Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Visum Peru

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 29 december, 2018

Als je op reis gaat, is het checken van de visumvereiste een van de eerste dingen die je doet. Voor Peru ben je in dat geval snel klaar. Alle Nederlanders en Belgen krijgen namelijk een 90-dagen stempel in het paspoort en je mag maximaal 183 dagen per jaar in Peru blijven zonder visum. Op deze pagina vertellen we meer over het visum Peru.

Visum Peru

Zodra je landt in Peru (waarschijnlijk in Lima) krijg je op het vliegveld een toeristenstempel voor een ‘gratis’ verblijf. Deze is 90 dagen geldig, maar je mag 183 dagen in Peru blijven. Als je dat wil moet je je visum 1x verlengen. Dat zal voor de meeste reizigers meer dan genoeg zijn. Je krijgt dus niet zozeer een visum, maar gewoon een stempel in je paspoort.

Vroeger diende je een TAM (Tarjeta Andina de Migracion) in te vullen. Dit is een kaartje met info over wat je gaat doen en waar je blijft. Deze kreeg je in het vliegtuig. Vandaag de dag gaat dat echter allemaal electronisch dus die hoef je niet meer in te vullen .

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum maximaal 183 dagen in Peru blijven

Wat heb je nodig

Hoewel je op het vliegveld gratis een ‘visum’ (lees: stempel) krijgt dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum krijgt. Dit zijn;

 • je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Peru;
 • één lege visumpagina voor de stempel van de douane;
 • een uitreisticket (vliegticket). Dit wordt echter zelden gevraagd.
Ollantaytambo

Het stadje Ollantaytambo

Langer blijven dan 183 dagen

183 dagen in Peru is voor de meeste reizigers wel genoeg, maar het kan voorkomen dat je langer wil blijven. Officieel kan dat niet want je mag maar 183 dagen in Peru blijven.

TIP ♥ – je mag niet langer dan 183 dagen over een periode van 365 dagen in Peru verblijven. Een verlenging is niet mogelijk

Visa Run

Reizigers die langer in een land willen blijven dan hun visum toe laat doen vaak een visa run. Dit betekent dat je Peru verlaat voor een ander land, na een paar dagen terug komt en op die manier een nieuwe stempel krijgt.

Dit is in Peru niet mogelijk. Ja mag namelijk maar 183 dagen per jaar in Peru blijven. Als je langer dan 183 dagen in Peru bent geweest, kun je pas het volgende jaar weer opnieuw het land in gaan.

Per kalenderjaar of per 365 dagen?

Bij aankomst in Peru krijg je een stempel in je paspoort. Dit is een soort van visum Peru. Op die stempel staat een datum. Zodra je Peru verlaat krijg je nog een stempel, met de datum dat je het land verlaat. Zo kunnen ze dus precies zien hoe lang je in Peru bent geweest.

Je mag dus 183 dagen per jaar in Peru blijven. De vraag die wij veel krijgen is of dat 183 per kalenderjaar is (januari – december) of per 365 dagen. In Peru gaat het om 365 aaneengesloten dagen en dus niet een kalenderjaar. Die 365 dagen gaan in op het moment dat je Peru binnen gaat.

Voorbeeld

Als je Peru binnenkomt op 10 april en vertrekt op 10 oktober (na 183 dagen), mag je Peru tot april het volgende jaar niet meer in. Het is dus niet zo dat op 1 januari automatisch een nieuw jaar in gaat wat betreft je visum. De eerste dag van je 183 dagen gaat in op het moment dat je Peru binnen gaat.

Boete voor ‘overstay’

Als je langer blijft dan 183 dagen betaal je een boete. Deze boete is slechts US$1 per dag die je in in Peru doorbrengt na het verstrijken van je visum. In veel gevallen is het betalen van de boete goedkoper (en minder gedoe) dan een visa run. Deze dien je vaak cash in US Dollars te betalen.

Helemaal risicoloos is het niet aangezien Peru van de ene op de andere dag de boete kan verhogen. Dan wordt het ineens een duur grapje. Daarnaast is het illegaal om langer in Peru te zijn dan je visum toe laat, hoewel ze hier geen grote problemen van zullen maken.

Wat wij vinden:
 • 8.3/10
  Zuid-AmerikaExpert - 8.3/10
8.3/10

Samenvatting

Zodra je landt in Peru (waarschijnlijk in Lima) krijg je op het vliegveld een toeristenstempel voor een verblijf van 30 dagen. Als je langer wil blijven kun je dit aangeven. Je krijgt dan een stempel voor 90 dagen. Hoewel je geen visum Peru nodig hebt, dien je als toerist wel een soort immigratie formulier in te vullen.

8 comments

 1. Jarvi

  IK was benieuwd als ik een visum nodig heb als ik naar Peru/ Bolivia wil gaan ?
  Ik heb een Surinaams paspoort maar ik heb een Nederland verblijfsvergunning!
  Ik hoor het graag van u.

 2. Harrie van Schijndel

  Beste medewerker,
  Als ik onverwachts toch langer in Peru wil blijven dan 6 maanden, en ik ga dan enkele dagen naar Ecuador, kan ik dan daarna weer direct terug naar Peru voor weer 6 maanden?

  1. Ties Post author

   Hoi Harrie,

   dat is afhankelijk van het aantal dagen dat je in Peru bent geweest. Dat maakt het wat ingewikkeld. Als je korter dan 90 dagen in Peru bent geweest kun je de grens oversteken en zonder al te veel problemen weer terug het land in. Hoewel dat ook weer afhankelijk is van welke douanebeamte je treft 🙂

   Als je al 180 in in Peru bent geweest en je komt terug kunnen ze daar wel moeilijk over doen. Je mag namelijk maar 180 per kalender jaar in Peru zijn. Maar zoals wel vaker in Zuid-Amerika is dit ook weer afhankelijk van de dounebeamte. De een laat je zonder problemen nog een keer Peru in, terwijl de ander je toegang zal weigeren.

   Wij kunnen hier dus helaas geen garanties over geven.

   Groeten,
   Ties

 3. Astrid

  Hoi, mijn dochter is gisteren aangekomen in Peru, ze zal daar blijven tot medio januari 2019 ivm stage.
  Ondanks haar aandringen bij de douane, kreeg ze slechts een stempel in haar paspoort waarop alleen de dag van aankomst staat.
  Welke stappen moet ze ondernemen om de TAM in haar bezit te krijgen?
  Ze verblijft in Lima.
  Alvast heel erg bedankt!

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Astrid,

   je mag per kalenderjaar 183 dagen in Peru blijven. Dat zal het probleem dus niet zijn. Waar je wel op moet letten is dat je met een toeristenvisum niet mag werken in Peru.

   Groeten,
   Ties

 4. Lieke

  Hallo! Ik heb op het vliegveld een stempel gekregen en hierbij zijn 90 dagen geschreven. Dit komt niet overeen met de 183 dagen verblijf. Ik blijf langer dan 90 dagen in Peru, moet ik mijn ‘stempel’ daarom nog verlengen?

 5. Pedro

  Waar in Lima kan je het visum met 90 dagen verlengen?

 6. Jolyna

  Hallo,

  Ik ben eerder dit jaar 94 dagen in Peru geweest, inclusief 10 dagen ‘overstay’ waarvoor ik de boete heb betaald. Dus volgens mij heb ik effectief 84 dagen van mijn toeristenvisum gebruikt. Bij terugkomst in Peru vorige week wilde de beambte bij immigratie mij niet meer dan 60 dagen geven en ze gaf aan dat ik naar Migraciones Central moest gaan om meer dagen te vragen. Dit vond ik nogal vreemd omdat ik dacht dat iedereen zonder problemen 183 dagen in Peru mocht verblijven.
  Is het zeker dat ik die extra dagen krijg wanneer in naar Migraciones Central ga of ligt het aan de stand van de pet van de beambte die dag?
  (zoals een andere beambte van Immigratie in Trujillo onlangs zei, beetje vreemd maar ik ben er niet meer verbaasd over 🙂 )

  Alvast bedankt voor de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.