Inentingen Venezuela is niet het eerste waar je aan denkt als je besluit in Venezuela te gaan reizen. Toch is het wel een belangrijk punt. Als er iets jammer is, is het wel ziek worden tijdens het reizen. En helaas hebben wij daar ervaring mee!

Verplichte inentingen Venezuela

Er zijn voor het reizen naar Venezuela op dit moment geen verplichte inentingen. Uiteraard kan dit wel veranderen dus we adviseren om deze pagina goed in de gaten te houden. Houd er wel rekening mee dat er op dit moment het Zikavirus heerst in Venezuela. Hier kun je je niet tegen inenten maar het vergt wel andere voorbereiding.

TIP – voor een reis naar Venezuela zijn er geen inentingen verplicht

Zika Virus

Hou er rekening mee dat in Venezuela het zikavirus voor komt! Het virus wordt verspreid door de gelekoortsmug. Het zikavirus is e gevaarlijk voor zwangere vrouwen!

Ben je zwanger (of wil je zwanger worden)? Check dan eerst met je huisarts of het wel veilig is om naar Venezuela af te reizen. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor de zwangerschap. Meer informatie over het zikavirus vind je op de websites van het RIVM.

Aanbevolen inentingen

Dat er geen verplichte inentingen Venezuela zijn betekent niet dat je je helemaal niet hoeft in te enten tegen virussen. Er worden namelijk wel een paar inentingen aanbevolen voor reizen naar Venezuela. Dit zijn de volgende:

  • vaccinatie tegen DTP;
  • vaccinatie tegen hepatitis A
  • vaccinatie tegen gele koorts (behalve voor de staten Falcón en Zulia, de steden Valencia en Caracas en de gemeente Paez)

Ga je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende inentingen aanbevolen:

  • vaccinatie tegen hepatitis B
  • vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid)

TIP – bij Meditel kun je je voordelig en makkelijk laten inenten

Malaria

In Venezuela komt malaria voor. Met name in de gebieden rond de Amazone, Bolivar, Delta Amacuro en rond de Angel Falls. Er wordt aangeraden om in deze gebieden malariatabletten (malarone of lariam) te gebruiken. In de rest vanVenezuela kun je anti-muggenspray gebruiken.

Muggen zijn vooral ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend actief. Als je lange mouwen en lange broeken draagt is de kans op infectie dus kleiner. Daarnaast is het gebruik van een klamboe, DEET (met mate) een aanrader.