Quito is de hoofdstad van Ecuador, die je eigenlijk niet mag missen. Quito ligt in het Andes-gebergte met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. Het is de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. Trek je niks aan van de moderne flatgebouwen en kleine betonnen huisjes en ga direct het schitterende centrum, want Quito is volgens vele de mooiste stad in Zuid-Amerika. De stad heeft een warme en ontspannen, traditionele Ecuadoraanse cultuur. Dat zie je terug in de overvolle staatmarkten waar traditionele genezers zij aan zij staan met hoedenmakers en andere ambachten.

De kans is groot dat je naar Quito gaat als je in Ecuador bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende stad;

Onze ervaringen in Quito

Quito is veruit een van onze meest favoriete steden in Zuid-Amerika. Ze scharen deze stad onder een van de meeste van het continent en daar is niks aan gelogen. Het is een geweldige stad met ontzettend veel mooie bezienswaardigheden. Quito voelt niet echt als een hoofdstad.

Het is nog steeds een plek waar Quichua-sprekende vrouwen in traditionele kleding zelf gemaakte kettingen om hun nek op de bus wachten.

TIP – vanuit Quito worden er cruises naar de Galapagos eilanden georganiseerd.

We zagen moeders die hun kinderen in een dikke laag dekens op de rug droegen, zoals ze dat op het platteland ook doen. Dit alles zorgt voor een ietwat bijzondere kennismaking met de stad. Er zijn twee delen in de stad, het oude centrum en La Mariscal. Als je het échte Quito wil ontdekken raden we aan om in het oude centrum te verblijven.

Quito

De gekleurde huisjes en sfeervolle straatjes in Quito

Quito

De indrukwekkende Basilica del Voto Nacional

8x leuke bezienswaardigheden Quito

Er zijn veel dingen te zien en te doen in Quito. De belangrijkste bezienswaardigheden die je in de stad kunt bewonderen en de leukste activiteiten die je in Quito kunt ondernemen, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

1. Old Town

De attractie van de stad is de ‘Old Town’, een stukje stad dat op de Werelderfgoedlijst UNESCO staat. Het staat vol met koloniale monumenten en architectonische kunstwerken. Het dagelijks leven speelt zich af langs fraai gerestaureerde huizen en gebouwen met 17e-eeuwse gevels, pittoreske pleinen en prachtige kerken. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de Plaza Grande, Palacio del Gobierno, de Cathedral en Palacio Arzobispal. Verder vind je hier veel guesthouses, reisbureaus, restaurants en bars.

Quito

De Plaza Grande

2. Mitad del Mundo

Een klein stukje ten noorden van Quito vind je de Equator Line, waar tevens de naam Ecuador vandaan komt. Je vindt hier een groot monument waar Franse ontdekkingsreizigers de evenaar berekend hebben. Mitad del Mundo betekent ook ‘Midden van de Wereld’. Het is een van de bekendste punten van Ecuador.

Je vindt hier de typische ook winkels, restaurants en zelfs kleine musea. Uiteraard kun je ook hier de bekende alpaca-dekens of poncho’s kopen. Zeker een aanrader als je in Quito bent!

3. Basilica del Voto Nacional

Hoog op de heuvel in het noordoosten van de stad in de ‘Old Town‘ ligt de Basilica del Voto Nacional. Deze kerk wordt beschouwd als de mooiste kerk in Zuid-Amerika. En dat is meer dan terecht. De bouw is begonnen in 1926 maar heeft jaren geduurd. Wat meteen op valt zijn de gigantische torens van de kerk.

TIP ♥ – Je kunt de kerk in. Dit kost je ongeveer $1 per persoon en nog eens 2$ per persoon al je de torens wil beklimmen. Het is wel een absolute aanrader om de torens te beklimmen. Je hebt niet alleen een spectaculair uitzicht over de stad, je krijgt ook de kans om op het dak van de kerk te lopen!

TIP – de kerk is behoorlijk hoog. Mensen met hoogtevrees kunnen hier wellicht last van hebben.

Quito

De Basilica del Voto Nacional

Quito
Quito

Het dak waar je overheen moet

Quito

Het uitzicht als je alle trappetjes en bruggetjes hebt gehad

4. Verken de mooiste musea

Degene die van een stukje kunst, cultuur en geschiedenis houden zitten in Quito goed. Er zijn hier nogal wat musea die je kunt bezoeken. Het is leuk om wat meer te leren over de stad en het land, zeker betreffende de bijzondere cultuur. Musea die je kunt bezoeken Museo Franciscano, Museo de la Ciudad, Museo Nacional en Museo Camilo Egas.

5. Bezoek het Plaza Santo Domingo & Plaze Grande

Naast het Plaza Grande in Old Town is het Plaza Santo Domingo een leuk plein. Het is vooral bekend omdat er veel straatartiesten komen waardoor het er snel gezellig is. Je vindt hier niet alleen muzikanten maar ook clowns en goochelaars. Zeker in de avond is het hier erg gezellig als de 17e eeuwse Iglesia de Santo Domingo oplicht.

In het centrum van he Old Town vind je ook Plaza Grande, dat ook wel Plaza Independencia wordt genoemd. Op het plein staat een groot monument dat in de late 19de eeuw ter herdenking van de onafhankelijkheid van Ecuador is geplaatst. Het plein is ook de plaats van de toewijzing van de Ecuadoriaanse president Gabriel Garcia Moreno in 1875.

6. Een ritje in de TeleferiQo

Voor de mooiste uitzichten over de stad moet je de TeleferiQo nemen. Deze is niet zo hoog als die in La Paz, maar wel net zo indrukwekkend! Dit is een soort tram die je via de Volcan Pichincha mee neemt naar de top van de Cruz Loma. De top ligt op 4.100 meter hoogte en je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Je kunt te voet nog verder naar de Rucu Pichincha op 4.680 meter hoogte. Probeer in de vroege morgen te gaan.

TIP ♥ – een ritje in de TeleferiQo kost  $4,50 p.p

TIP – trek een lange broek aan en neem en vest of jas mee. Wij waren dit vergeten en het is koud op 4.100 meter hoogte:)

Quito

Het uitzicht als vanaf de berg

Quito
Quito

Lachen naar de camera

Quito

7. Bezoek het bekendste beeld van Quito; El Panecillo

In de hooglanden woonde tot in de dertiende eeuw het volk van de Quitus, dat later door het volk de Caras werd onderworpen. De volken samen werden ook wel de Shyri genoemd en dit volk heeft de streek van Quito bewoond tot in de vijftiende eeuw. In de vijftiende eeuw werd de stad namelijk veroverd door de Inca’s, die Quito tot een belangrijke stad maakten voor het Incarijk.

8. Drink een wijntje of dans in La Mariscal

La Mariscal is de hippere, nieuwere wijk in Quito. Het heeft de reputatie als het toeristische deel van de stad, hoewel wij dat eigenlijk niet zo merkte. Je vindt hier vooral veel bars, restaurants en nachtclubs en een prima mix van verschillende muziekstijlen. En je kunt niet zeggen dat je het nachtleven van Quito hebt ervaren zonder de salsa te proberen. Laten er nu net een hoop salsa clubs in La Mariscal zitten 🙂

TIP ♥ – als je goede tours wil boeken kijk dan eens bijTierra Verde Tours

De geschiedenis van Quito

In de hooglanden woonde tot in de dertiende eeuw het volk van de Quitus, dat later door het volk de Caras werd onderworpen. De volken samen werden ook wel de Shyri genoemd en dit volk heeft de streek van Quito bewoond tot in de vijftiende eeuw. In de vijftiende eeuw werd de stad namelijk veroverd door de Inca’s, die Quito tot een belangrijke stad maakten voor het Incarijk.

In het jaar 1534 werd de stad Quito veroverd door de Spanjaarden, maar helaas werd de stad hierbij volledig afgebrand. De Spanjaarden stichtten daarom een nieuwe stad, die ze ‘Muy noble y muy leal ciudad de San Fransisco de Quito’ (zeer hoogstaande en zeer loyale stad van Sint Franciscus van Quito) noemden. In 300 jaar tijd groeide de stad uit tot een vrij grote stad met 10.000 inwoners en toen Ecuador een onafhankelijke republiek werd, maakte men Quito de hoofdstad van deze republiek. 

Activiteiten

In en rondom Quito is er genoeg te doen. De actieve reizigers kunnen hier leuke activiteiten doen. Sterker nog, het is een van de beste plekken in het land om activiteiten te regelen. Leuke activiteiten zijn klimmen, fietsen, dansen, wandelen en raften.

Quito

De Basilica del Voto Nacional in de avond

Beste reistijd

Quito heeft een unieke ligging op de evenaar en op 2800 meter hoogte. Door deze ligging is het klimaat het gehele jaar door vrij zacht: het voelt altijd alsof het lente is. De temperaturen in de stad schommelen rond de 20 graden Celsius, maar kunnen in de avond flink zakken. De droogste maanden zijn de maanden juni tot en met september.

Buiten deze periode kan het flink regenen, al duren regenbuien nooit erg lang. Wel kan een flinke regenbui ervoor zorgen dat een bepaalde activiteit niet meer zo leuk is of zelfs niet meer ondernomen kan worden. 

beste reistijd quito

Locatie Quito

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.