Backpacken in Zuid Amerika

Backpacken in Zuid Amerika is een ervaring die je niet snel meer vergeet. Je komt in de mooiste landen, ziet prachtige natuur, ontmoet vriendelijke locals in een compleet andere cultuur en eet dingen waar je nog nooit van had gehoord. Het opent je ogen voor een nieuwe wereld... eentje die je tot dan toe alleen kende van reismagazines, internet en televisie.

8 Tips voor Backpacken in Zuid Amerika

Heb je plannen om te gaan backpacken in dit schitterende continent? Dan ben je vast en zeker geïnteresseerd in deze tips. De beste tip die we je kunnen geven is om het allemaal op je af te laten komen, maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd als je jarenlange ervaring hebt met rondreizen en/of backpacken Zuid-Amerika en Azië.

Om je enigszins op weg te helpen hebben we onze ervaringen en tips over backpacken in Zuid-Amerika opgeschreven zodat jij, net als ons, kunt genieten van het prachtige Zuid-Amerika. Check onze tips ↓ 

 1. Wat is de beste route
 2. Waar kun je het beste beginnen
 3. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden
 4. kosten van backpacken
 5. Wat is de beste reistijd om te backpacken
 6. Is backpacken veilig
 7. Moet je Spaans spreken
 8. Wat moet je aan denken voor vertrek
Hike naar de Ciudad Perdida

1. Wat is de beste route?

Dat is helemaal afhankelijk van de tijd die je hebt. Je kunt 4 weken backpacken in Zuid-Amerika of 4 maanden, of misschien wel een jaar. Welke route je dan volgt verschilt natuurlijk. Er van uitgaande dat je minimaal een paar maanden op reis gaat zien de meest backpackers ongeveer 4 tot 5 landen.

Afhankelijk van je reistempo. Veel reizigers beginnen in Peru of Colombia om vervolgens naar beneden te reizen richting (Ecuador als je in Colombia begint) Bolivia, het noorden van Chili, Argentinië en Brazilië. Je kunt dat natuurlijk ook andersom doen.

TIP ♥ – Venezuela was tot een aantal jaar geleden ook erg populair, maar de situatie is daar op dit moment erg onstabiel. We raden aan om Venezuela voorlopig over te slaan.

TIP – heb je nog geen backpack? Check onze pagina Backpack Kopen voor de beste tips!

2. Waar kun je het beste beginnen?

In theorie kun je overal met je backpackreis beginnen. Alle landen beschikken over een internationale luchthaven, maar er zijn wel landen waarvan de tickets goedkoper zijn dan andere landen. En het backpacken Zuid-Amerika kost al genoeg dus door een goed (en voordelig) startpunt te kiezen bespaar je een hoop kosten. Daarnaast is het vanuit deze landen makkelijker doorreizen. Enkele voordelige bestemmingen zijn;

Taganga

Tijdens het backpacken Zuid-Amerika kun je best genieten van wat luxe.

3. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden?

Dat zijn er bijna te veel om op te noemen. Iedereen kent de bekende bezienswaardigheden zoals Machu Picchu in Peru, de Salar de Uyuni in Bolivia, Rio in Brazilië of de Galapagos eilanden in Ecuador, maar er is zo veel meer dan dat. Het is echt geen doen om alle bezienswaardigheden te beschrijven in het land. Gelukkig hebben we daar wel aparte pagina’s van gemaakt.

TIP ♥ – hieronder vind je de links naar alle bezienswaardigheden per land. Daaronder hebben we een lijstje gemaakt met bezienswaardigheden waarvan wij vinden dat je ze gezien moet hebben.

Colombia

Colombia is een van de leukste landen in Zuid-Amerika! Populair bij backpackers.

Peru

Het Thailand van Zuid-Amerika. Een van de makkelijkste en leukste landen om in te reizen.

Bolivia

Bolivia ligt in het hart van het continent en ligt daarom altijd op de route. Een prachtig land!

Ecuador

Ecuador is een van de mooiste en makkelijkste bereisbare landen in Zuid-Amerika. Een must-see!

Argentinië

Qua budget is het niet echt backpacken, maar qua bezienswaardigheden des te meer!

Brazilië

Waarschijnlijk het bekendste land van Zuid-Amerika. Dit land heeft zo ontzettend veel te bieden!

Ook al zoek je nog zo veel bezienswaardigheden op internet, lees je alle pagina’s door en leer je de hele Lonely Planet uit je hoofd. Je zult het alsnog zelf moeten ervaren om te bepalen wat nu de mooiste bezienswaardigheden zijn. Wij helpen je een handje. We hebben per land onze (of die van andere reizigers) favoriete bezienswaardigheid onder elkaar gezet.

 • Colombia ➜ Ciudad Perdida ➜ De mooiste hike die wij ooit hebben gedaan. Stiekem mooier dan de Inca Trail naar Machu Picchu.
 • Peru ➜ Colca Canyon ➜ Samen met de Cocoravallei in Colombia een van de mooiste valleien van het continent. Je ‘moet’ hier zeker een trekking doen!
 • Bolivia ➜ Coroico ➜ In Coroico kom je echt helemaal tot rust. En het ligt op slechts een 2,5 uur reizen van La Paz.
 • Ecuador ➜ San Rafael Falls ➜ De grootste waterval van het land, maar niemand lijkt het te kennen. Wij waren er helemaal alleen. Een prachtige ervaring.
 • Argentinië ➜ Iguazu Falls ➜ Het is een cliché, maar deze watervallen zijn zo indrukwekkend dat je ze gezien moet hebben.
 • Brazilië ➜ Ilha Grande ➜ Wij zijn er zelf niet geweest, onze reisblogger Joost wel, en zijn foto’s spraken boekdelen. Prachtig tropisch eiland.

TIP – ben je op zoek naar de ultieme bucket-list voor Zuid-Amerika? Check dan ons blogbericht ‘Ultieme Bucket-List voor Zuid-Amerika‘.

4. Wat kost backpacken Zuid-Amerika?

Het backpacken Zuid Amerika is duurder dan backpacken in Azië. Er zijn natuurlijk allerlei manieren om geld te besparen, maar je komt vrijwel altijd op minimaal €35 tot €40 per dag uit. Het kan goedkoper als je geen bezienswaardigheden bezoekt, maar ook duurder als je in privekamers of hotels slaapt in plaats van dorms in hostels. De kosten van je reis zijn ook altijd persoonlijk. De een reist net wat luxer of meer basic dan de ander.

TIP ♥ – plan de kosten realistisch. Je hoort wel eens backpackers opscheppen dat ze met €20 per dag rondkomen. Dat kan, maar dan doen ze niks meer dan in hun hostel hangen en het goedkoopste eten eten. Iedereen boekt wel eens een georganiseerde (betaalde) tour en eet een keer wat luxer.

De goedkopere landen

Zoals gezegd; Zuid-Amerika is zeker niet het goedkoopste continent. Voor €20 per dag reizen gaat hier simpelweg niet, of het is niet realistisch. Daarnaast merk je dat er een vrij groot verschil zit qua prijs tussen bepaalde landen in Zuid-Amerika. Het kan zijn dat je tijdens je 6-maanden-durende reis €65 per dag uit geeft in de Galapagos eilanden en een week later met slechts €25 per dag door Peru reist. De goedkopere landen zijn;

De duurdere landen

Als je richting de andere landen gaat ben je wel wat meer kwijt. Uiteraard is ook dat afhankelijk van hoe je reist en waar je precies heen gaat. Het is wel even schrikken als je net vanuit een van de goedkopere landen komt. De kosten verschillen namelijk behoorlijk met die van de goedkopere landen.

Bogota is een prima plek om je backpackreis te beginnen

5. Wat is de beste reistijd om te backpacken?

Daar is wat makkelijker antwoord op te geven. Hoewel het per land verschilt is het begin van het jaar, dus de maanden januari en februari, een prima maand om te backpacken Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika kun je eigenlijk het hele jaar door reizen omdat het klimaat er vrij stabiel is. Natuurlijk heb je maanden waarin meer regen valt dan andere maanden, maar over het algemeen is het vaak mooi weer.

 • Suriname ➜ februari tot en met april en augustus tot en met november
 • Peru ➜  mei tot en met oktober met juni tot en met augustus
 • Colombia ➜ december tot en met februari en juli en augustus.
 • Chili ➜ november tot en met februari
 • Bolivia ➜ maanden mei tot en met oktober
 • Brazilië ➜ december tot en met maart
 • Argentinië ➜ september tot en met november (lente) en december tot en met februari (zomer)
 • Ecuador ➜ hele jaar door met de maanden juni tot en met september als warmste maanden
San Rafael Falls

6. Is het veilig om te backpacken?

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag. Wij vonden het zeker veilig, maar we zijn natuurlijk nog lang niet overal geweest. Het gaat er vooral om dat je logisch nadenkt bij wat je doet. Uiteraard is het niet verstandig om midden in de nacht door Bogota te lopen met je iPhone 7 in je hand en je spiegelreflex camera in je hand. Dat is vragen om problemen. Over het algemeen is het heel veilig.

Colombia wordt geschaard onder een van de meest onveilige landen ter wereld.

Als je dat leest ga je wel nadenken. Ook wij. Totdat je er daadwerkelijk bent en merkt dat je niet alleen in een van de mooiste landen ter wereld bent, maar ook een land waar ik me geen moment onveilig heb gevoeld. Natuurlijk moet je nu niet naar Venezuela reizen, maar alle andere landen zijn prima te doen.

TIP ♥ – je hoort altijd de negatieve verhalen. Zuid-Amerika is volkomen veilig zolang je je gezonde verstand gebruikt.

7. Moet je Spaans spreken?

Nee. Het is handig, maar niet noodzakelijk. In heel Zuid Amerika spreken ze prima Engels. Vaak spreken de locals een aardig woordje Engels, hoewel dat ook weer afhankelijk is van het land waar je bent. Zo spraken ze in Colombia nagenoeg geen Engels, terwijl ze in Ecuador en Peru bijna allemaal Engels spreken.

Wij spreken geen Spaans, niet vloeiend in ieder geval. Maar tijdens het backpacken Zuid-Amerika hadden we daar totaal geen last van. We kennen de basis zinnen waarmee je je aardig kunt redden. Het is dan ook zeker geen noodzaak om Spaans te spreken. Iets dat wel vaak gesuggereerd wordt. Enkele tips;

 • Zet de app Google Translate op je telefoon te zetten en de taal Spaans te downloaden zodat je deze offline kunt gebruiken;
 • Neem een klein woordenboekje mee op reis.

TIP ♥ – als je met de (oudere) locals wil communiceren is het wel handig als je een klein beetje Spaans spreekt en verstaat.

Backpacken Zuid-Amerika

Dit heeft ons aardig geholpen tijdens het backpacken Zuid-Amerika.

8. Waar moet je aan denken voor vertrek?

Je weet nu ongeveer wanneer je het beste moet gaan, wat de kosten zijn en welke bezienswaardigheden je zeker niet mag missen en bent bijna klaar voor je backpackreis door Zuid Amerika. Als je voor jezelf ook globaal een route hebt opgesteld (zie bijvoorbeeld onze route Colombia) ben je bijna klaar voor vertrek.

Bijna, want er zijn namelijk ook nog wat andere dingen die je moet regelen. Denk aan inentingen, visum, geldzaken etc. Wij hebben de laatste puntjes nog op een rijtje gezet.

Heb je een visum nodig?

Als je eenmaal een bepaalde route in gedachten hebt, moet je ook afvragen of je voor die landen een visum nodig hebt. Die vraag is gelukkig makkelijk te beantwoorden. Voor de meeste landen in Zuid-Amerika heb je namelijk GEEN visum nodig tenzij je langer dan 3 maanden in een land blijft. Die kans is echter niet zo heel groot. Een overzicht;

 • Peru: Nee
 • Colombia: Nee
 • Chili: Nee
 • Bolivia: Nee
 • Brazilië: Nee
 • Argentinië: Nee
 • Ecuador: Nee
 • Venezuela: Nee
 • Suriname: Nee
 • Paraguay: Nee
 • Uruguay: Nee
 • Guyana: Nee

TIP ♥ – dit kan natuurlijk altijd veranderen. Blijf daarom altijd de visum-eisen goed in de gaten houden.

Heb je inentingen nodig?

Voor bijna alle landen in Zuid-Amerika worden wel inentingen aangeraden, maar ze zijn niet verplicht. Je kunt dus, op eigen risico, zonder inentingen naar Zuid-Amerika afreizen. Dit raden we natuurlijk niet aan. De volgende inentingen worden aangeraden:

 • Een vaccinatie tegen DTP;
 • vaccinatie tegen hepatitis A;
 • Vaccinatie tegen gele koorts als je 7 dagen voor aankomst in een gele-koorts land bent geweest.

Ga je langer dan drie maanden naar Zuid-Amerika? Dan worden de volgende inentingen aanbevolen:

 • Een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid);
 • vaccinatie tegen hepatitis B.

Bij Meditel kun je de kosten voor de inentingen bekijken. Deze worden overigens in sommige gevallen gedekt door je zorgverzekeraar.

TIP – In sommige landen in Zuid-Amerika komt het ZIKA-virus voor! Lees hier meer over op onze pagina’s over inentingen.

Stel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.