Hoofdmenu
Onze Producten

ZUID AMERIKA

Paramaribo

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Wie een vakantie boekt naar Suriname, begint zijn of haar reis vaak in de hoofdstad van het land. Paramaribo is een koloniale stad, maar de stad is tegelijkertijd ook erg tropisch en traag. Door het warme klimaat heeft niemand haast in Paramaribo en kom je heerlijk tot rust in de bijzondere stad, waar veel te beleven, te zien en te doen is.

De stad Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. De stad ligt aan de westelijke oever van de Surinamerivier of Suriname River, op ongeveer 10 kilometer afstand van de zee. Het is een koloniale stad, maar de stad heeft ook zeker een tropisch tintje. Het leven in Paramaribo is traag, maar dit is met oog op het warme klimaat eigenlijk alleen maar prettig. Je hebt er veel te zien en te doen, maar je kunt er ook heerlijk ontspannen met een biertje aan de Waterkant.

TIP ♥ je kunt makkelijk zonder georganiseerde rondreis door Suriname reizen. In Paramaribo kun je tours boeken door het hele land.

Paramaribo

Een groot dorp

Paramaribo is niet alleen de hoofdstad van Suriname, maar in feite ook de enige echte stad van het land. Nu denk je misschien dat de stad erg groot is, maar voor veel toeristen voelt Paramaribo meer als een groot dorp. Niet alleen omdat de stad vrij klein is, maar ook zeker omdat er een informele en ontspannen sfeer heerst.

Wat het bezoeken van Paramaribo zo leuk maakt, is het feit dat de stad onderverdeeld is in twaalf districten of delen. Deze districten verschillen zo van elkaar, dat je eigenlijk ieder district van de stad moet bezoeken. Iedere keer als je in een nieuw district van Paramaribo komt, lijkt het eigenlijk net of je in een nieuwe stad terecht komt.

Bezienswaardigheden in Paramaribo

In de koloniale binnenstad van Paramaribo zijn vele bezienswaardigheden te bewonderen. In de Keizerstraat vind je bijvoorbeeld zowel een moskee als een synagoge die pal naast elkaar liggen, wat zeker uniek te noemen is. Ook bewonder je in het centrum van de kleine stad vele houten huisjes die er al vele jaren staan en de stad een bijzondere uitstraling geven. De historische binnenstad van Paramaribo is zo bijzonder, dat het centrum van de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

#1 Fort Zeelandia

Tot slot moet je ook zeker een bezoek brengen aan Fort Zeelandia als je in Paramaribo bent. Het voormalige verdedigingsbolwerk van de Nederlanders ligt op een paar minuten lopen van het stadscentrum en ziet er nog altijd indrukwekkend uit.

Het fort werd ooit omgebouwd tot kazerne en gevangenis, maar is nu een museum. In het museum van Fort Zeelandia leer je alles over het verdedigingsbolwerk en de geschiedenis van de stad Paramaribo.

#2 De Waterkant

Een andere bezienswaardigheid in het centrum van Paramaribo, is de Waterkant. Dit is een straat die parallel ligt aan de Surinamerivier en in het verleden erg belangrijk was voor de handel. Nu kom je vooral naar de Waterkant om er lekker te ontspannen met een flesje bier en met de lokale bevolking te kletsen. Waterkant is tegenwoordig dé verzamelplaats voor de locals van Paramaribo, wat een flinke portie gezelligheid met zich meebrengt.

Paramaribo

De geschiedenis van Paramaribo

De naam Paramaribo is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de naam van een indianendorp, namelijk Parmirbo. Volgens de geschiedenis van de stad, zouden Nicolaes Baliestel en Dirck Claeszoon van Sanen in het jaar 1631 bij het dorp Parmirbo een factorij hebben gevestigd. Een paar jaar later viel deze factorij in Engelse handen en de Engelsen besloten een groot fort in de omgeving te bouwen. In het jaar 1667 werd het gebied veroverd door een Zeeuwse expeditie onder Abraham Crijnssen, die het fort van de Engelsen Zeelandia noemden. Paramaribo werd Nieuw Middelburg genoemd, maar deze naam sloeg eigenlijk nooit aan.

€ TIP – wist je dat je in Paramaribo met euro’s kunt betalen? Wel zo makkelijk!

Fort Zeelandia werd het centrum van de nieuwe kolonie. Deze kolonie werd zo belangrijk, dat Paramaribo nog altijd ‘foto’ wordt genoemd. Dit woord betekent ‘stad’ en is een verbastering van het woord ‘fort’. Na het afschaffen van de slavernij in het jaar 1863, trokken veel ex-slaven naar de stad Paramaribo. Onder andere door deze ontwikkeling is Paramaribo een multiculturele stad, waar je vele culturen onder elkaar vindt. 

Paramaribo

Tip: neem een regenjas of paraplu mee naar Paramaribo

Ook als je in droge seizoen naar Paramaribo gaat, raden wij je zeker aan om een regenjas of paraplu mee te nemen naar de stad. In Suriname valt namelijk jaarlijks tweeënhalf keer zo veel regen als in Nederland en niet alleen in het natte seizoen. Ook in het droge seizoen kan het flink regenen in Suriname, wat het meenemen van een regenjas en/of paraplu zeker gewenst maakt.

Beste reistijd

Suriname heeft een tropisch klimaat en dit betekent dat de gemiddelde temperatuur in het land het gehele jaar door tussen de 24 en 36 graden ligt. Voor de temperatuur maakt het dus niet zo veel uit wanneer je naar Paramaribo gaat, maar voor de regenval zeker wel. Suriname kent een droog seizoen en een nat seizoen.

Het droge seizoen duurt van februari tot en met half april en van half augustus tot half november. Ga je buiten deze periode naar Paramaribo, dan heb je over het algemeen meer regen. Dit hoeft overigens niet erg te zijn, want een flinke bui kan ook verkoelend werken. Wil je echter zo min mogelijk regen tijdens jouw vakantie in Suriname, dan bezoek je het land in het droge seizoen.

Locatie Paramaribo

Wat wij vinden:
  • Zuid-AmerikaExpert
8

Samenvatting

Wie een vakantie boekt naar Suriname, begint zijn of haar reis vaak in de hoofdstad van het land. Paramaribo is een koloniale stad, maar de stad is tegelijkertijd ook erg tropisch en traag. Door het warme klimaat heeft niemand haast in Paramaribo en kom je heerlijk tot rust in de bijzondere stad, waar veel te beleven, te zien en te doen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets
boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.