Als je op reis gaat, is het checken van de visum Peru vereiste een van de eerste dingen die je doet. Voor Peru ben je in dat geval snel klaar. Alle Nederlanders en Belgen kunnen namelijk 3 maanden (90 dagen) in Peru blijven zonder visum.

Visum Peru

Zodra je landt in Peru (waarschijnlijk in Lima) krijg je op het vliegveld een toeristenstempel voor een verblijf van 30 dagen. Als je langer wil blijven kun je dit aangeven. Je krijgt dan een stempel voor 90 dagen. Hoewel je geen visum Peru nodig hebt, dien je als toerist wel een soort immigratie formulier in te vullen. Dit heet een Tarjeta Andina de Migraciones. Zodra je Peru weer verlaat moet je deze inleveren bij de Peruaanse migratiedienst.

Bewaar dit document dus goed! Als je het formulier niet kunt overleggen kan je vertrek uit Peru namelijk geweigerd worden.

TIP – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Peru blijven

Wat heb je nodig

Hoewel je op het vliegveld gratis een 30, of 90-dagen visum krijgt dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum krijgt. Dit zijn;

 • je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Peru
 • één lege visumpagina voor de stempel van de douane
 • een ingevuld formulier (Tarjeta Andina de Migraciones)

Wil je langer dan 3 maanden (90 dagen) in Peru blijven? Neem dan contact op met de ambassade.

Ollantaytambo

Het stadje Ollantaytambo

Langer blijven dan 90 dagen

90 dagen in Peru is voor de meeste reizigers wel genoeg, maar het kan voorkomen dat je langer wil blijven. Dat kan, maar het is geen garantie voor succes. Je kunt namelijk Peru verlaten (voor bijvoorbeeld Ecuador of Bolivia) en je Tarjeta Andina op die manier opnieuw in laten gaan.

Dit noemen ze een visa-run of een border-run. Je kunt je toeristenvisum namelijk NIET verlengen in Peru.

Visa Run

Reizigers die langer willen blijven dan 90 dagen en hun visum Peru willen verlengen doen een visa run. Dit betekent dat je Peru verlaat voor een ander land, na een paar dagen terug komt en op die manier opnieuw een 90 dagen visum aan vraagt. Als alles in orde is en je bent niet te lang in Peru geweest, zal de douaneambtenaar je een nieuw visum geven.

Het aantal dagen dat je krijgt voor je nieuwe visum, is echter afhankelijk van de stemming van de douaneambtenaar en het aantal dagen dat je eerder in Peru hebt doorgebracht. Dit is dus niet vooraf te zeggen.

TIP ♥ – je mag 183 dagen per kalenderjaar in Peru blijven. Langer dan 183 dagen blijven kan dus sowieso niet.

Minder dan 183 dagen in Peru doorgebracht

Als je een 90-dagen-visum hebt gekregen toen je voor het eerst Peru binnenkwam, zou verlenging van je visum door middel van een visa-run geen probleem moeten zijn. Je kunt Peru verlaten en opnieuw binnenkomen en in de meeste gevallen, krijg je dan een nieuwe visum (Tarjeta Andina) en dus nog 90 dagen in Peru.

Langer dan183 dagen in Peru doorgebracht

Er zijn ook veel douaneambtenaren die je de volledige 183-dagen-visum geven als je voor het eerst Peru binnenkomt (vooral als je erom vraagt). Als je de volledige 183 dagen in Peru hebt doorgebracht is het in veel gevallen niet mogelijk om een visa-run te doen.

Onduidelijkheid

Wij krijgen veel vragen over langer in Peru blijven dan de 90 dagen. Helaas kunnen wij je geen garanties geven over het visum Peru of een visa-run. Sommige douanebeambtes zijn streng en laten je echt maar 183 dagen in Peru. In dat geval kom je niet meer in aanmerking voor een visa-run, terwijl andere douanebeambtes je zonder problemen weer binnenlaten.

Boete voor ‘overstay’

Als je langer blijft dan het aantal dagen dat op je visum is aangegeven betaal je een boete. Deze boete is slechts $1 per dag die je in in Peru doorbrengt na het verstrijken van je visum. In veel gevallen is het betalen van de boete goedkoper (en minder gedoe) dan een visa run.

Helemaal risicoloos is het niet aangezien Peru van de ene op de andere dag de boete kan verhogen. Dan wordt het ineens een duur grapje. Daarnaast is het illegaal om langer in Peru te zijn dan je visum toe laat, hoewel ze hier geen grote problemen van zullen maken.

Reacties

3
 1. Jarvi

  IK was benieuwd als ik een visum nodig heb als ik naar Peru/ Bolivia wil gaan ?
  Ik heb een Surinaams paspoort maar ik heb een Nederland verblijfsvergunning!
  Ik hoor het graag van u.

  Beantwoorden
 2. Harrie van Schijndel

  Beste medewerker,
  Als ik onverwachts toch langer in Peru wil blijven dan 6 maanden, en ik ga dan enkele dagen naar Ecuador, kan ik dan daarna weer direct terug naar Peru voor weer 6 maanden?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Harrie,

   dat is afhankelijk van het aantal dagen dat je in Peru bent geweest. Dat maakt het wat ingewikkeld. Als je korter dan 90 dagen in Peru bent geweest kun je de grens oversteken en zonder al te veel problemen weer terug het land in. Hoewel dat ook weer afhankelijk is van welke douanebeamte je treft 🙂

   Als je al 180 in in Peru bent geweest en je komt terug kunnen ze daar wel moeilijk over doen. Je mag namelijk maar 180 per kalender jaar in Peru zijn. Maar zoals wel vaker in Zuid-Amerika is dit ook weer afhankelijk van de dounebeamte. De een laat je zonder problemen nog een keer Peru in, terwijl de ander je toegang zal weigeren.

   Wij kunnen hier dus helaas geen garanties over geven.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.