Het Yasuní Nationaal Park is een indrukwekkend park vol met moerassen, meren, rivieren en tropisch regenwoud. De duizelingwekkende biodiversiteit zorgt er voor dat het park op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Er leven veel bijzondere dieren, waaronder meer dan 600 vogelsoorten, waarvan sommige nergens anders voorkomen, jaguars, poema’s en tapirs.

Yasuni Nationaal Park; intro

Yasuni Nationaal Park het grootste nationaal park in Ecuador, met een indrukwekkend stuk regenwoud. Als je in Quito bent kun je dit park ‘makkelijk’ bezoeken aangezien het op slechts 250 kilometer ligt.

Omdat de natuur van het park zo bijzonder is, werd Yasuni Nationaal Park in het jaar 1989 op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet.

TIP – huur een gids in om het park te verkennen.

Verrekijker

Neem een verrekijker mee. Hiermee kun je net wat verder zien dan normaal en zo zie je veel meer bijzondere planten, bloemen en vooral dieren. Zeker als je bijzondere vogelsoorten wil spotten, is een verrekijker handig

In Yasuni Nationaal Park wonen twee inheemse stammen, namelijk de Tagaeri stam en de Taromenane stam. Als je hier een wandeling maakt, heb je altijd de kans dat je de bewoners van het regenwoud tegenkomt. Maar dit is zeker niet het enige wat het park zo bijzonder maakt, want in het Yasuni Nationaal Park leeft ook maar liefst een derde van alle Amazonesoorten en 60 procent van de katachtigen in het gebied.

yasuni national park

Met een kano kun je mooie tochten maken

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden die je in Yasuni National Park ziet zijn vooral bijzondere planten, mooie bomen en bijzondere diersoorten. Er komen maar liefst elf verschillende soorten apen voor in het park, maar ook voor bijzondere papegaaien moet je zeker in Yasuni Nationaal Park zijn. En wil je een bijzonder uitzicht over de prachtige natuur van het regenwoud? Dan beklim je de observatietoren om vanuit hier prachtige foto’s te maken van de ongerepte natuur.

TIP – overnachten in het Napo Wildlife Center Ecolodge is een unieke ervaring!

Geschiedenis 

Yasuni Nationaal Park is echt een ongerept regenwoud. Er wonen wel mensen, maar deze mensen hebben eerbied voor de natuur en tasten geen enkel stukje natuur in het gebied aan. Daar komt nog bij dat Yasuni Nationaal Park op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, waardoor het park beschermd is tegen bepaalde veranderingen. Je kunt er mooie tochten maken, maar bij het maken van tochten in Yasuni NP moet je altijd rekening houden met de oorspronkelijke natuur in het gebied. Zo is de natuur al vele honderden jaren hetzelfde gebleven en zijn de enige veranderingen die in het park zijn doorgevoerd, door de natuur zelf veroorzaakt.

yasuni national park

Er leven maar een paar mensen in het park

Hoe kom je er?

Er worden diverse tours naar Yasuni georganiseerd. Afhankelijk van waar je bent in Ecuador, ga je met het openbaar vervoer naar het nationale park. Ben je in Quito, dan reis je ongeveer 250 kilometer om in het ongerepte regenwoud te komen.

Overnachten

Je kunt binnen de grenzen van het park overnachten in het Napo Wildlife Center, Yasuni Ecolodge en Shiripuno Lodge. Je kunt hier ook kamperen op één van de campings.

Beste reistijd

Het maakt eigenlijk niet zo veel uit wanneer je naar Yasuni Nationaal Park gaat. Als je het belangrijk vindt om droog weer te hebben, dan raden wij je aan om in juni, juli, augustus of september naar het nationale park te gaan. In deze maanden is het namelijk beduidend droger dan in de rest van het jaar. Voor de natuur maakt het overigens niet uit wanneer je naar Yasuni Nationaal Park gaat, want de natuur van het nationale park ligt er altijd prachtig bij.

yasuni

Locatie Yasuni Nationaal Park