Quilotoa Loop is een cirkelvormige route die start en eindigt in de plaats Latacunga en je langs het Quilotoa meer voert. Het is een route die je kunt bewandelen, maar je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) de route met een ezel af te leggen. Meer over deze bijzondere wandelroute in Ecuador, lees je op deze pagina.

Wat is de Loop?

Quilotoa Loop is een verzameling van onverharde, vrij modderige paden met een totale lengte van ongeveer 200 kilometer. Je legt deze route natuurlijk niet helemaal af, maar een deel om langs het Quilotoa meer te lopen. Je kunt de route te voet afleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om een fiets te huren, op de rug van een paard plaats te nemen of zelfs een ezeltje te huren om de route af te leggen.

TIP – neem genoeg warme kleding, water en snacks mee!

De Quilotoa Loop brengt je van dorp naar dorp en van markt naar markt. De markt van Saquilisí is het hoogtepunt van de wandelroute, maar ook de natuur is prachtig om te zien. Het is geen eenvoudige wandelroute en zeker door de kou kan het best zwaar. Tijdens de Quilotoa Loop leer je wel het echte Ecuador kennen, niet het vrij toeristische Ecuador waar veel mensen tijdens een rondreis mee in aanraking komen.

Neem de tijd

Je kunt de Quilotoa Loop het beste in een langere tijd doen, bijvoorbeeld een week. Er worden ook dagtrips georganiseerd, maar in een dag tijd kun je eigenlijk niet genoeg zien van de bijzondere omgeving. Wij raden aan om minimaal enkele dagen  verblijven.

quilotoa loop

Bij de Quilotoa Loop loop je door een prachtig gebied

Bezienswaardigheden 

De belangrijkste bezienswaardigheden van de Quilotoa Loop zijn de dorpen die je bezoekt, de markten van deze dorpen en de prachtige natuur die je tijdens je wandeling ziet. Ook zijn er veel dingen te doen in de dorpen die je tijdens het bewandelen bezoekt, zoals het bewonderen van typische Tigua schilderijtjes, het maken van een mountainbiketocht en het bezoeken van lokale eetgelegenheden.

TIP – als je een meerdaagse wandeling gaat doen laat je zware backpack dan achter in Latacunga. Neem een lichtere en kleinere rugtas mee voor je wandeling.

Authentiek

De dorpen die je bij het wandelen bezoekt, zijn veel minder toeristisch dan veel andere dorpen en steden in Ecuador. De mensen hier leven nog echt van de lokale nijverheid en dit is bijzonder om te zien. Hoewel Quilotoa Loop steeds populairder wordt onder toeristen, leer je hier nog echt het authentieke Ecuador zonder massatoerisme kennen.

quilotoa loop

Het Quilotoa meer

Hoe kom je er?

Vanuit de diverse grote steden in Ecuador rijden lijnbussen naar het startpunt van de Quilotoa Loop; Latacunga. Ga je mee met een georganiseerde reis, dan wordt de Quilotoa Loop bijna altijd aangedaan en kom je vanzelf op het startpunt van de Quilotoa Loop terecht.

Vanuit Quito rijden er regelmatig bussen naar Latacunga. Deze doen er 2 uur over en kost je hooguit €2 per persoon.

Kamperen

De accommodaties waar je in overnacht, zijn over het algemeen niet erg luxe. Met warm water mag je al heel blij zijn. Voor de luxe hoef je dus zeker niet in de accommodaties van de Quilotoa Loop te slapen. Wil je de unieke sfeer van de omgeving echt proeven, dan kun je er ook voor kiezen om je tentje aan het Quilotoa meer op te zetten en hier te overnachten.

Het is iets kouder dan in de accommodaties, maar verder lever je niet veel in op het gebied van luxe en krijg je er wel een hele bijzondere ervaring bij.

quilotoa loop

Beste reistijd

Voor het Andesgebergte in Ecuador geldt eigenlijk geen beste reistijd en dit komt omdat het gedurende het gehele jaar door vrij droog is in het gebied. Daarnaast is de temperatuur vrijwel gelijk in de verschillende seizoenen, wat betekent dat er op het gebied van de temperatuur in Quilotoa Loop ook geen beste reistijd is. Houd er wel rekening mee dat het in de Andes vrij fris is, neem dus zeker warme kleding mee als je naar Quilotoa Loop gaat.

Locatie Quilotoa Loop