Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Visum Colombia

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 12

Bijgewerkt op 4 september, 2019

Voor dat je daadwerkelijk vertrekt naar Colombia is het aan te raden om te checken of je een visum Colombia nodig hebt. Gelukkig is dat voor Colombia zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is.

Visum Colombia

Zodra je in Colombia aan komt (op het vliegveld) krijg je een toestemmingsbewijs waarmee je 90 dagen in het land mag blijven. Tevens krijg je een stempel in je paspoort. Als je langer dan 90 dagen wilt blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade.

Hoewel je dus geen visum Colombia nodig hebt, dien je wel te beschikken over een geldig paspoort. Je kunt je visum Colombia verlengen met nog eens 90 dagen tot in totaal 180 dagen. Een verlenging noemen ze ook wel een ‘Prorroga de Permanencia’.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Colombia blijven

Wat heb je nodig

Hoewel je op het vliegveld toestemmingsbewijs krijgt van 90 dagen, dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum krijgt. Dit zijn;

 • een geldig paspoort;
 • één lege visumpagina voor de stempel van de douane;
 • een uitreisticket.

Wil je langer dan 90 dagen in Colombia blijven? Neem dan contact op met de ambassade.

TIP ♥ – maak voor vertrek een kopie van je paspoort en ticket. Neem een geprinte versie mee en stuur een ingescande versie naar je eigen e-mail adres. Zo heb je altijd je documenten bij je als je ze verliest.

Visum Colombia

Je krijgt alleen een stempel

Visum Colombia verlengen

Je kunt een toeristenvisum van Colombia tot 180 dagen verlengen. Als je langer dan 90 wil blijven kun je je visum verlengen bij de lokale Immigration Affairs (IA) in steden als Bogota, Medellin of Cali. Kosten hiervoor liggen rond de COP$90.000 p.p.

Online verlengen

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om je visum online te verlengen. Dit kan vrij makkelijk, mits je een beetje Spaans kunt lezen. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt (90 dagen is genoeg voor Colombia). De site is nogal onduidelijk, maar met behulp van een local (eigenaar accommodatie) kom je een heel eind.

TIP ♥ – je visum online verlengen kan op deze website

Airport Tax

Bij vertrek uit Colombia moet je een Airport Tax betalen. Dit omdat je gebruik maakt van de faciliteiten van de luchthaven. Op dit moment is het $35 USD of $61,000 COP (Colombiaanse Peso) maar het veranderd elk jaar.

Onze ervaringen bij de grens

Als je voor het eerste naar Colombia, of Zuid-Amerika gaat, kan het best veel vragen oproepen over wat ze wel en niet gaan vragen bij de grens of bij aankomst op de luchthaven. Laat je niet te bang maken door allerlei wilde verhalen. Colombia is niet het Wilde Westen en alles wordt prima geregeld en afgehandeld.

Het uitreisticket

De meeste vragen die wij krijgen over het visum Colombia is of het echt nodig is om een retour- of doorreisticket te hebben. Officieel is het verplicht, maar er wordt zelden om gevraagd. Voor landen als Panama of Thailand gelden dezelfde eisen, maar ook hier wordt er nagenoeg niet naar gevraagd.

TIP ♥ – tijdens ons bezoek aan Colombia werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je EIGEN risico om het niet te regelen.

Vragen ze om een ticket?

Het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die vragen om een retourticket, niet het douanepersoneel. En daar zijn ze niet heel consistent mee. Het kan zijn dat er om gevraagd wordt, maar het kan ook zijn dat er niemand om vraagt. Bellen met de luchtvaartmaatschappijen helpt ook niet echt, aangezien ze altijd zeggen dat je een retourticket (onward ticket) nodig hebt.

Als je niet kan laten zien dat je Colombia op tijd verlaat (met een retourvlucht of busticket), zijn ze niet verplicht om je mee te nemen. De luchtvaartmaatschappij betaalt daar een boete voor. Daarom vragen ze er naar.

Kan ik een busreis boeken?

Een handige manier om aan te tonen dat je het land verlaat is door een busticket naar een ander land te boeken (Ecuador) of een bootreis naar Panama. Zo kost een busticket van Cali naar Quito $60.

Guatape

Van Colombia naar Ecuador of Panama

Veel reizigers reizen vanuit Colombia naar Panama of Ecuador. Je kon ook naar Venezuela reizen, maar dat is de laatste jaren niet bepaald veilig. Er zijn verschillende manieren om de grens over te gaan. Naar Ecuador kun je met de bus of het vliegtuig. Naar Panama kan met de boot en het vliegtuig.

Van en naar Panama

Om naar Panama te komen kun je het beste vliegen of de bootreis boeken van Colombia naar Panama. Dat is een van de leukste ervaringen in heel Zuid- en Midden-Amerika. Als je de bootreis boekt helpt de organisatie met het regelen van alle reisdocumenten.

TIP ♥ – meer over de boottocht lees je hier.

Van naar Ecuador

Je kunt natuurlijk ook naar Ecuador reizen. Het oversteken van de grens kan op twee manieren. Je kunt vliegen of met de bus. Als je met het vliegtuig naar Quito vliegt (of de Galapagos eilanden) worden alle reisdocumenten geregeld.

Met de bus

Het is vrij makkelijk om met de bus de grens over te steken. De meeste reizigers maken de reis tussen Cali en Otavalo of het verder gelegen Quito. Je kunt de reis zelf regelen, maar ook met een georganiseerde reis/tour mee gaan. Volg deze stappen om zelf te reizen;

 • Stap 1 reis naar de stad Cali
 • Stap 2 neem de bus van Cali naar Ipiales. Je kunt bij Terminal de Cali (busstation) een busticket kopen die variëren van €15 tot €20 afhankelijk van de bus en tijd. Busticket kun je ook online boeken via BusBud
 • Stap 3 overnacht in Ipiales aangezien je hier de Las Lajas Church kunt bezoeken (zie foto hieronder). Deze stap is natuurlijk optioneel
 • Stap 4 neem vanuit Ipiales een taxi naar de grens (Rumichaca). Dit kost 7.000 peso en duurt 15 minuten
 • Stap 5 zorg dat je je exitstempel krijgt (belangrijk!)
 • Stap 6 neem van de grens in Ecuador een taxi naar Tulcan (maximaal $5)
 • Stap 7 neem vanuit Tulcan de bus naar Quito of Otavalo
Wachtrijen

Hou er rekening mee dat er lange rijen staan bij de grensovergang. Vertrek daarom zo vroeg mogelijk naar de grens. Soms sta je uren in de rij om de grens over te steken.

Ipiales
Wat wij vinden:
 • 8.3/10
  Zuid-AmerikaExpert - 8.3/10
8.3/10

Samenvatting

Voor dat je daadwerkelijk vertrekt naar Colombia is het aan te raden om te checken of je een visum Colombia nodig hebt. Gelukkig is dat voor Colombia zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is.

12 comments

 1. Maurizio

  Hey! Wij gaan 10 feb as. Naar Bogotá maar je moet aantonen dat je er niet langer dan 90 dagen blijft… nou is t de bedoeling dat wij er maar 1 maand blijven en dan door reizen met de bus naar Ecuador of Peru… is een busticket waarmee je t land uitgaat ook voldoende? We willen nl niet vliegen!:) groetjes

  1. Ties Post author

   Hoi Maurizio,

   een busticket is ook voldoende. Zo lang je maar aan kunt tonen dat je het land binnen de gestelde termijn weer verlaat. Hoe je dat doet mag je zelf weten 🙂
   Veel reisplezier (Colombia is echt geweldig!).

   Groeten,
   Ties

 2. M Hermsen

  Je paspoort hoeft geen zes maanden geldig te zijn na je datum van vertrek. Als je langer dan twee maanden blijft moet je bij de uitreis toeristenbelasting betalen. wat bij de hotels in het land niet hoeft binnen deze twee maanden. Betaal geen toeristenbelasting als je minder dan twee maanden blijft. Ik ben pas teruggekeerd uiit Colombia en mijn paspoort was nog maar drie weken geldig en dat was geen probleem

 3. Bodine

  Hoi! Ik ga eerst 5 maanden stage lopen in Bogota en de planning is om daarna een maandje te reizen door Colombia en nog een maandje door Peru. Ik wil wel een retourvlucht boeken maar mijn verblijf is dus langer dan 6 maanden (het retourticket). Kan ik in mijn geval in Colombia zelf het verlengen of raden jullie aan om met de ambassade contact op te nemen. 🙂

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Bodine,

   Je krijgt normaal gesproken 90 dagen die je ter plekke kunt verlengen met 180 dagen. Dat zou dus in jouw geval genoeg moeten zijn.
   Als jij een uitreis bewijs kan laten zien (naar Peru) dan moet dat goed komen. De vraag is wil je het liever van te voren allemaal geregeld hebben of wil je het ter plekke nog regelen?
   Beide opties zijn mogelijk. Persoonlijk zou ik het in Colombia zelf regelen maar dat kost wel wat tijd en moeite.

   Alvast veel plezier.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 4. Wouter

  Hallo,

  Ik ben van plan om naar Colombia en Peru te gaan. Ik zit te denken om een retourticket te boeken die heen van Amsterdam naar Bogota gaat en terug van Lima naar Amsterdam. Na ongeveer een maand wil ik dan met bus/vliegtuig van Colombia naar Peru gaan, maar dit leg ik nog niet vast. Is het dan voldoende bewijs dat ik Colombia weer uit ga? (Ik kan namelijk laten zien dat ik twee maand later via Peru weer terug ga naar Nederland)

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Wouter,

   Ik neem aan van wel. Maar de enige die deze vraag met 100% zekerheid kunnen beantwoorden zijn de ambassade of de douane van Colombia.
   Misschien kan je bij hen deze vraag neerleggen?

   Succes en veel reisplezier.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 5. Amber

  Hi! Ik vlieg in juni naar Panama en ga vanaf daar met de boot via de San Blas eilanden naar Colombia en vervolgens naar Ecuador. Controleren alleen de vliegtuigmaatschappijen de doorreistickets, of ook aan de grens bij Colombia zelf? Heb ik ook een doorreisticket nodig als ik dus niet vlieg?
  Ik wil wel met het vliegtuig van Ecuador naar Colombia, maar heb de vlucht nog niet vastgelegd.

  Groetjes, Amber

  1. Amber

   correctie: ik wil wel met het vliegtuig van Colombia naar Ecuador… 😉

  2. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Amber,

   volgens de wet moet je ten alle tijden kunnen bewijzen dat je binnen de gestelde visumperiode het land weer verlaat. Dit kan een vliegticket zijn, maar ook een bootticket, treinticket of busticket. Zo lang je maar bewijst dat je het land verlaat. Wie dit vraagt is niet te voorspellen. Of ze het uberhaupt vragen ook niet. Bij mij werd er in van landen in Midden- en Zuid-Amerika alleen om een uitreisticket gevraagd in Belize. Bij andere landen is het nooit gevraagd. Niet bij de grens en niet bij het inchecken.

   Nogmaals, ik moet het op onze website vermelden omdat het officieel verplicht is. Er bestaat een kans dat het gevraagd wordt, maar ook een kans dat er geen haan naar kraait 🙂 Daar heb ik helaas geen invloed op. Ik kan je alleen maar vertellen wat we of niet verplicht is.

   Succes!

   Groeten,
   Ties

 6. manon

  Hallo ik ben van plan 1 oktober af te reizen naar Colombia. Ik heb begrepen dat je Max. 6 maanden per kalender jaar in Colombia mag verblijven (mits visum verlenging goedgekeurd wordt). Maar als ik in oktober aankom, moet ik dan eerst het land uit om per 1 januari een nieuw visum te verkrijgen tot 1 april of vindt dit stilzwijgend plaats ivm de jaarwisseling?
  Ergens terug in deze post las ik ook dat je een 180 dagen visum kunt aanvragen. Dit is nieuw voor mij. Is dat bovenop het standaard 90 dagen visum? Welke voorwaarden gelden er voor het verkrijgen van dit visum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.