Hoofdmenu
Onze Producten

ZUID AMERIKA

Visum Colombia

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 6

TIP ♥ – check onze nieuwe digitale reisgids van Colombia

Voor dat je daadwerkelijk vertrekt naar Colombia is het aan te raden om te checken of je een visum Colombia nodig hebt. Gelukkig is dat voor Colombia zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is.

Visum Colombia

Zodra je in Colombia aan komt (op het vliegveld) krijg je een toestemmingsbewijs waarmee je 90 dagen in het land mag blijven. Tevens krijg je een stempel in je paspoort. Als je langer dan 90 dagen wilt blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade.

Hoewel je dus geen visum Colombia nodig hebt, dien je wel te beschikken over een geldig paspoort. Je kunt je visum Colombia verlengen met nog eens 90 dagen tot in totaal 180 dagen. Een verlenging noemen ze ook wel een ‘Prorroga de Permanencia’.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Colombia blijven

Wat heb je nodig

Hoewel je op het vliegveld toestemmingsbewijs krijgt van 90 dagen, dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum krijgt. Dit zijn;

  • een geldig paspoort;
  • één lege visumpagina voor de stempel van de douane;
  • een uitreisticket.

Wil je langer dan 90 dagen in Colombia blijven? Neem dan contact op met de ambassade.

TIP ♥ – maak voor vertrek een kopie van je paspoort en ticket. Neem een geprinte versie mee en stuur een ingescande versie naar je eigen e-mail adres. Zo heb je altijd je documenten bij je als je ze verliest.

Visum Colombia

Je krijgt alleen een stempel

Visum Colombia verlengen

Je kunt een toeristenvisum van Colombia tot 180 dagen verlengen. Als je langer dan 90 wil blijven kun je je visum verlengen bij de lokale Immigration Affairs (IA) in steden als Bogota, Medellin of Cali. Kosten hiervoor liggen rond de COP$90.000 p.p.

Online verlengen

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om je visum online te verlengen. Dit kan vrij makkelijk, mits je een beetje Spaans kunt lezen. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt (90 dagen is genoeg voor Colombia). De site is nogal onduidelijk, maar met behulp van een local (eigenaar accommodatie) kom je een heel eind.

TIP ♥ – je visum online verlengen kan op deze website

Airport Tax

Bij vertrek uit Colombia moet je een Airport Tax betalen. Dit omdat je gebruik maakt van de faciliteiten van de luchthaven. Op dit moment is het $35 USD of $61,000 COP (Colombiaanse Peso) maar het veranderd elk jaar.

Onze ervaringen bij de grens

Als je voor het eerste naar Colombia, of Zuid-Amerika gaat, kan het best veel vragen oproepen over wat ze wel en niet gaan vragen bij de grens of bij aankomst op de luchthaven. Laat je niet te bang maken door allerlei wilde verhalen. Colombia is niet het Wilde Westen en alles wordt prima geregeld en afgehandeld.

Het uitreisticket

De meeste vragen die wij krijgen over het visum Colombia is of het echt nodig is om een retour- of doorreisticket te hebben. Officieel is het verplicht, maar er wordt zelden om gevraagd. Voor landen als Panama of Thailand gelden dezelfde eisen, maar ook hier wordt er nagenoeg niet naar gevraagd.

TIP ♥ – tijdens ons bezoek aan Colombia werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je EIGEN risico om het niet te regelen.

Vragen ze om een ticket?

Het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die vragen om een retourticket, niet het douanepersoneel. En daar zijn ze niet heel consistent mee. Het kan zijn dat er om gevraagd wordt, maar het kan ook zijn dat er niemand om vraagt. Bellen met de luchtvaartmaatschappijen helpt ook niet echt, aangezien ze altijd zeggen dat je een retourticket (onward ticket) nodig hebt.

Als je niet kan laten zien dat je Colombia op tijd verlaat (met een retourvlucht of busticket), zijn ze niet verplicht om je mee te nemen. De luchtvaartmaatschappij betaalt daar een boete voor. Daarom vragen ze er naar.

Kan ik een busreis boeken?

Een handige manier om aan te tonen dat je het land verlaat is door een busticket naar een ander land te boeken (Ecuador) of een bootreis naar Panama. Zo kost een busticket van Cali naar Quito $60.

Guatape

Van Colombia naar Ecuador of Panama

Veel reizigers reizen vanuit Colombia naar Panama of Ecuador. Je kon ook naar Venezuela reizen, maar dat is de laatste jaren niet bepaald veilig. Er zijn verschillende manieren om de grens over te gaan. Naar Ecuador kun je met de bus of het vliegtuig. Naar Panama kan met de boot en het vliegtuig.

Van en naar Panama

Om naar Panama te komen kun je het beste vliegen of de bootreis boeken van Colombia naar Panama. Dat is een van de leukste ervaringen in heel Zuid- en Midden-Amerika. Als je de bootreis boekt helpt de organisatie met het regelen van alle reisdocumenten.

TIP ♥ – meer over de boottocht lees je hier.

Van naar Ecuador

Je kunt natuurlijk ook naar Ecuador reizen. Het oversteken van de grens kan op twee manieren. Je kunt vliegen of met de bus. Als je met het vliegtuig naar Quito vliegt (of de Galapagos eilanden) worden alle reisdocumenten geregeld.

Met de bus

Het is vrij makkelijk om met de bus de grens over te steken. De meeste reizigers maken de reis tussen Cali en Otavalo of het verder gelegen Quito. Je kunt de reis zelf regelen, maar ook met een georganiseerde reis/tour mee gaan. Volg deze stappen om zelf te reizen;

  • Stap 1 reis naar de stad Cali
  • Stap 2 neem de bus van Cali naar Ipiales. Je kunt bij Terminal de Cali (busstation) een busticket kopen die variëren van €15 tot €20 afhankelijk van de bus en tijd. Busticket kun je ook online boeken via BusBud
  • Stap 3 overnacht in Ipiales aangezien je hier de Las Lajas Church kunt bezoeken (zie foto hieronder). Deze stap is natuurlijk optioneel
  • Stap 4 neem vanuit Ipiales een taxi naar de grens (Rumichaca). Dit kost 7.000 peso en duurt 15 minuten
  • Stap 5 zorg dat je je exitstempel krijgt (belangrijk!)
  • Stap 6 neem van de grens in Ecuador een taxi naar Tulcan (maximaal $5)
  • Stap 7 neem vanuit Tulcan de bus naar Quito of Otavalo
Wachtrijen

Hou er rekening mee dat er lange rijen staan bij de grensovergang. Vertrek daarom zo vroeg mogelijk naar de grens. Soms sta je uren in de rij om de grens over te steken.

Ipiales
Wat wij vinden:
  • 8.3/10
    Zuid-AmerikaExpert - 8.3/10
8.3/10

Samenvatting

Voor dat je daadwerkelijk vertrekt naar Colombia is het aan te raden om te checken of je een visum Colombia nodig hebt. Gelukkig is dat voor Colombia zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is.

6 comments

  1. Maurizio

    Hey! Wij gaan 10 feb as. Naar Bogotá maar je moet aantonen dat je er niet langer dan 90 dagen blijft… nou is t de bedoeling dat wij er maar 1 maand blijven en dan door reizen met de bus naar Ecuador of Peru… is een busticket waarmee je t land uitgaat ook voldoende? We willen nl niet vliegen!:) groetjes

    1. Ties Post author

      Hoi Maurizio,

      een busticket is ook voldoende. Zo lang je maar aan kunt tonen dat je het land binnen de gestelde termijn weer verlaat. Hoe je dat doet mag je zelf weten 🙂
      Veel reisplezier (Colombia is echt geweldig!).

      Groeten,
      Ties

  2. M Hermsen

    Je paspoort hoeft geen zes maanden geldig te zijn na je datum van vertrek. Als je langer dan twee maanden blijft moet je bij de uitreis toeristenbelasting betalen. wat bij de hotels in het land niet hoeft binnen deze twee maanden. Betaal geen toeristenbelasting als je minder dan twee maanden blijft. Ik ben pas teruggekeerd uiit Colombia en mijn paspoort was nog maar drie weken geldig en dat was geen probleem

  3. Bodine

    Hoi! Ik ga eerst 5 maanden stage lopen in Bogota en de planning is om daarna een maandje te reizen door Colombia en nog een maandje door Peru. Ik wil wel een retourvlucht boeken maar mijn verblijf is dus langer dan 6 maanden (het retourticket). Kan ik in mijn geval in Colombia zelf het verlengen of raden jullie aan om met de ambassade contact op te nemen. 🙂

    1. Sjoerd - Reis Expert

      Hoi Bodine,

      Je krijgt normaal gesproken 90 dagen die je ter plekke kunt verlengen met 180 dagen. Dat zou dus in jouw geval genoeg moeten zijn.
      Als jij een uitreis bewijs kan laten zien (naar Peru) dan moet dat goed komen. De vraag is wil je het liever van te voren allemaal geregeld hebben of wil je het ter plekke nog regelen?
      Beide opties zijn mogelijk. Persoonlijk zou ik het in Colombia zelf regelen maar dat kost wel wat tijd en moeite.

      Alvast veel plezier.

      Reisgroet,
      Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken