Vrijwilligerswerk in Zuid Amerika

Je kent het wel… Je studeert of werkt en bent dag in dag uit bezig met de orde van de dag. De sleur sloop er bij mij steeds meer in en hier wilde ik (en ja, ik ben vrij eigenwijs) eigenlijk nooit helemaal aan toegeven. In Nederland zocht ik al manieren om mijn steentje bij te dragen in de vorm van vrijwilligerswerk met kinderen. 

En hoewel dit veel tijd en energie kostte, kreeg ik daar iedere keer zoveel energie voor terug en die enorme boost… Tja, die werkt ontzettend verslavend! Een bijzonder gezonde verslaving denk ik zo! Daarom deel ik vandaag mijn 7 redenen om te kiezen voor Vrijwilligerswerk in Zuid Amerika!

Vrijwilligerswerk = De truc om tijdens je reis zo lang mogelijk op je droombestemming te verblijven!

Ik droomde altijd van een lange en verre reis… Een aantal maanden met mijn backpack de wereld ontdekken. We weten natuurlijk allemaal dat niet altijd haalbaar is om als jonge vrouw alleen op pad te gaan, de wereld is zo groot, maar iedere keer een stukje van de wereld écht leren kennen d.m.v. vrijwilligerswerk, dat leek mij wel een mooie uitdaging!

Vrijwilligerswerk in Zuid Amerika

1. De perfecte combinatie 

Een land bezoeken waar ik normaal gesproken niet lang zou verblijven vanwege de kosten, geen reismaatje voor langere tijd die mee kan op reis en toch een wat onveilig gevoel om als vrouw alleen te zijn aan de andere kant van de wereld. Deze 3 redenen hebben mij doen besluiten om voor de “veilige” optie te kiezen en als vrijwilliger te gaan werken op mijn droombestemming: de Galapagos Eilanden.

Door vrijwilligerswerk in Zuid Amerika ben je toch weg van huis, in een veilige omgeving, je voelt je nuttig en kunt ook nog eens van je bestemming genieten in je vrije uren/dagen. Zeg nou zelf, die combinatie is toch perfect?!

2. Wonen bij een gastgezin

Je “thuis” is een lokaal gezin, hierdoor heb je nauw contact met de lokale bevolking waardoor het heel gemakkelijk is om een nieuwe of andere cultuur te ervaren. En een bijkomend voordeel is dat je niet als “de toerist” wordt gezien door de lokale bevolking, maar in het gezin wordt opgenomen als een soort pleegkindje dat zich heel welkom voelt. Een helpende hand bieden in de vorm van vrijwilligerswerk wordt enorm gewaardeerd bij de lokale bevolking, dit uit zich in gastvrijheid.

3. Nieuwe vrienden vanuit alle werelddelen

Je werkt vaak samen met andere vrijwilligers. Dit kan in duo’s, maar ook in grotere groepen, dat hangt enorm van je project af. In principe maak je veel contact met andere vrijwilligers gedurende de dag, maar ook in je vrije tijd of zelfs bij je thuis als je vrijwilligers als “broertje” of “zusje” hebt in het gezin.

Door gedeelde interesses in reizen/vrijwilligerswerk in Zuid Amerika ontstaan er leuke contacten. Zelf heb ik er wat vriendschappen aan over gehouden met meiden uit Japan en Duitsland! Mijn volgende reis naar Japan staat al gepland

Vrijwilligerswerk in Zuid Amerika

4. Geef een stukje Nederlandse cultuur weg

Het is ontzettend leuk om de kennis die je zelf hebt opgedaan tijdens studie of werk toe te passen in het vrijwilligerswerk in Zuid Amerika of over te brengen op de mensen daar. Op deze manier kunnen diverse culturen van elkaar leren. Hoewel ik zelf niet de meest gestructureerde Nederlander ben, zijn dat wel zaken die wij als Nederlanders vaak meenemen naar een iets minder gestructureerd Zuid-Amerika (waar ik me stiekem wel thuis voel met het relaxte dagritme… ) Zo leren twee culturen van elkaar!

5. Groei maar!

Persoonlijke ontwikkeling en bewustwording… Door alleen op pad te gaan naar de voor jou onbekende plekken, leer je ongemerkt zoveel nieuwe dingen en krijg je vele nieuwe inzichten. Wat mij vooral opviel is hoe verwend wij eigenlijk zijn als Nederlanders. In dit koude kikkerlandje is alles tot in de puntjes geregeld!

Het moment dat ik weer op Nederlandse bodem stond was ik zo dankbaar voor alle mensen die mij kwamen ophalen van de luchthaven, dat ik een dak boven mijn hoofd heb, een zorgverzekering, studie en zoveel andere mogelijkheden. Daar was ik me voor vertrek toch niet zo bewust van helaas… Voor vele mensen op deze wereld is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend.

6. Vergroot je talenkennis

Vrijwilligerswerk in Zuid Amerika is super leuk, maar het is wel handig als je een woordje Spaans spreekt. Nu was mijn vocabulaire redelijk uitgebreid na een Spaanse cursus in Quito, maar voelde ik me toch een beetje onzeker over de taal. Het gezin probeert je op alle mogelijke manieren gerust te stellen en ik heb zelfs met de vader van het gezin dagelijks mijn Spaanse uitspraken geoefend aan de keukentafel.

TIP ♥ Bij vrijwilligerswerk breng je doorgaans veel tijd met de lokale bevolking door. Kies daarom voor een land waar je je redelijk verstaanbaar kunt maken in de voertaal. Met het handen- en voetenwerk kom je een eind, maar een taalcursus of woordenboek op zak kom je toch net even iets verder

Vrijwilligerswerk in Zuid Amerika
Quito

7. Laat die comfortzone even voor wat het is.

Last, but not least… eigen angsten overwinnen! Vrijwilligerswerk in Zuid Amerika is geweldig, maar ook best spannend! Ik vond het in het verleden echt vreselijk om presentaties te geven voor de klas of op mijn werk. In de belangstelling staan was niet mijn roeping. Ik heb nooit het vak “lerares” geleerd, maar het leek mij ontzettend leuk en ik wilde de uitdaging met mezelf aangaan om iets te bereiken waar ik in Nederland eigenlijk nooit aan zou werken.

Door het vrijwilligerswerk ben ik een stuk relaxter geworden in het “voor de klas staan”. Dit is natuurlijk niet van de 1 op de andere dag over gegaan, het vergt wat doorzettingsvermogen, maar men zegt dat de aanhouder wint   En dit kan ik mooi meenemen op mijn cv of in mijn volgende job! En met onze carrièregerichte cultuur in Nederland, dat is nooit weg toch? 

TIP ♥ – lees hier mijn 10 tips voor vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden 

Vrijwilligerswerk in Zuid Amerika

Stel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.