Colca Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Peru genoemd. Verschil is alleen dat de canyon in Peru maar liefst twee keer zo diep als de kloof van de Grand Canyon in Amerika. Ben je in de buurt van Colca Canyon, bijvoorbeeld voor een excursie in Arequipa, dan is het zeker een aanrader om dit natuurgebied te bezoeken.

TIP – Bij CheapTickets boek je voor €518 een retourtje Amsterdam – Lima

Colca Canyon; intro

Colca Canyon is de naam van de kloof van de Colca in het zuiden van Peru, ongeveer 1000 kilometer ten zuiden van Lima. De kloof ligt het dichtst bij de grote stad Arequipa, namelijk op een afstand van ongeveer 160 kilometer. Vind je de Grand Canyon al bijzonder? Dan is deze canyon zeker de moeite waard. 

TIP – om de Colca Canyon binnen te komen moet je een boleto turistico kopen (toeristenkaart). Dit kost 70 Sol (€18,50).

De kloof van de canyon is twee keer zo diep als de kloof van de Grand Canyon in Amerika en dus nog unieker om te zien. Een ander verschil tussen deze canyon en de Grand Canyon, is dat de ‘muren’ van de kloof in Colca niet zo recht zijn als de muren van de Grand Canyon in Amerika.

Dorpjes

In het gebied rondom de Colca Canyon zijn diverse kleine bergdorpen te vinden. Huur je een auto, dan kun je deze bijzondere, oude en vooral kleine bergdorpjes eenvoudig bezoeken. Leuk om eens doorheen te kijken, zeker omdat je op deze manier een andere kant van Peru ziet.

Colca Canyon

Het Cruz Del Condor Viewpoint in de Colca canyon

Tips voor tours/trekkingen door Colca Canyon

Je kunt op eigen gelegenheid door de canyon lopen. Meestal loop je dan een aantal uren naar bekende plekken. Als je echter wat meer wil zien van de canyon raden we aan om een georganiseerde tour of hike te doen door de Colca Canyon. Zo zie je niet alleen de mooiste plekjes, maar leer je ook nog het een en ander over het gebied van je gids.

De ‘populairste’ tour (voor iedereen anders) is de 2-daagse hike, met de overnachting onderin de canyon. Hou er rekening mee dat je zeker één dag in Arequipa nodig hebt om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte.

Prijzen

De prijzen voor een tour zijn afhankelijk van het aantal dagen dat je gaat. Je hebt tours van 1 dag tot een tour van 3 dagen. De prijzen hieronder zijn inclusief eten en drinken, vervoer van je accommodatie, Engels sprekende gids en overnachting (bij meerdaagse tours), maar exclusief entree (70 sol).

 • 1 dag tour = $26 p.p.
 • 2 dagen tour = $28 p.p.
 • 2 dagen trekking = $40 p.p.
 • 3 dagen trekking = $50 p.p.

TREKKING OF TOUR – je kunt een trekking doen of een tour. Een tour is wat makkelijk en voor iedereen toegankelijk. Een trekking is wat pittiger waar je naar grotere hoogtes klimt over lastige paden.

Wat moet je meenemen?

Zo min mogelijk. Dat is regel nummer 1 😉 Je hoeft niet heel je backpack mee te nemen. De tour, of trekking, is prima te doen. Je moet er alleen rekening mee houden dat je best hoog zit en dus last kunt krijgen van de hoogte. Zorg er daarom voor dat je eerst gewend bent aan de hoogte voordat je de canyon in gaat. Hieronder een klein overzicht van wat je allemaal mee moet nemen voor een 1-daagse tour;

 • Water
 • Paspoort (belangrijk!!)
 • Cash geld
 • Zwemkleding
 • Zonnebrand en zonnebril
 • Pet of hoed
 • Camera
 • Warme jas of vest

TIP ♥ – Wil je en trekking doen in de Colca Canyon? Neem dan naast bovenstaande ook het volgende mee; kleine backpack, wandelschoenen, meerdere t-shirts (afhankelijk van het aantal dagen), thermo-kleding, WC papier, anti-insectenspray en snacks.

Colca Canyon

Bezienswaardigheden bij Colca Canyon

Er zijn diverse dingen die je in en in de buurt van Colca Canyon kunt doen en bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten van dit gebied, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Condors spotten

Bij De Cruz del Condor, in de buurt van de Colca Canyon, spot je de grootste vliegende vogels ter wereld. Condors hebben een vleugelwijdte van maar liefst drie meter en zijn zeker bijzonder om te zien.

TIP – als je naar of van Lima Airport reist, raden we aan om de luxe Airport Express Lima bus te gebruiken om naar of van je accommodatie te komen. Veilig en goedkoper dan een taxi zonder. Ideaal voor reizigers.

Arequipa

Kom je niet naar Colca Canyon vanuit de stad Arequipa en ben je hier dus nog nooit geweest, dan is het zeker de moeite waard om deze stad te bezoeken. De stad heeft niet alleen het mooiste plein van Peru, maar kent ook vele mooie gebouwen als kerken en kloosters. Lees hier meer over Arequipa.

Santa Cátalina

In de stad Arequipa vind je het oude nonnenklooster Santa Cátalina. Dit is niet zomaar een klooster, maar mag echt een stad in een stad genoemd worden. Voorheen waren de deuren van het klooster altijd gesloten voor bezoekers en mochten er alleen nonnen in, maar vanaf 1970 is het echt een toeristische trekpleister geworden.

Colca Canyon

De geschiedenis van Colca Canyon

De Colca Canyon is een kloof middenin een groot natuurgebied. Het natuurgebied is door de jaren heen zo gevormd, onder andere door aardbevingen en vulkanische uitbarstingen. Het gebied rondom de de canyon is overigens pas vanaf het jaar 1980 met de auto bereikbaar: voorheen waren er geen wegen aangelegd in het gebied en was het enkel mogelijk om het gebied te voet te bereiken.

TIP – Chivay is de toegangspoort tot de Colca Cayon. Neem Peruviaanse cash mee want je kunt hier bijna geen Dollars en Euro’s wisselen.

Toen de Spanjaarden het gebied rond de canyon veroverden, bouwden ze overal kerken. De oorspronkelijke bewoners van het gebied waren het hier niet mee eens en om dit te laten zien, lieten ze alles in verval brengen. De Spanjaarden namen hier geen verdere maatregelen tegen en dit betekent dat het bewoonbare gebied van de Colca Canyon vrij vervallen is. 

Hoe kom je er?

Deze canyon ligt op 4 uur rijden van Arequipa. Veel reizigers komen hier door een tour te boeken vanuit deze stad. Dat is ook de makkelijkste manier. Je kunt ook individueel naar de canyon reizen. De meeste mensen combineren hun trip naar het natuurgebied ook met een excursie naar het Titicacameer, de Machu Picchu en Arequipa.

Vanuit het internationale vliegveld in Arequipa worden verschillende soorten excursies naar de Canyon aangeboden. De meeste mensen gaan met de bus naar Chivay of Cabanaconde en vertrekken vanuit een van deze dorpen vervolgens naar de Colca Canyon.

TIP ✈ check onze pagina Vliegtickets Peru met 10 tips over hoe je goedkope vliegtickets boekt

Colca Canyon

Beste reistijd

De Colca Canyon is op z’n mooist net na de zware regenval van januari tot en met maart. De overige maanden in het jaar is het grootste deel van de vallei droog en stoffig. Hoewel de maanden januari tot en met maart de beste maanden zijn kun je Colca ook in het droge seizoen, van juni tot en met november bezoeken.

Hoewel het zonnig is gedurende de dag, kan het ‘s nachts ook behoorlijk koud worden (onder het vriespunt).

beste reistijd Colca Canyon

Locatie Colca Canyon

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.