Het budget Peru is afhankelijk van je eigen wensen. Er is ook moeilijk over te schrijven. Waar wij misschien genoegen nemen met een low-budget hostel en het redden met $35 per dag wil een ander misschien wel meer luxe of juist nog goedkoper reizen. Beide is namelijk mogelijk.

Wij raden altijd aan om je budget iets groter te plannen dan je daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Je geeft altijd meer uit dan je denkt. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij wat tips en onze ervaringen qua kosten in Peru op een rijtje gezet;

Budget Peru

Er is nogal wat informatie te vinden op internet over het budget Peru. De een heeft het over $60 per dag terwijl de ander voor $20 per dag reist. Wat wij altijd zeggen is dat we liever een hoger budget inplannen en meer kunnen doen dan inzetten op een laag budget en halverwege de reis zonder geld zitten.

Je kunt namelijk prima voor $20 per dag reizen. $20 is zo’n 65 Peruviaanse Sol, of €18. Maar $20 per dag is wel heel erg laag. Je moet dan echt low-budget reizen. Je slaapt in low-low-budget hostels, eet alleen op straat en je kunt heel weinig ondernemen. Zonde, want je bent niet elke dag in Peru.

TIP – reken voor je budget Peru op minimaal €25-€30 per dag

Een budget van zo’n €40 tot €45 per dag is realistischer voor een budget reis. Als je iets luxer wilt reizen en overnacht in hotels, eet in restaurants en met minivans reist kom je al snel op zo’n €50 tot €60 per dag uit.

Als je je reis naar Peru gaat plannen hou dan rekening met minimaal €30 per dag. Je kunt beter overplannen dan geld te kort komen.

Kosten per persoon per dag

Budget Peru

Wat kost het reizen?

Een budget Peru is altijd iets persoonlijks. Backpackers reizen het liefst zo goedkoop mogelijk terwijl andere juist zo veel mogelijk willen zien. Voor elke reisstijl is wel wat te zeggen. Maar dat maakt het juist ook lastig. Want hoe moet je dan weten wat je budget voor Peru is? Wij hebben een klein overzicht gemaakt met de kosten die je kunt verwachten in Peru.

Accommodatie

Vind je het niet erg om in een gedeelde slaapkamer (dorm) te slapen? Dan kun je vrij goedkoop overnachten. Een dorm kost je vaak niet meer dan zo’n 25 PEN (Peruviaanse Sol) per nacht op goedkope plekken, dat is ongeveer €7. Uiteraard betaal je in grotere steden of toeristische plekken meer. Reken daarom op ongeveer 40-50 PEN per nacht voor een dorm. Dat is ongeveer €14.

Uiteraard heeft niet iedereen behoefte om in een dorm te slapen. Als je wel graag de gezelligheid van een hostel zoekt, maar in een privekamer wilt slapen ben je zo’n 70-130 PEN per nacht. Ongeveer €20 tot €35. De prijzen voor een low-budget hotel liggen ongeveer gelijk. Als je voor een luxe hotel wil gaan betaal ja minimaal €40 per nacht.

Eten

Het eten in Peru is vrij goedkoop. Voor een lokale maaltijd in een lokaal tentje betaal je niet meer dan 5 tot 10 PEN (€1,50 – €3). Als je in een (low-budget) restaurant wil lunchen kan dat al voor 15 tot 20 PEN, zo’n €6. Uiteraard betaal je voor westerse maaltijden een stil meer. Als je een hamburger of visgerecht besteld in een gemiddeld restaurant betaal je 35 tot 50 PEN in grote steden als Lima en Cuzco. Buiten de grote steden betaal je een stuk minder voor je maaltijd. Reken op ongeveer 10 PEN.

TIP – stel je pinpas in op ‘Pinnen Wereldwijd’. Als je dat niet doet, kun je niet pinnen.

Raqchi

Het eten is erg lekker in Peru!

Vervoer

Het vervoer in Peru is goed geregeld. De prijzen voor vervoer hangen nogal af van de plek waar je bent. De meeste mensen zullen reizen met de bus. Dat is veruit de goedkoopte, makkelijkste en meest voor de hand liggende optie. Uiteraard betaal je in steden als Cuzco en Lima meer aan vervoer.

Je kunt er van uit gaan dat je ongeveer 40 PEN (€11) betaald voor een rit van 10 uur. Afhankelijk van het seizoen, het busbedrijf en je onderhandelingskunsten. Een taxi wordt vaak gebruikt in en rond de grote steden, maar deze zijn vrij prijzig. Een ritje in en rondom Lima kan je zomaar 50 PEN kosten.

TIP we hebben het vliegticket buiten wegen gelaten. Check onze pagina Vliegtickets Peru met 10 tips over he je goedkoop tickets boekt

Activiteiten

Er is genoeg te zien en te doen in Peru. Alle bezienswaardigheden bezoeken zal waarschijnlijk niet lukken, tenzij je budget voor Peru heel erg groot is. De bekendste bezienswaardigheid in natuurlijk de Machu Picchu. Een trip naar deze archeologische plek kan redelijk goedkoop als je zelf gaat. De entree is namelijk ‘slechts’ $45 per persoon. Een georganiseerde tour van meerdere dagen daarentegen kan je zomaar $350 kosten.

Wil je met een helikopter 35 minuten boven de bekende Nazca Lines vliegen? Reken dan op $130 per persoon. Vrij prijzig dus. Maar dit zijn natuurlijk wel de bekendste bezienswaardigheden. Vaak betaal je voor een museum nog geen $10 p.p En er zijn ook een hoop gratis dingen te doen in Peru.

TIP – Amerikaanse Dollars worden ook veel gebruikt om mee te betalen. Neem dus wat dollars mee.

Pinnen

Je kunt in banken, hotels en money changers Euro’s en Dollars wisselen. In heel Peru vind je ATM’s in alle grote steden. Deze accepteren allemaal internationale kaarten (Visa, Master Card, Cirrus, etc.). Als je naar afgelegen gebieden gaat moet je wel cash meenemen omdat daar bijna geen ATM’s zijn.

TIP ♥ – veel ATM’s rekenen kosten voor het pinnen. Dit is verschillend per bank. De enige bank die geen kosten rekent is Scotiabank.

Peruviaanse Sol

De munteenheid in Peru is de Peruviaanse Sol (S). 100 Sol is ongeveer €27 (Juli 2016).  Er zijn biljetten van S10, S20, S50, S00 en S200. Als je ergens betaald of gaat pinnen kies dan voor klein geld/biljetten (billetes pequeños). 100 Sol is nameijk moeilijk te wisselen en in kleine dorpjes hebben ze vaak geen wisselgeld.

Let er verder op dat je verkreukelde of verscheurde biljetten niet accepteert omdat locals zelf deze ook niet accepteren.

Afdingen

Afdingen is heel normaal in Peru. Er wordt afgedongen op markten en met taxichauffeurs (voordat je in stapt). Wij zijn altijd voorzichtig met afdingen. Nederlanders en Belgen zijn over het algemeen rijker dan Peruanen. Afdingen over €2,50 vinden wij eerder storend dan dat het ons wat oplevert.

Soms is het mogelijk om te onderhandelen over de prijs van accommodatie, vooral als je op reis bent in een groep. Eten en prijzen in winkels zijn vaak vaste prijzen.

Reacties

2
 1. Loes

  Is het van belang om Spaans te spreken als je zelf door Peru wilt reizen of red je het ook met Engels?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hou Loes,

   het is handig, maar zeker niet noodzakelijk 🙂 Met een paar basiszinnen als ‘waar gaat de bus’, ‘wat kost dat’ etc. kom je een heel eind. Bij toeristische plekken spreken ze vaak wel Engels.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.