Voor veel reizigers die naar Peru gaan, of Zuid Amerika zelfs, is de Machu Picchu dé highlight op hun to-do-lijstje. Deze Inca-stad is een van de grootste toeristische attracties ter wereld. De prachtige architectuur, met 250-miljoen jaar oude rotsen in combinatie met de donkergroene beboste bergen en de valleien van de Urubamba op achtergrond maken het tot de bekendste bezienswaardigheid in Peru.

TIP – vanaf juli 2017 zijn er nieuwe ‘openingsuren’! De eerste groep is van 6:00 uur tot 12:00 uur. Ten tweede 12:00 uur tot 17:30 uur.

Als je binnenkort van plan bent deze plek te bezoeken lees dan deze pagina goed door. Op deze pagina geven we nuttige tips en informatie over de Machu Picchu waaronder:

Machu Picchu; introductie

De Machu Picchu is een indrukwekkende oude stad die door de Spanjaarden nooit werd ontdekt. Daardoor bleven de tempels tot het begin van de 20e eeuw onontdekt. En hoewel het vrij toeristisch is, blijft het een mysterieuze bestemming en een must voor iedereen die in Peru komt.

TIP – een dagkaartje voor de Machu Picchu kost S152 (€42)

Het zijn niet alleen de ruïnes die de aandacht van de bezoekers trekt. Ook de schitterende omgeving met de bergtoppen en groene landschappen trekken je aandacht. De naam Machu Picchu betekent zoiets als Ancient Mountain. Er zijn veel theorieën over de bouw en positie, maar de meeste archeologen zijn het erover eens dat de geografie en astronomie factoren waren in het ontwerp Machu Picchu, gebouwd op 2.492 meter hoogte.

Inca Trail

Een van de mooiste, en leukste, manieren om bij de Machu Picchu te komen is door de Inca Trail te lopen. Dit is de meest bekende trektocht in Amerika. Het is een flinke wandeling maar absoluut de moeite waard!

Machu Picchu

Machu Picchu in de schemering

Geschiedenis Machu Picchu

De Machu Picchu is gebouwd op 2.492 meter hoogte en was dus niet zo makkelijk te bereiken. Daardoor hebben de Spanjaarden de ruïnes ook nooit ontdekt. Alleen lokale Indianen wisten van het bestaan af. Dat was totdat de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham de op 24 juli 1911 de Machu Picchu ontdekte.

TIP – heb je geen zin om alles zelf te regelen? Bekijk dan de scherp geprijsde reizen naar Peru bij TravelBird

Vergezeld door twee locals is Bingham op zoek gegaan naar de Machu Picchu. Na een rustpauze in een kleine hut kreeg hij tips van een lokale boer die sprak over een uitgebreid stelsel van terrassen waar ze hun gewassen konden verbouwen. De 11-jarige lokale jongen, Pablito Alvarez, ging met hem mee op zoek naar de tempels en het duurde niet lang voordat hij bij zo’n honderd Inca-terrassen kwam. Na wat meer zoeken ontdekte Bingham vond hij Machu Picchu en deed hij een van de meest bijzondere ontdekkingen uit de historie.

Machu Picchu

Je moet veel geluk hebben als je zo weinig mensen op je foto hebt staan 😉 

Bezienswaardigheden Machu Picchu

Iedereen die hier komt zal een hele of halve dag door de oude stad wandelen. Als je de tijd neemt zul je onderstaande bezienswaardigheden sowieso tegen komen. Maar er zijn er een aantal waarvan wij vinden dat we ze even moeten uitlichten.

Temple of the Sun

De Temple of the Sun is DE tempel van de Machu Picchu. Je kunt er niet in maar wel van boven af in kijken. Het was de belangrijkste tempel voor de Inca’s. Het is wel de drukst bezochte tempel dus wees er vroeg bij voor mooie foto’s!

Hut of the Caretaker of the Funerary Rock

Als je je af vraagt waar iedereen de foto’s maakt; dat is bij de Hut of the Caretaker of the Funerary Rock. Dit is ook de enige plek waar je enigszins kunt schuilen voor de regen. Ook hier geldt; iedereen wil hier mooie foto’s maken dus zorg dat je vooraan staat of vroeg gaat.

Sacred Plaza

De Sacred Plaza biedt je de beste uitzichten op de Uurbamba vallei met de besneeuwde bergtoppen van de Cordillera Vilcabamba.

Machu Picchu

De ruïnes zien er sprookjesachtig uit op een zonnige dag

TIP – je mag geen GEEN grote backpacks, water, wandelstokken of eten meenemen naar de Machu Picchu

Andere bekende plekken zijn de Temple of the Three Windows. De Royal Tomb zou mummies bevatten van Inca’s hoewel die nooit gevonden zijn. Verder kun je de trap beklimmen naar de Intihuatana die op een kleine heuvel ligt.

Hoe kom je er?

De Machu Picchu is de bekendste bezienswaardigheid van het land en dus goed bereikbaar. Je zou vanuit elke uithoek van Peru de ruïnes kunnen bezoeken. De meest komen hier via Aguas Calientes.

Je zal eerst in Aguas Calientes moeten komen. Dat kan door met de trein van de stad Cuzco naar Aguas Calientes te reizen.

Aguas Calientes – een stadje aan de voet van de Machu Picchu. Er gaan meerdere bussen per dang naar Machu Picchu. De rit duurt zo’n 25 minuten en kost je zo’n S50 (€13). Ze rijden tussen 5:30 uur en 14:30 uur. De laatste bus terug gaat om 17:45 uur.

Cuzco

In Cuzco kun je overal tours boeken naar Machu Picchu. Varierend van één tot een paar dagen ($270-350). Ook de 4-daagse Inca Trail ($450-650) of een half-day Cuzco City Tour ($10-40).

Uitzicht op de bergen 

Inca Trail

De bekendste trekking in heel Zuid Amerika. De 4-daagse Inca Trail wordt jaarlijks door duizenden toeristen gelopen. De totale toch is ‘maar’ 43 kilometer maar je doet er vier dagen over. Dit komt omdat de track, aangelegd door de Inca’s, door de berg heen slingert. Onderweg kom je langs valleien, rivieren, besneeuwde bergtoppen en ruïnes. Het is een tocht om nooit meer te vergeten.

TIPS

 • Je kunt de Inca Trail niet zelfstandig lopen en je moet in alle gevallen je paspoort bij je hebben!
 • Spullen kun je huren in Cuzco
 • ’s Nachts wordt het heel erg koud dus neem warme kleren mee!
 • Vergeet geen regenpak/jas/poncho, zonnebrand, wat energierepen en een zaklamp
 • Neem wat cash mee om onderweg water of snacks te kopen
 • De Inca Trail is de hele maand februari gesloten voor onderhoud

Massive Salkantay Mountain

Degenen die een minder drukke ervaring willen hebben, of andere aspecten van Peru willen ervaren op weg naar Machu Picchu, zijn er een aantal verschillende wandelmogelijkheden. De op twee meest populaire manier om naar Machu Picchu te wandelen is de Massive Salkantay Mountain track. Een van de meest indrukwekkende pieken in de Peruaanse Andes op 6.250 meter.

De Inca Jungle Tour (ook wel Tropical Inca Trail) combineert hiking, fietsen, rafting en zip-lining op weg naar de Machu Picchu.

Prijzen

Prijzen voor de tocht variëren van $480 tot $600. Hou er rekening mee dat er maar 500 mensen per dag de tocht mogen lopen. In februari is de Inca Trail gesloten wegens onderhoud.

Inca Trail

Je uitzicht tijdens het lopen van de Inca Trail

Beste reistijd Machu Picchu

De Machu Picchu is het hele jaar door geopend. Als je mooie foto’s wilt maken met een strak blauwe lucht en de indrukwekkende bergen op de achtergrond kun je het beste in het droge seizoen komen. Dit zijn de maanden eind mei tot en met en oktober. Hou er wel rekening mee dat zelfs tijdens het droge seizoen, er ’s morgens en ’s middags ook nevel kan hangen die het uitzicht kunnen verminderen.

De drukste maanden zijn de maanden juni tot en met augustus. Zondag is de drukste dag. Er kunnen dan tot 5.200 mensen per dag komen. Het regenseizoen, dat kan variëren tussen heftige buien en wat miezer, loopt van november tot en met maart. De meeste regen valt in februari wanneer ook de Inca Trail dicht is wegens onderhoud.

TIP – het is het drukste tussen 10:00 uur en 14:00 uur. Als je na 14:00 uur gaat wordt het rustiger.

beste reistijd Machu Picchu

Handige tips

De Machu Picchu is een van de meest bezochte bezienswaardigheid in heel Zuid-Amerika. En het is geen bezienswaardigheid die je op de bonnefooi kunt bezoeken. Je moet bijvoorbeeld de Inca Trail ver van tevoren boeken, je kleding moet op orde zijn, je moet in redelijk conditie zijn etc. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Acclimatiseren

Waar je ook vandaan komt, het ligt waarschijnlijk veel lager dan Cuzco (3.350 meter) of Machu Picchu (2.500 meter). Het is daarom aan te raden om een nacht of twee te overnachten in Cuzco om te wennen aan de hoogte. Dit helpt de onaangename situaties zoals hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Vermijd alcohol en veel lichamelijke inspanning terwijl je acclimatiseert en drink veel water of thee.

De trein van Cuzco

Het treinstation van Cuzco is eigenlijk het station van het nabijgelegen Poroy. Het is een goedkope taxirit, maar reken minimaal een uur om van het centrum van Cuzco naar het treinstation te komen. Het verkeer in Cusco is een chaos. Zijn er geen treinkaartjes meer vanuit Cusco? Geen paniek! Probeer een kaartje te kopen naar Aguas Calientes die vertrekt van Ollantaytambo, of vice versa. Taxi’s en minibussen tussen Ollantaytambo en Cuzco (ruim een uur ) rijden frequent.

Machu Picchu

Meenemen

Er zijn nogal wat vragen over wat je wel en niet mee moet nemen tijdens je toch naar de Machu Picchu. Daarom maken we een klein overzicht met dingen die je zeker mee moet nemen;

 • Water en een regenjas, zelfs als het een mooie zonnige dag is
 • Zonnebrandcrème. De hoogte maakt de zon extreem sterk hier, Draag een hoed of pet
 • Insectenspray. Zeker in het hoogseizoen
 • Kleingeld. Dit heb je nodig om toegang te krijgen tot de WC bij de ingang
 • Je paspoort en ticket


Wat je NIET mee moet nemen is: drones, paraplu’s en wandelstokken of. Dit is allemaal verboden bij de Machu Picchu. Reizigers die stokken nodig hebben tijdens het lopen, kunnen ze meenemen, maar alleen met beschermende rubbers over de uiteinden.

Vermijd de drukte

Als je in de ochtend aankomt, ga dan niet achter de menigte aan richting de hoofdtempels. Ga in plaats daarvan naar het Guard House. Dit is een gebied iets boven het hoofddeel en het is meestal minder druk omdat de meeste gelijk naar de bekende plakken gaan. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de rest.

Ochtend? Middag? Of beide?


Met je ticket kun je de Machu Picchu meerdere keren tussen 6.00 en 16.00 uur binnengaan (het sluit om 17:00 uur), maar er is geen perfecte tijd om Machu Picchu te bezoeken. Tegenwoordig is het zo druk en onvoorspelbaar. In het regenseizoen zullen de ochtend meestal mistig zijn. Afhankelijk van waar je staat, voegt het een beetje mysterie toe aan je foto. De middagen kunnen iets minder druk zijn, omdat de dag-trippers terugkeren naar het treinstation voor hun reis terug naar Cuzco.

Huayna Picchu Peak

De Huayna Picchu is de puntige berg die je op de achtergrond ziet op veel foto’s. Je hebt een apart ticket nodig om deze berg te beklimmen, en dit moet je vooraf reserveren (48 Sol /€13 per persoon). Er zijn een beperkt aantal tickets. Het uitzicht van deze berg naar de ruïnes is voor vele een hoogtepunt, maar wees je er van bewust dat sommige delen van deze route zeer smal en steil zijn. Je hebt de keuze om je klim om 7:00 uur of 10:00 uur te beginnen. Ga om 10:00 uur omdat de meeste wolken dan weg zijn.

Machu Picchu

Locatie Machu Picchu