Hoewel de prijzen de afgelopen jaren zijn gestegen, is Ecuador een relatief goedkoop land. Met een budget Ecuador van zo’n €20 tot €25 moet de budget reiziger wel rond zien te komen. Behalve in Quito. Als je iets meer uitgeeft, zo’n €35 per dag, slaap je in iets comfortabelere accommodatie en kun je hier en daar een leuke tour boeken. De echte luxe-paardjes vinden zichzelf met zo’n €100 per dag terug in de beste hotels en restaurants van het land.

Wil je weten meer informatie over het budget Ecuador? Lees dan alles op deze pagina. Hier geven we je namelijk tips en informatie over het budget met onder andere:

Dagbudget Ecuador

Hoewel de budget-rezigers in staat moeten zijn om met €20 tot €25 per dag rond te komen, raden we aan om een iets groter budget Ecuador aan te houden. Een budget is namelijk iets persoonlijks, en niet iedereen kan, of wil, met een krap budget reizen. Over het algemeen krijg je goede kwaliteit voor je geld. Of dat nu in accommodatie is of in restaurants.

TIP – reken voor je budget Ecuador ongeveer op €30 per dag

Houd er ook rekening mee dat populaire bestemmingen als Quito, de Galapagos eilanden en Yasuni National Park een stuk duurder zijn dan minder toeristische plekken. Hier betaal je dus ook de hoofdprijs. In Quito betaal je voor een maaltijd makkelijk $10 en voor een hotel $25 per nacht. Dat is in de rest van het land wel anders. In het laagseizoen zakken de prijzen, dus als je een krapper budget hebt kun je dit overwegen.

Realistisch

Je hoort nog wel eens van mensen die als budget Ecuador €10 per dag aan hebben gehouden.

Dit kan, maar is niet realistisch.

Iedereen neemt een keer de minivan i.p.v de lokale bus en we eten allemaal een keer in restaurants i.p.v. op straat.

Budget Ecuador

Wat kost het reizen?

Dat is uiteraard iets persoonlijks. Reken er op dat je het meeste geld uit geeft aan vervoer, activiteiten en overnachten, mits je een georganiseerde reis hebt geboekt. De een zal net iets meer aan eten uitgeven dan de ander. En misschien koop je liever een souvenirtje dan dat je een fiets huurt om de omgeving te verkennen. Hieronder een aantal punten om je budget Ecuador samen te stellen.

Accommodatie

Accommodatie in Ecuador is goedkoop. Zo betaal je voor een gedeelde slaapkamer (een dorm) in een hostel vaak niet meer dan €5 per nacht. Als je een eigen kamer wil in een hostel betaal je zo’n €10 per nacht. Dat is echter wel buiten de grotere steden. In Quito, de Galapagos eilanden en rond Yasuni betaal je makkelijk het dubbele. Budget hotels zijn slechts iets duurder. Reken op zo’n €15 tot €20 per per nacht. Je kunt uiteraard ook in duurdere resorts overnachten voor meer dan €100 per nacht.

Kosten per nacht – Wij betaalde in april 2017 zo’n $30 per nacht voor tweepersoonskamer in een hotel in Quito. Een dorm in dezelfde stad kostte ons $7 tot $10 per persoon. In Otavalo betaal je voor een dorm zo’n $10 per nacht, een private room kostte ons $25 per nacht. In die iets minder drukke stad Banos betaalde we voor een privekamer $15 per nacht. 

TIP – als je uit gaat de gemiddelde kosten voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je zo’n $23 per nacht, dat is $11,50 per persoon per nacht.

Eten

Het eten in Ecuador is vrij goedkoop. Een goedkope maaltijd die je op straat koopt (street food) kost je tussen de €3 en de €5. Sterker nog, als je goed zoekt moet je in staat zijn om een lekkere snack te vinden voor minder dan een euro. Als je iets luxer wil eten in een restaurant ben je al snel zo’n €10 kwijt voor een complete maaltijd inclusief drinken.

Ook hier geldt weer dat het in de populairdere steden veel duurder is. In Quito betaal je $5 voor een biertje of $15 voor een hamburger in een fancy restaurant (wat af en toe wel eens lekker is).

Kosten per dag – Wij betaalde in Quito zo’n $6 voor een ontbijtje en gemiddeld $10 voor diner. Daar komt nog wat water en een lunch bij. Dit kostte ons per dag ongeveer $4. Het kan natuurlijk goedkoper als je in een hostel slaapt en zelf je eten bereid. Boodschappen zijn erg goedkoop. Reken op ongeveer $15 tot $20 per week aan basisproducten zoals brood, melk, eieren, kaas, kip, fruit en groenten. Een lokaal biertje kostte ons nog geen zo min als $1.

TIP – als je af en toe wat goedkoper eet en boodschappen kun je met $10 per dag genoeg eten en drinken

Op de markt kun je goedkoop eten en drinken kopen

Vervoer

De afstanden in Ecuador zijn niet heel groot. Waar je in landen als Peru of Argentinië vaak veel geld kwijt bent aan vervoer zal het hier geen groot gat slaan in je budget Ecuador. Je kunt ongeveer uit gaan van maximaal $2 per uur voor een lange-afstand bus. Zo kost een busrit van Quito naar Otavalo nog geen $2. Zelfs de rit van Quito naar Guayaquil, een rit van ongeveer 10 uur, kost je niet meer dan $10.

Een taxi van het vliegveld naar het centrum kost je $25. Een ritje door Quito met de taxi kost vaak niet meer dan $5, afhankelijk van de verkeersdrukte. Een bus van Quito naar Bogota, Colombia kost ongeveer $40. Van Quito naar Lima in Peru kost ongeveer $30.

Kosten per dag* – Wij betaalde voor onze reis van Quito naar Otavalo $5,50 per persoon. Dat is van het centrum van Quito met de metrobus naar het busstation ($2) en van het busstation naar Otavalo ($3,50). Een tour kost je $60 per dag! Dat is het dus zeker niet waard. Voor de rit van Quito naar de San Rafael Falls betaalde we $8 per persoon. En dat is 5,5 uur rijden.

*deze kosten heb je niet elke dag omdat je niet elke dag reist. Voor het gemiddelde gaan we uit van 1 busreis per 2 dagen

TIP – gemiddeld ben je zo’n $5 per dag kwijt aan vervoer

Activiteiten

Naast een reis naar de Galapagos-eilanden, zijn activiteiten vrij goedkoop in Ecuador. Een ritje in de Devil’s Nose Train (aanrader) kost je ongeveer $25, terwijl de entree van Ingapirca en de meeste musea niet meer dan $6 kosten. Dagtochten naar vulkanen en bergwandelingen zijn meestal iets duurder, reken op zo’n $30 tot $60 per persoon.

Een reis naar de Galapagos-eilanden is prijzig. Afhankelijk van wanneer je gaat en hoe lang moet je rekenen op $150 tot $250 per dag. En dan komt er ook nog $100 aan entree bij. Maar mocht je budget Ecuador het toelaten si het zeker een aanrader.

Kosten per dag* – een dagtrip van Quito naar Otavalo kost je $60 per persoon. Belachelijk duur als je nagaat dat je voor dezelfde reis met het openbaar vervoer  $5,50 per persoon betaald. De San Rafael Falls zijn gratis (mits de $8 voor de busreis). De Quilotoa Loop kost je ongeveer $20 per persoon per dag. Ervan uitgaande dat je minimaal de 3-dagen-loop doet kost het je zo’n $60. In Quito kun je de meeste kerken in voor $2, de Teleférico kost $7,50 per persoon.

*deze kosten heb je niet elke dag omdat je niet elke dag een tour doet en veel gratis is.

TIP – als je de Galapagos eilanden buiten beschouwing laat ben je ongeveer $5 per dag kwijt aan activiteiten. Het kan uiteraard ook goedkoper als je voornamelijk gratis activiteiten doet.

San Rafael Falls

De toegang tot de San Rafael Falls is gratis

Amerikaanse Dollar

De officiële munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse dollar. Afgezien van Euros, Peruaanse soles en de Colombiaanse peso, is het behoorlijk moeilijk om vreemde valuta in Ecuador te wisselen. Voor het jaar 2000 betaalde de Ecuadorianen met hun eigen munteenheid. Dit is echter veranderd in 2000 door wat ze de dollarization noemde.

Het is dus erg makkelijk om cash mee te nemen in Ecuador. Vaak kun je op het vliegveld of in de eerste grote stad (Quito) dollars pinnen met de meeste Europese pinpassen. Vergeet niet je pinpas in te stellen op ‘Wereldwijd pinnen’.

ATM

Een ATM vind je in elke grote stad en zelfs in de kleinere steden. Houd er rekening mee dat ze soms buiten werking zijn dus zorg dat je altijd genoeg cash mee neemt.

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.