het kan ook zijn dat er niemand om vraagt. Bellen met de luchtvaartmaatschappijen helpt ook niet echt, aangezien ze altijd zeggen dat je een retourticket (onward ticket) nodig hebt.

Als je niet kan laten zien dat je Colombia op tijd verlaat dus (met een retourvlucht of busticket), zijn ze niet verplicht om je mee te nemen. De luchtvaartmaatschappij betaald daar een boete voor. Daarom vragen ze er naar.

Kan ik een busreis boeken?

Een handige manier om aan te tonen dat je het land verlaat is door een busticket naar een ander land te boeken (Ecuador) of een bootreis naar Panama. Zo kost een busticket van Cali naar Quito $60.

Guatape

Van Colombia naar Ecuador of Panama

Veel reizigers reizen vanuit Colombia naar Panama of Ecuador. Je kon ook naar Venezuela reizen, maar dat is de laatste jaren niet bepaald veilig. Er zijn verschillende manieren om de grens over te gaan. Naar Ecuador kun je met de bus of het vliegtuig. Naar Panama kan met de boot en het vliegtuig.

Van en naar Panama

Om naar Panama te komen kun je het beste vliegen of de bootreis boeken van Colombia naar Panama. Dat is een van de leukste ervaringen in heel Zuid- en Midden-Amerika. Als je de bootreis boekt helpt de organisatie met het regelen van alle reisdocumenten.

TIP ♥ – meer over de boottocht lees je hier.

Van naar Ecuador

Je kunt natuurlijk ook naar Ecuador reizen. Heg oversteken van de grens kan op twee manieren. Je kunt vliegen of met de bus. Als je met het vliegtuig naar Quito vlieg (of de Galapagos eilanden) worden alle reisdocumenten geregeld.

Met de bus

Het is vrij makkelijk om met de bus de grens over te steken. De meeste reizigers maken de reis tussen Cali en Otavalo of het verder gelegen Quito. Je kunt de reis zelf regelen, maar ook met een georganiseerde reis/tour mee gaan. Volg deze stappen om zelf te reizen;

 • Stap 1 reis naar de stad Cali
 • Stap 2 neem de bus van Cali naar Ipiales. Je kunt bij Terminal de Cali (busstation) een busticket kopen die variëren van €15 tot €20 afhankelijk van de bus en tijd. Busticket kun je ook online boeken via BusBud
 • Stap 3 overnacht in Ipiales aangezien je hier de Las Lajas Church kunt bezoeken (zie foto hieronder). Deze stap is natuurlijk optioneel
 • Stap 4 neem vanuit Ipiales een taxi naar de grens (Rumichaca). Dit kost 7.000 peso en duurt 15 minuten
 • Stap 5 zorg dat je je exitstempel krijgt (belangrijk!)
 • Stap 6 neem van de grens in Ecuador een taxi naar Tulcan (maximaal $5)
 • Stap 7 neem vanuit Tulcan de bus naar Quito of Otavalo
Wachtrijen

Hou er rekening mee dat er lange rijen staan bij de grensovergang. Vertrek daarom zo vroeg mogelijk naar de grens. Soms sta je uren in de rij om de grens over te steken.

Ipiales

Reacties

2
 1. Maurizio

  Hey! Wij gaan 10 feb as. Naar Bogotá maar je moet aantonen dat je er niet langer dan 90 dagen blijft… nou is t de bedoeling dat wij er maar 1 maand blijven en dan door reizen met de bus naar Ecuador of Peru… is een busticket waarmee je t land uitgaat ook voldoende? We willen nl niet vliegen!:) groetjes

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Maurizio,

   een busticket is ook voldoende. Zo lang je maar aan kunt tonen dat je het land binnen de gestelde termijn weer verlaat. Hoe je dat doet mag je zelf weten 🙂
   Veel reisplezier (Colombia is echt geweldig!).

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.