10x de mooiste steden in Zuid-Amerika

Er zijn heel wat mooie steden in Zuid-Amerika. De steden en dorpen lopen uiteen van karakteristieke bergdorpjes, hypermoderne steden en traditionele vissersdorpen. Het is bijna onmogelijk om alle steden te bezoeken. Daarom hebben wij een lijstje opgesteld met, naar onze mening, de mooiste steden in Zuid-Amerika. We laten de ‘grote’ steden als Rio of Buenos Aires achterwege in dit verhaal. De kans dat je daar uiteindelijk komt is namelijk vrij groot tijdens een reis door Zuid-Amerika.

1. Ouro Preto – Brazilië

ouro preto

Van alle prachtige koloniale steden verspreid over Minas Gerais in Brazilië, is Ouro Preto is de parel. Het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dit is niet voor niets. De reden dat de stad op de Werelderfgoedlijst staat, heeft te maken met het feit dat de stad een barokke architectuur heeft die nog altijd in grote getale aanwezig is. Het historische centrum is altijd erg goed bijgehouden waardoor de stad nog altijd de oude en authentieke sfeer heeft.

2. Huacachina – Peru

Huacachina

Iedereen heeft wel eens sprookjes en verhalen gelezen van die paradijselijke fata morgana’s in de woestijn. Die bestaan blijkbaar niet alleen in sprookjes! Want Huacachina is zo’n stad, alleen dan in het echt. Het is een dorpje dat voornamelijk bekend staat om de vele duinen die hier liggen. Duinen kennen we ook wel in Nederland, maar deze duinen zijn niets in vergelijking met de duinen van Huacachina. De meeste mensen die naar Huacachina gaan, doen dit om lekker te ontspannen tijdens hun vrij vermoeiende backpackreis door Peru.

3. Bariloche – Argentinië

bariloche

Als je het hebt over mooie steden mag Bariloche zeker niet ontbreken. Als je hier bent lijkt het net of je gewoon in Europa bent. De stad heeft sterke invloeden uit diverse Europese landen en dit zie je duidelijk aan de architectuur. Zo staan er bijvoorbeeld veel Zwitserse chalets in de stad en in de omgeving van de stad, simpelweg omdat er vroeger veel rijke Zwitserse families in Bariloche woonden.

4. Taganga – Colombia

taganga

Het is niet echt een stad te noemen. Van oorsprong is Taganga namelijk een klein vissersplaatsje, gelegen op de helling van een berg vlakbij Santa Marta. Inmiddels is Taganga het formaat van een klein visserplaatsje ontgroeid en wordt het gezien als een waar backpackersoord, waar jaarlijks tientallen Westerse backpackers naartoe trekken. In het plaatsje is genoeg te doen zoals het Tayrona National Park en goedkope duiklessen.

5. El Chalten – Argentinië

el chalten

Oké, hier spelen we een beetje vals. Het stadje El Chalten stelt namelijk niet zo veel voor. Sterker nog, er wonen nog geen 400 mensen. El Chalten is vooral populair onder toeristen door het prachtige landschap om het dorpje heen. Hier kun je niet alleen heerlijk wandelen, maar ook paardrijden. In het nationaal park bij het dorpje kronkelen vele wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden door de prachtige natuur. Het dorpje ligt vlak bij het Parque Nacional Los Glaciares dat bestaat uit puntige bergtoppen, kabbelende beekjes en vele uitgestrekte groene valleien.

6. Copacabana – Bolivia

Copacabana

Met Copacabana bedoelen we niet het strand in Rio, maar de stad in Bolivia. Deze stad is een belangrijke toeristische bestemming in Bolivia, maar is niet erg groot. In totaal wonen er ongeveer 6000 mensen in de stad. Ondanks dat er veel toeristen naar Copacabana komen, oogt het stadje ook niet erg toeristisch. De reden dat mensen hier toch naar toe gaan is te Titicacameer. Op en rond het meer wonen al honderden jaren lang diverse inheemse stammen volgens eeuwenoude tradities.

7. Cartagena – Colombia

cartagena

Cartagena is een havenstad, maar voldoet niet aan die verwachtingen. Bij een havenstad denken wij namelijk aan een grijs gebied waar grote vrachtschepen aanleggen. Hoewel er in Cartagena nog steeds grote schepen komen is het zeker geen ‘grijs hol’. Het is een van de meest sfeervolle steden in Colombia. Je vind hier pittoreske kerkjes en gekleurde oude gebouwen zoals het Paleis van de Inquisitie, een kathedraal, een jezuïtische school en de Conventie van Santa Clara. De binnenstad van Cartagena staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst.

8. Jericoacoara – Brazilië

jericoacoara

Als je aan stranden in Brazilië denkt, denk je bijna altijd aan Rio en de Copacabana. Maar Jericoacoara doet hier zeker niet voor onder. Het trekt reizigers met een perfecte combinatie prachtige kustlandschappen, leuke activiteiten, gezellige pousada’s en leuke uitgaansgelegenheden. En doordat het moeilijk te bereiken is, is het heerlijk rustig. De stranden, duinen en lagunes zijn picture-prefect. Het is echt een droombestemming. ’s nachts verlicht het maanlicht de prachtige kust, de indrukwekkende duinen, de rust, de laid-back sfeer en de gezelligheid maken je verblijf hier in een woord magisch.

9. Salta – Argentinië

Salta

Door de mooie architectuur van de stad, komen er ieder jaar duizenden toeristen naar Salta. De mooiste gebouwen zijn de koloniale gebouwen die je in het centrum van de stad vindt en waar je prachtige foto’s van kunt maken. Salta ligt op 1.500 kilometer van Buenos Aires, aan de vruchtbare Valle de Lerma. De stad is bekend om zijn tabaksplantages. Salta ligt ingeklemd tussen steile bergen op 1.190 meter boven de zeespiegel. In de afgelopen jaren is de stad uitgegroeid tot een populaire stad. Dat heeft met name te maken met het grote aantal professionele touroperators.

10. Paraty – Brazilië

paraty

Paraty kenmerkt zicht door afgelegen stranden met op de achtergrond steile, beboste bergen terwijl de baai is omringd door tropische eilanden. Het is een geliefde plek voor veel toeristen! Deze plaats ligt aan de zogenaamde Costa Verde, waardoor je hier goed terechtkunt om te ontspannen of van de zee te genieten. Het is een van de meest sfeervolle plekken in Brazilië. Niet alleen heb je hier prachtige stranden, ook het koloniale centrum van Paraty is opmerkelijk. De eeuwenoude architectuur is hier namelijk bewaard gebleven.

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.