Backpacken in Zuid Amerika is steeds populairder aan het worden. Wil jij ook gaan backpacken in dit prachtige continent? Mensen die er al geweest zijn roepen in koor dat je absoluut moet gaan. En terecht. Je kan er zoveel verschillende dingen doen of zien. Je kunt richting het prachtige Machu Picchu of de beroemde stranden van Brazilië, de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast biedt backpacken heel veel vrijheid om je eigen keuzes te maken omdat je niet vast zit aan het schema van een georganiseerde (rond)reis.  Backpacken geeft je de vrijheid om je eigen keuzes te maken. Het is een manier van reizen die vooral populair is onder jongeren. Doordat veel landen relatief goedkoop zijn is backpacken door Zuid-Amerika ook nog eens voordelig.

Voor minder dan €500 vlieg je al naar Lima in Peru. Boek je tickets hier!

Goedkoop

Hoewel het backpacken in Zuid Amerika minder populair is dan bijvoorbeeld backpacken in Thailand is het de laatste jaren wel steeds populairder geworden. Zeker onder jongeren is het in rap tempo een populaire bestemming aan het worden. Backpacken is tevens een ideale manier om het continent op een relaxte en goedkope manier te verkennen. De vriendelijke bevolking, de relatief goedkope prijzen, schitterende natuur en cultuur maken van Zuid Amerika de ideale backpack bestemming.

Backpacken in Zuid Amerika

Dat het backpacken in Zuid Amerika de laatste jaren zo populair is geworden is, wat ons betreft, niet vreemd. Er zijn verschillende redenen voor deze toename in populariteit. Het continent is divers in zowel cultuur als natuur, heeft heerlijke gerechten en een bijzonder vriendelijke bevolking. Backpacken staat voor het ultieme gevoel van vrijheid. Dat betekent dat je vaak niet of weinig van tevoren plant. Toch kan het handig zijn om je een beetje in te lezen. Op deze pagina geven wij je wat tips voor backpacken in Zuid-Amerika zodat jij de ultieme backpack reis kunt maken.

Waarom Backpacken in Zuid-Amerika

Natuurlijk staat voor iedereen een ander doel voorop als hij of zij gaat backpacken Zuid Amerika. De één zoekt naar de mooiste stranden, waar de ander juist op zoek is naar mooie wandelingen. Iedere backpacker heeft andere wensen op reis. Maar één ding hebben ze vaak allemaal gemeen. Ze zoeken dat ultieme gevoel van vrijheid. De belangrijkste reden voor veel mensen om te gaan Backpacken in Zuid Amerika is de vrijheid die ze ervaren.

De vrijheid

Inca Trail

Tijdens het backpacken in Zuid Amerika ervaar je vrijheid. En dat is heerlijk! Je hebt geen druk van verplichtingen, je werk of van je vrienden en familie. Elke dag is een nieuw avontuur en jij bent diegene die bepaalt wat er gebeurt, niemand anders. Of je nu alleen gaat, met vrienden of je partner. Het belooft een onvergetelijk avontuur te worden.

De cultuur

Machu Picchu

In Zuid-Amerika vind je de meest indrukwekkende tempels, kerken en tradities. Je hebt bekende bouwwerken zoals Machu Picchu. Maar je hebt ook minder bekende kerken die het bezoeken zeker waard zijn. En naast deze gebouwen vind je in Zuid Amerika ook tradities en rituelen die al eeuwen stand houden en een bijzondere indruk op je zullen achterlaten.

De natuur

Iguazú

De natuur in Zuid-Amerika is in één woord overweldigend. Er zijn weinig plekken waar je zoveel prachtige bestemmingen vindt als in Zuid Amerika. Regenwouden die niet lijken te eindigen, zoutvlaktes, gigantische watervallen, hoogvlaktes die zich over het hele continent uitstreken en vele hoge bergen. Het continent is dan ook geschikt voor de natuurliefhebbers onder ons.

Makkelijk reizen

Vervoer Brazilie

Reizen in Zuid Amerika lijkt een uitdaging, maar in de praktijk is het gemakkelijker dan het lijkt. Je kunt een ticket boeken naar Bogota of Lima en vanaf daar je reis verder plannen. En vaak is het reizen erg goedkoop. Zo kost een busticket soms niet meer dan een paar euro. Daarom kun je ook goedkoop tussen verschillende landen reizen.

Veelzijdigheid

Trein Peru

Een van de redenen om voor Zuid Amerika te kiezen is de veelzijdigheid. Je hebt hier namelijk van alles. Je kunt gletsjers bewandelen in Patagonië, op tropische stranden relaxen in Colombia, met een bootje over de Amazone cruisen in Brazilië of de Maya bouwwerken bewonderen in Peru. Het is hier allemaal mogelijk.

Goedkoop

eten ecuador

Reizen of backpacken in Zuid Amerika kan vrij goedkoop. Met een budget van €1200,- per maand kun je eten, slapen, bezienswaardigheden bezoeken en vervoer regelen. Het kan natuurlijk ook duurder of goedkoper, maar dat ligt helemaal aan jezelf. Duur hoeft het in ieder geval niet te zijn 🙂

Budget backpacken in Zuid Amerika

Vaak is het zo dat reizen in Zuid Amerika goedkoper is dan een reis door Europa. Maar het is niet altijd even goedkoop als dat men voor doet komen. Sommige landen zijn nu eenmaal duurder dan andere. Uiteraard is je budget ook afhankelijk van jouw wensen en jouw leefpatroon. Het backpacken in Zuid Amerika hoeft echter niet duur te zijn. Eet je in dure restaurants en slaap je liever in hotels? Dan valt je budget waarschijnlijk hoger uit dan wanneer je in hostels slaapt en langs de weg eet. Allemaal dingen die van invloed zijn op je budget. Kijk voor meer informatie over het budget ook eens bij de Reisinformatie per land.

Reken op zo’n €35 tot €45 per dag. Hierdoor kom je op ongeveer €1000 tot €1.400 per maand.

Reserve budget

Het altijd moeilijk om exact aan te geven wat voor budget je nodig hebt op reis. Een budget zoals hierboven aangegeven staat, kan je aanhouden als indicatie. Natuurlijk kan het goedkoper als je alleen maar in goedkope hostels slaapt en weinig tot geen excursies doet. En andersom geldt hetzelfde. Het kan veel duurder als je voor meer luxe tijdens je reis kiest.

Zorg er altijd voor dat je naast je dagbudget ook een reserve budget hebt. Dit kan je gebruiken in noodgevallen of als je besluit om langer weg te blijven. Een goed streven is om naast je dag budget ongeveer 25% extra te sparen en plannen voor je noodbudget.

Creditcard

Wij raden mensen altijd aan om een creditcard mee te nemen op reis. Het maakt het boeken van tickets of overnachtingen online een stuk eenvoudiger. In veel gevallen ben je ook nog eens verzekerd als je iets koopt met je creditcard. Daarnaast kan je praktisch overal terecht met je Creditcard, iets wat niet altijd zo is voor je pinpas. En met een beetje geluk zit er ook nog eens een voordelige reisverzekering in het pakket. Voor ons dus reden genoeg om altijd met creditcard op reis te gaan.

Pinpas

Zorg er voor dat, of je nu wel of niet een creditcard meeneemt, je pinpas buiten Europa werkt. Banken zetten dit automatisch uit. Het is vaak makkelijk en snel online te regelen. Helaas vergeten sommige dit nog wel eens en je zal dan ook niet de eerste zijn die in het buitenland niet kan pinnen. Het is daarnaast ook handig om direct te controleren of je pas in Zuid-Amerika werkt en wat de extra kosten voor het pinnen en betalen zullen zijn.

Vliegtickets Zuid-Amerika

Je begint je backpack reis meestal met het kopen van je vliegticket. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg websites waar je zelf je ticket naar Zuid-Amerika kunt boeken. Steden als Rio de Janeiro (al vanaf €433,-) of Bogota (al vanaf €452,-) zijn de meest goedkope opties. Dit zijn wel vaak retourtjes, en dat is voor een backpackreis niet altijd handig.

Open ticket

Het is daarom aan te raden om ook te kijken voor een open ticket. Deze zijn misschien iets duurder dan een retour ticket, maar je hebt wel meer mogelijkheden. Zo kun je data (en soms vertreksteden) tussentijds aanpassen als je dit (ruim) van te voren aangeeft. Hierdoor heb je wel de zekerheid van een ticket, maar niet de last dat je vast zit aan een bepaalde datum van vertrek. Wij schreven ook een apart artikel over het boeken van een vliegticket, lees dit ook eens voor wat meer tips.

Boek HIER de goedkoopste vliegtickets naar Zuid Amerika!

Welke landen in Zuid-Amerika?

Welke landen moet je kiezen tijdens het backpacken in Zuid Amerika ? Dat is een lastige vraag die wij vaak krijgen. Gelukkig is er keus genoeg. In Brazilië kan je natuurlijk heerlijk feesten en aan het strand liggen. Zoek je meer cultuur en rust is het aan te raden om naar landen als Peru of Bolivia af te reizen. Zo zijn er genoeg mogelijkheden en is er voor ieder soort backpacker wel iets te vinden. Je kunt ook meerder landen bezoeken. Zo zijn landen als ColombiaEcuador en Peru goed te combineren. Of Brazilië, Bolivia, Argentinië en Chili. Wat je ook zoekt in jouw reis, de kans is groot dat je het vindt tijdens het backpacken in Zuid Amerika.

Heb ik een visum nodig?

In de meeste gevallen heb je geen visum nodig voor het backpacken in Zuid Amerika. Het enige land waar je een visum voor nodig hebt is, bijzonder genoeg, Suriname. In de overige landen krijg je in de meeste gevallen een visum bij aankomst dat geldig is voor 90 dagen. Uiteraard kunnen situaties of de regelgeving in landen veranderen. Hou daarom altijd goed in de gaten of je een visum nodig hebt voor de landen die jij wilt bezoeken. Op de landenpagina’s vind je uitgebreide informatie wat betreft visum benodigdheden.

Voorbereiding backpacken Zuid-Amerika

Is het nodig je goed voor te bereiding op het backpacken in Zuid Amerika? Wij denken van wel. Het continent is minder eenvoudig te bereizen als bijvoorbeeld Azië. De voorbereiding start eigenlijk al als je een keuze gaat maken van de landen die je wil bezoeken of de bezienswaardigheden die je wilt zien. Als je eenmaal weet wat je wil zien kan je op internet gaan speuren welke landen of plaatsen aan jouw wensen voldoen.

Plannen of niet?

Daarnaast is het handig om voor jezelf vast te leggen of je alles van tevoren gaat plannen of dat je liever op de bonnefooi vertrekt. Helaas zijn niet alle landen geschikt voor een ongeplande reis. Maak daarom als voorbereiding in ieder geval een lijstje met landen die je graag wil bezoeken en wat je nodig hebt om deze landen te bezoeken. Denk daarbij aan de volgende punten:

 • Wat kost een reis door deze landen?
 • Heb ik een visum nodig voor een van deze landen?
 • Wat is de beste reistijd voor deze landen?
 • Spreken ze er ook engels? (Omdat de voertaal voornamelijk Spaans is kan het handig zijn om een taalcursus te doen of een woordenboekje mee te nemen. )
 • Waar moet ik nog meer rekening mee houden qua cultuur.

Benodigdheden Backpacken Zuid-Amerika

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je gaat backpacken in Zuid-Amerika je hier een aantal spullen voor nodig zal hebben. Uiteraard is er een hele lijst te maken met spullen die je mee zou moeten / kunnen meenemen op reis. Gelukkig is alles te koop maar teveel spullen meezeulen is niet handig en daarnaast zonde van het geld. Alles wat je bespaart kan je later tijdens het reizen weer uitgeven. Denk daarom goed na over wat je echt nodig hebt tijdens je reis. Hieronder een lijstje met benodigdheden waarvan wij denken dat ze niet mogen ontbreken:

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die voor deze lijst in aanmerking kunnen komen. Wat ons betreft zijn dit echter de belangrijkste die niet mogen ontbreken in je backpack.

Wat is de beste reistijd Zuid Amerika?

De beste reistijd om in Zuid-Amerika te reizen is niet zo makkelijk te bepalen omdat dat het per land verschillend is. In een aantal landen kan de temperatuur in (hun) winter zelfs dalen tot rond de 10 a 15 graden Celsius. Prima weer om te reizen maar hier dient wel rekening mee gehouden te worden. Daarnaast is het in de helft van de landen in onze zomer de beste reistijd terwijl in de andere helft van de landen het juist in onze winter de beste reistijd is. Landen als Brazilië, Suriname en grotendeels Peru lopen ongeveer gelijk met onze zomer qua beste reistijd.

Voor een beter beeld van de beste reistijd per land verwijzen we je graag naar onze landen pagina’s waar meer informatie te vinden is.

Vervolg je backpackreis!

Reistips Zuid Amerika

Lees al onze reistips over het backpacken in Zuid-Amerika en ga goed voorbereid op weg. Zo voorkom je onaangename verrassingen tijdens je reis!

Backpack kopen

Als je gaat backpacken heb je natuurlijk ook een backpack nodig. Check daarom onze pagina waar we nuttige tips en informatie geven over het kopen van een goede backpack!

Verzekering Zuid Amerika

Vaak wordt er bezuinigd op een reisverzekering. Heel slim is dit niet, want een goede reisverzekering is essentieel op reis. Er kan altijd wat gebeuren. Check daarom onze tips!

Inspiratie voor backpacken in Zuid Amerika

Comments

5
 1. Suuz

  Super bedankt voor alle info en hulp! Ik heb echt mega veel zin in mijn backpack reis.. kan niet wachten! 🙂
  Zuid amerika krijgt van mij nu al 5 sterren 😛

  Beantwoorden
 2. Karel

  iemand hier misschien tips voor een route die ik kan aanhouden??? Ik wil ongeveer 2,5 a 3 maanden gaan rondreizen/backpacken…

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Karel,

   welke landen wil je gaan bezoeken en welke steden/bezienswaardigheden heb je op je lijstje staan? Aan de hand daar van kan je natuurlijk al snel een route bepalen denk ik zelf.
   Als je dan hier en daar een dag inplant voor andere dingen en af en toe een rustdag kan ook zeker geen kwaad kom je al een heel eind.

   Happy travels,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 3. Yoshi

  zijn er nog andere mensen die eind dit jaar richting Zuid Amerika vertrekken? Ik vertrek zelf op 12 november en zoek nog reisgenootjes 😉

  Beantwoorden

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.