Hoofdmenu
Onze Producten

ZUID AMERIKA EXPERT

Eten en drinken Peru

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Eten eten Peru is behoorlijk gevarieerd. Dit komt omdat de meeste gerechten een eeuwenoude mix zijn van Indiaanse (onder andere van de Inca’s), Spaanse, Afrikaanse en Aziatische gerechten. Grappig feitje is dat de aardappel oorspronkelijk uit Peru komt. Lees hier alles over onder andere:

Eten Peru

De laaste paar honderd jaar hebben de Peruanen het eten behoorlijk gemixt. Gerechten van bergstammen uit de Andes werden gecombineerd jet de wok kunsten uit Aziatische landen en aan de Spaanse rijstgerechten werden kruiden uit de Amazone toegevoegd. In de loop der jaren werd dit het meest bekende gerecht van Peru; criollo. Een mix van Spaanse, Chinese, Afrikaanse en gerechten uit het Andes gebergte.

TIP – probeer altijd een keer iets van een lokale markt. Je wordt (bijna) altijd positief verrast

In meer recentere jaren hebben koks de lokale gerechten nog meer uitgewerkt waardoor deze lokale gerechten bekend en bijzonder populair werden.

LET OP

Er worden nog wel eens gerechten aangeboden dat klaar is gemaakt met vlees van bedreigde diersoorten. Soms kom je gerechten tegen met onder andere dolfijn (cahnco marino), schildpad (huevos de charapa), vis (paiche) of aap (mono).

Eten Peru

Op een lokale markt vind je vaak het lekkerste eten Peru

Hoe smaak het?

Het eten Peru is redelijk pittig maar niet zo pittig zoals bijvoorbeeld Thailand. Voor degene die niet van pittig eten houden is er goed nieuws. De pepers die ze hier gebruiken worden vaak apart geserveerd. Doordat het eten Peru zo gevarieerd is vind je altijd wel iets wat je lekker vindt. Zo vind je hier bijvoorbeeld veel Aziatische restaurants en ook Westers eten wordt volop geserveerd.

Vegetariërs krijgen het steeds beter in Peru. Zuid Amerikanen staan bekend als echte vleeseters maar er komen steeds meer vegetarische gerechten. Vooral gebaseerd op aardappel en groente.

TIP – in veel restaurants worden dagmenu’s geserveerd (menu del dia). Dit zijn vaste maaltijden bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een toetje. Dit kost tussen de S10 en S25 (€2,50 – €6,75).

Peruaanse gerechten

Er zijn heel wat lekkere gerechten die het eten Peru domineren. We zullen ze niet allemaal behandelen maar alleen de lekkerste, volgens ons dan. Er is wel één ding dat opvalt en dat is dat ze hier veel papas eten, ook wel aardappelen.

Langs de kust vind je vooral verse vis. Een populair gerecht bij kustplaatsen is ceviche. Dit is rauwe vis gemarineerd in het sap van limoen.

Andere bekende gerechten zijn adobo. Dit is gestoofd, gemarineerd vlees. Verder heb je nog causa rellena, aardappelpuree, klaargemaakt met tonijn of avocado. Een ander vleesgerecht is lomo saltado wat neerkomt op een soort roerbakgerecht (afgekeken uit China) met rundvlees, groenten en frites.

Iets anders wat ze hebben afgekeken uit Azië is chaufa. Dit is een Peruaans gerecht maar het lijkt heel erg op nasi goreng. Verder heb je nog tacu-tacu, een soort omelet met bonen of corazón, iets dat lijkt op onze saté. Alleen dan van runderhart. Kortom, er is genoeg te vinden in Peru.

Eten Peru

Lokale vrouwen die aardappelen klaar maken

Drinken in Peru

In Peru kun je van alles kopen qua drinken. Je zult vooral water drinken (vanwege de hitte). Daarnaast kun je veel fruit juices kopen op straat en in restaurants (jugos). Daarnaast kun je uiteraard de gewone frisdranken kopen die je in Europa ook hebt.

Er wordt ook veel thee gedronken, net als koffie. Peru is zelfs een van de grootste koffiebonen exporteurs ter wereld. Toch drinken ze hier veel instant koffie.

Alcohol is verkrijgbaar in het hele land. De bekendste biertjes zijn Cuzquena en Arequipena. In Peru kun je ook goede wijn krijgen hoewel ze niet zo goed zijn als die uit Chili of Argentinië.

TIP – en bekend drankje is Inca Kola. Een naar kauwgum smakende frisdrank.

Water

Kraanwater in Peru is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze kopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Reis-Expert is opgericht door de broers Sjoerd en Ties Lagraauw. Onze website(s) zijn ontstaan uit onze passie voor reizen. Na onze eerste reis door Azië besloten we onze tips, ervaringen en avonturen te delen. Ondertussen werd onze passie voor reizen steeds groter en vertrokken we naar andere werelddelen. Zo ontstond het Online Reisplatform Reis Expert! Op onze websites informeren en inspireren we mede-reizigers, verkopen we onze eigen reisgidsen en reis routes en komt er binnenkort de allereerste Travel Learning online.