Galapagos eilanden | De meest unieke dierentuin!

Wie ‘Galapagos eilanden’ zegt, zegt natuurlijk ook ‘Charles Darwin en zijn beroemde evolutietheorie’. In 1835 bezocht hij deze eilandengroep en bestudeerde de unieke dierenwereld. Vele dieren komen enkel en alleen op deze eilanden voor, wat het wetenschappelijk een zeer interessant deel van de wereld maakt.

Daarnaast is er nog een aspect wat het leven op deze eilanden uniek maakt, de meeste dieren zijn redelijk tam. Doordat er geen natuurlijke vijand aanwezig is en omdat ook de mens geen gevaar vormt voor deze dieren, zijn ze niet bang voor mensen.

Galapagos eilanden

De bijzondere wereld van de Galapagos eilanden

Ter land, ter zee en in de lucht! Zodra je het vliegveld hebt verlaten voelt het alsof je in een dierentuin loopt. Waar je ook bent op de Galapagos eilanden, overal kom je beesten tegen. Zeehonden, schildpadden, pinguïns, pelikanen… Uiteraard wel vaak dicht bij het water… Of onder water tijdens het snorkelen… Maar ze zijn nooit ver weg.

TIP ♥ je kunt deze lijst van dieren wandelend, zwemmend of varend tegenkomen. Hiervoor hoef je vaak helemaal geen tour voor te boeken, dat scheelt weer in de portemonnee 😉

1. De zeeleeuwen

De Galapagos eilanden zijn de thuishaven van deze bijzondere dieren. Ze liggen, wandelen, rollen en zwemmen werkelijk overal. Op bankjes, onder bankjes, in de speeltuin, op het strand, op de stoep… Deze dieren vertoeven echt op iedere plek waar ook lokale bewoners of toeristen komen.

Galapagos

Lekker relaxen in de zon

Galapagos

Alsof ze voor je poseren 🙂

2. De leguanen

Je zou het verwachten, maar ook deze dieren kom je tegen op de Galapagos eilanden. Deze super coole prehistorische beesten zijn toch heerlijk om naar te kijken. Je kunt ze tegenkomen: midden op de stoep, op rotsen, op het strand, zwemmend in het water of bovenop elkaar liggend in de zon. Alles is mogelijk.

Je kunt erg dichtbij komen, maar zodra ze gaan blazen is het toch echt tijd om toch wat meer afstand te houden.

3. Natuurlijk de schildpadden

Ben je aan het snorkelen, heb je ineens een nieuwe buddy onderwater. Schildpadden zijn meestal heel relaxt, maar soms schieten ze met de snelheid van een vuurpijl door het water. Zorg ervoor dat je in ieder geval zelf rustig bent onder water, dan komt het allemaal wel goed.

Ze zijn gewend aan zwemmers en zullen je (indien jij ze met rust laat en niet opjaagt of aanraakt) met rust laten.

TIP ♥ – wil je vrijwilligerswerk doen? Check dan ons blog over vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

Galapagos

De leguaan

4. Pinguïns

Naar de Galapagos eilanden gaan en geen pinguïns spotten is natuurlijk not done! De grootste kans om pinguïns te zien is op het eilanden Isabela. In de haven waar je aankomst- en ook vertrekpunt zal zijn zwemmen deze (in mijn ogen) super schattige en grappige beestjes gewoon rond.

5. Blue Footed boobies

Hoe iconisch zijn deze vogels! In het Nederlands ook wel de Blauwvoetgent genoemd. Er bestaan nog meer soorten: de kleinere soort met rode poten en de soort waarbij het lijkt alsof de vogel een masker draagt.

6. Pelikanen

Deze vogels zie je vaak lekker aan de rand van het water zitten in de haven. Buiten het eten van visjes, doen ze geen vlieg kwaad. Zodra ze wegvliegen zie je hoe lang de vleugels zijn!

7. Krabben

Sally light foot krab, komisch figuur is dit he? Vaak zie je er zoveel op de rotsen zitten dat je al snel de tel kwijtraakt… Je ziet ze echt overal op de Galapagos eilanden!

Galapagos

Pinguïns in de haven Isla Isabela

Galapagos

De kleine roze krabbetjes

8. Dolfijnen

Met ontzettend veel geluk heb ik tijdens een boottocht om het eiland San Cristobal een groep van (volgens de gids) wel 200 dolfijnen gezien… Zelfs de kapitein van onze boot had dit nog nooit eerder gezien, werkelijk overal waar we keken kwamen ze boven water om te poseren voor de foto.

Vele zijn het water in gedoken met snorkel en hebben het unieke klikkende geluid van dolfijnen onderwater gehoord. En waar ik was? Ja, ik durfde niet, dus ik heb deze foto gemaakt… ook leuk toch? 😉

9. Haaien

Tsja, zodra mensen vertellen dat er haaien te zien zijn tijdens het snorkelen en duiken ben ik meestal de eerste die afhaakt. Toch heb ik mezelf in het water laten plonsen en midden op zee bij Leon Dormido (de slapende leeuw) hamerhaaien gezien! Hoewel het spannend is, toch ook wel heel gaaf! Zeker een aanrader als je naar de Galapagos eilanden gaat!

10. Fregatvogels

Deze vogels zal je regelmatig voorbij zien komen. Echter, het allermooiste is wanneer de mannetjes hun rode ballon bij de keel opblazen om op die manier indruk te maken op de vrouwtjes. Helaas heb ik dat zelf niet gezien, maar als je in december reist, dan heb je de grootste kans om dit te aanschouwen.

Altijd een mooi moment

De fregatvogels

TIP – ook benieuwd naar reizen in Azië? Check onze website Azië-Expert

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.