Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Suriname

  • Onze reisgidsen
    Reis-Expert reisgids
  • Bijgewerkt op 1 september, 2023

    Suriname is minder bekend in Zuid-Amerika dan andere landen. Dat is een gemiste kans voor culinaire reizigers. Het eten in Suriname is, net als zijn buurlanden Guyana en Frans Guyana, zeer gevarieerd. Het heeft met interessante gerechten – heel anders dan de rest van Zuid-Amerika.

    Het eten in Suriname

    In Suriname kun je gevarieerd eten. Dit komt omdat de bevolking van Suriname uit veel verschillende etnische groepen bestaat. De Surinaamse keuken is een combinatie van veel internationale gerechten.

    Dat heeft vooral te maken  met de geschiedenis van het land. Er werden veel slaven vanuit de hele wereld naar Suriname gehaald om hier te werken. Zij brachten hun eigen gerechten mee. Zo vind je hier Indische, Afrikaanse, Javaanse (Indonesië), Chinees, Nederlands, Portugees en Indiaanse gerechten.

    Zo werd het eten Suriname  geleidelijk gemixt met de inheemse en Europese gerechten. Dit alles bij elkaar werd de moderne Surinaamse keuken.

    Eten in Paramaribo

    Lekker!

    Populaire gerechten in Suriname

    De diversiteit qua inwoners heeft ervoor gezorgd dat het eten in Suriname veel bijzondere gerechten heeft. Veel gerechten bestaan uit rijst, tayer en cassave, en roti. Meestal staat er ook kip op het menu in vele variaties zoals de Chinese kip of de Indiase kip masala en pom.

    De gerechten in Suriname zijn vaak niet ‘echt’ Surinaams, maar afkomstig uit Azië of Afrika. Dat maakt het echter niet minder lekker!

    #1 Pom

    Pom is een van de bekendste gerechten. Het wordt veel gegeten in Suriname. Pom is een mix van rijst, kip, tomaat, ui en een pasteitje. Het is een lekker gerecht dat overal in  het land verkrijgbaar is.

    Het gerecht heeft overigens een Joodse afkomst.

    #2 Saoto soep

    Mijn favoriet. De Surinaamse kippensoep, zo kun je het noemen. Het komt uit Indonesië. Hier noemen ze het soto soep en iedereen die wel eens in een toko is geweest heeft dit een keer gegeten.

    De soep is een heerlijke mix van rijst, ei, geplukte kip, bouillon, tauge en andere kruiden. Naar Suriname reizen en geen saoto soep eten is geen optie!

    Eten in Suriname

    Heerlijk!

    #3 Roti

    Als je het hebt over eten in Suriname mag roti natuurlijk niet ontbreken. Als je Surinaamse roti nog nooit hebt gegeten – of erger, niet kent – moet je nu direct naar een toko om roti te proberen.

    Roti komt in alle soorten en maten maar bestaat in de basis uit aardappel, kip, kouseband en masalakruiden. Het is een Hindoestaans gerecht, maar in Suriname hebben ze er een eigen twist aan gegeven.

    #4 Heri Heri

    Een typisch Surinaams gerecht is heri heri. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de slavernij. Het was een gerecht dat veel slaven aten om genoeg energie te krijgen.

    Het bestaat uit banaan, cassave, en zoete aardappel. Als het er was werd daar ook nog gezouten vis aan toegevoegd.

    Het was en is geen feestmaal, maar cultureel gezien misschien wel het belangrijkste gerecht in Suriname.

    #5 Bakabana

    Lekker! Gebakken bananen, wie houdt daar nou niet van? 🙂 Overal verkrijgbaar, zeker op straat, en een snack wat iedereen een keer moet proberen in Suriname!

    Drinken in Suriname

    De bekende frisdranken die we in Europa kennen, zijn ook hier verkrijgbaar. Soms gooien ze frisdrank in een plastic zakje wat je dan kan drinken met een rietje. Dit gebeurt ook wel eens in Azië.

    Er wordt ook alcohol gedronken. Het Parbobier is veruit het populairste biertje die je overal kan krijgen. Verder is er uiteraard ook koffie en thee te krijgen.

    TIP ♥ – in principe kun je kraanwater in Suriname drinken. Zeker in Paramaribo. Toch wordt er wel aangeraden om flessen mineraalwater te kopen.

    Meer lezen over Suriname?

    NieuwsbriefN

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

    Onze ReisO

    Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

    Lees verder

    BOEK NU