Wie naar Peru gaat, moet zeker een bezoek brengen aan Cuzco. Dit is een druk bezochte stad in het zuidoosten van het Zuid-Amerikaanse land. De stad is met name populair door de ligging. Vanaf hier vetrekken namelijk de meeste hike tochten naar de Machu Picchu, iets wat veel reizigers naar de stad brengt. Maar ook de stad zelf is erg mooi! Op deze pagina vertellen we je het volgende;

TIP – voor €547 boek je een retourtje Amsterdam – Peru

Cuzco: een korte introductie

Het is een is een unieke stad die ook wel de Keizerlijke Stad wordt genoemd door locals. Jaarlijks komen er duizenden toeristen naar de stad en dit komt niet alleen door de gunstige ligging ten opzichte van Machu Picchu, maar ook door het prachtige centrum van de stad. Het historische centrum van Cuzco staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO, waar alleen de meest bijzondere historische plekken op staan.

TIP – probeer eens een slok Pisco Sour als je in Cuzco bent. Dit is een soort cocktail die ook als aperitief gedronken kan worden.

In het centrum vind je het centrale plein, Plaza de Armas. Op dit plein staat onder andere een kathedraal, die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Verder is het plein vrij modern, aangezien er ook vele bars en restaurantjes te vinden zijn.

Zoek je liever de unieke en authentieke aspecten van de oude stad op, dan ga je naar de zijstraatjes van de Plaza de Armas. Hier vind je diverse lokale winkeltjes en bijzondere panden die al vele jaren oud zijn en een unieke sfeer uitstralen.

Trekking

De stad Cuzco is voor veel reizigers het begin van hun reis naar de Machu Picchu en de Inca Trail. Toch zijn er rond Cuzco nog veel meer andere trekkings te doen dan de Inca Trail.

Zo heb je nog trekkings naar de Inca ruïnes van de Choquequirau (zie foto onderin), de Vilcabamba en rond Ausangate.

Je kunt onderhandelen over de prijs.

Cuzco

Het centrum van Cuzco behoort tot de mooiste in Zuid Amerika

4x leuke bezienswaardigheden bij Cuzco

De stad heeft enorm veel te bieden. Met de oude koloniale gebouwen is het zelfs een van de boeiendste steden in Zuid-Amerika. Cuzco is zo’n typische bestemming waar je een paar dagen plant maar uiteindelijk veel langer blijft. Hieronder een overzicht met de belangrijkste bezienswaardigheden.

San Blas plein

Naast het Plaza de Armas, zijn er nog enkele andere bezienswaardigheden te vinden in Cuzco. Ten eerste is er het San Blas plein, een bijzonder plein dat wat hoger ligt dan het Plaza de Armas plein in het centrum van de stad. De straten die naar dit plein toe leiden, laten nog duidelijk de invloeden van de Inca’s zien. Heb je voldoende energie om de steile straten helemaal te beklimmen, dan word je beloond met een prachtig uitzicht over de hele stad.

Plaza de Armas

Zonder twijfel the place to be in Cuzco. Vroeger, tijdens de tijd van de Inca’s tijden, werd het plein Huacaypata of Aucaypata genoemd. Het was het hart van de hoofdstad. Vandaag is het het zenuwcentrum van de moderne stad. Koloniale gebouwen staan rondom het plein.

Aan noordoostelijke kant van het plein staat de imposante kathedraal, met de herkenbare grote trap en geflankeerd door de kerken van Jesús María en El Triunfo.

Cuzco

Het Plaza de Armas in het centrum van Cuzco

Het Inca Museum

Omdat dit een oude stad is uit de Incatijd, zijn er veel invloeden van de Inca’s in de stad te vinden. Niet alleen in de straten en op de gebouwen, maar ook in het Inca Museum. Dit museum laat een grote verzameling van informatie en overblijfselen uit de Incatijd zien en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Pisaq

Pisaq is een klein dorpje dat in de buurt van Cuzco ligt. Het dorpje staat voornamelijk bekend om de vele Incaruïnes die er te vinden zijn, maar de kleurrijke markt die er georganiseerd wordt is ook zeker de moeite waard. Op deze markt wordt niet alleen eten verkocht, maar ook felgekleurde doeken, kleding en accessoires die allemaal met de hand gemaakt worden.

Insider Tips

  1. Acclimatiseren – als je naar de Machu Picchu gaat, ga dan niet de dag na aankomst in Cuzco. Je hebt tijd nodig om te acclimatiseren, dus verblijf eerst 2-3 dagen in de stad. Het ligt op 3.399 meter boven de zeespiegel, dus doe het rustig aan op je eerste dag. De hike naar de Machu Picchu kan echt heel erg tegenvallen als je last hebt van de hoogte.
  2. Aankopen – Koop je hiking gear niet in de stad, maar vooraf. Er wordt hier veel nep spul verkocht en de echte spullen kosten meestal meer dan de aanbevolen verkoopprijs.
  3. Ruïnes – de Machu Picchu is niet de enige mooie ruïne in de buurt. Als je tijd hebt, ga dan naar de ruïnes van Sacsahuaman en Qenko op de heuvel boven Cuzco voor een prachtig uitzicht over de stad.
  4. Boleto Turistico – koop een Boleto Turistico als je van plan bent de meeste attracties in de stad en de Sacred Valley wilt bezoeken. Het kost 155 sol (€43) en verleent toegang tot 16 attracties over een periode van 10 dagen. Koop het bij je hostel.
  5. Hospedaje – overnacht bij een lokale hospedaje. Deze worden meestal gerund door de lokale bevolking en bieden comfortabele accommodatie tegen uitstekende prijzen. Het is ontzettend leuk om locals te leren kennen uit de stad.
  6. Afdingen – net als in veel andere toeristische steden gaan de prijzen omhoog. Wees dus niet bang om te vragen voor korting. Hou er uiteraard wel rekening mee dat Peru relatief arm is, dus probeer af te dingen, maar overdrijf het niet.
  7. Nazca Lines – Bezoek de Nazca Lines voordat je Cuzco bezoekt. Als je vanuit Lima komt, overweeg dan om eerst naar Nazca te gaan voordat je hier heen komt. De route is logischer dan zigzaggend door het land te gaan.
Cuzco

De Choquequirao ruines nabij Cuzco

Geschiedenis Cuzco

Het is een oude stad die nog uit de Incatijd stamt. De stad was de hoofdstad van het Incarijk en vormde ook het culturele centrum voor dit rijk. De Inca’s zagen de stad niet alleen als hun hoofdstad, maar dachten echt dat de stad heilig was.

Daarom werden er veel tempels in en rondom de stad gebouwd, die gebruikt werden om de zonnegod en de godin van de maan te eren. In en rondom het moderne centrum vind je nog altijd ruïnes van deze gebouwen. De gebouwen zijn voor een groot deel ingestort door aardbevingen en opnieuw bebouwd door de Spanjaarden, maar de muren van enkele tempels zijn wel overeind gebleven.

TIP – omdat Cuzco zo populair is onder toeristen en het een goede uitvalsbasis is voor een tocht naar Machu Picchu, zitten hotels al snel vol. Ga je naar Cuzco en wil je niet uren zoeken naar een hotel om te overnachten, dan raden wij je aan om een hotel te reserveren.

Hoe kom je er?

Je kunt Cuzco eenvoudig bereiken vanuit andere steden in Peru. Ga je vanuit Lima naar Cuzco, dan hoef je slechts een uur te vliegen om in de oude stad te komen. Vanaf Arequipa is het wat langer reizen naar Cuzco, namelijk 10 uur met de bus. Hieronder de beste opties:

Vliegen – Cuzco’s vliegveld ligt op 2 kilometer van de stad en ontvangt vluchten uit heel Peru. LAN, Peruvian Airlines en Star Peru zijn de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die hier vliegen. Check hier de tickets.

Bus – Er rijden zowel nationale als internationale bussen naar de stad. De lijst met steden die van of naar Cuzco rijden is oneindig. Daarom hier de belangrijkste.

Machu Picchu

Tickets voor de Machu Picchu kunnen niet meer online geboekt worden. Cuzco is een van de belangrijkste steden op weg naar de Machu Picchu. Haal hier dus je ticket! Dit kan bij Cuzco’s Direccion  Regional de Cultura.

Beste reistijd

Cuzco is het beste te bezoeken van juni tot en met september. Hoewel dit niet de warmste maanden zijn, zijn het wel de maanden met de minste regenval. Verwacht wel dat er meer mensen in deze periode naar Cuzco komen, zeker voor het bezoeken van de Machu Picchu. Prijzen gaan dus omhoog. 

Als je in een iets minder drukke periode naar Cuzco wil bezoek de stad dan in mei of rond eind september tot en met begin november. Ga in ieder geval niet tussen november en april, als er hevige regenbuien vallen.

Beste reistijd Cuzco

Locatie Cuzco

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.